Kalousek tu s námi bude dál. Třeba jako premiér. Čtěte, co může nastat po odchodu Schwarzenberga

17.06.2014 20:04

POLITOLOGOVÉ TOP 09 slaví své páté narozeniny. „Pevně jsme se etablovali na české politické scéně,“ říká k tomu předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Jsme sebevědomá a silná parlamentní strana,“ chlubí se zase místopředseda Miroslav Kalousek. Politologové ale krotí jejich vášně, neboť topkaře podle nich ohrožuje nejenom hnutí ANO, ale i to, že partaj vlastně přešlapuje na místě.

Kalousek tu s námi bude dál. Třeba jako premiér. Čtěte, co může nastat po odchodu Schwarzenberga
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Strana se vyčerpává jen v kritice. Pokud bude chtít získat zpět své voliče od ANO, musí si najít nová, nosná a hlavně pozitivní témata,“ varuje politolog Rudolf Kučera.

To, že politická strana TOP 09 slaví své páté výročí, tedy jakési půlkulaté narozeniny, se díky médiím dostatečně rozneslo. Strana také na své webové stránce uvedla, že oslaví páté výročí svého založení na výjezdním zasedání výkonného výboru v Plzni. Tam se prý rozhodne například o tom, koho TOP 09 vyšle do voleb do Senátu.

„Pět let TOP 09 vidím celkem úspěšně. Pevně jsme se etablovali na české politické scéně. Výsledky evropských voleb dokázaly, že jsme věrohodná proevropská strana. To ale neznamená, že bychom si mohli odpočinout na vavřínech. Rozhodující pro nás bude výsledek v komunálních volbách," zmínil k narozeninám svého „dítka“ předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Pro mě to bylo pět nejkrásnějších a nejsvobodnějších let v celé mé politické kariéře. A také nejdobrodružnějších. Začínali jsme úplně od nuly a podívám-li se za těch pět let zpátky, kdy nás začínalo dvanáct, dnes vidím sebevědomou a silnou parlamentní politickou stranu, která je zastoupena ve všech regionech a v Evropském parlamentu. Mám velkou radost," uvedl i místopředseda strany Miroslav Kalousek.

Jak ale vidí stranu TOP 09 politologové? Také hovoří o sebevědomé a silné parlamentní politické partaji podobně jako její místopředseda Kalousek? A když bude topku „táhnout" jako lídr namísto Karla Schwarzenberga někdo jiný, partaj tím získá, nebo ztratí? Politolog a vysokoškolský pedagog Rudolf Kučera nad tím krčí rameny.

Když odejde kníže, bude to špatné!

„Budoucnost TOP 09 velmi záleží na tom, jak na tom bude Karel Schwarzenberg, protože podle průzkumu až čtyřicet procent přízně voličů vůči této straně náleží jemu. Pokud on odejde, tak topka na tom bude velmi špatně. Nesmíte zapomenout na to, že třeba Miroslav Kalousek zase není u lidí tak v oblibě,“ zhodnotil Kučera pro ParlamentníListy.cz budoucnost strany.

Že by tak TOP 09 spojila své naděje právě s Miroslavem Kalouskem jako lídrem, proto není podle něj tak úplně jisté. Navíc by Kalouska v čele straně ani neradil.

„Je tam hodně mladších lidí, kteří by jej mohli nahradit, ale zrovna u Kalouska si nemyslím, že by byl tím vyvoleným. Musím zopakovat, že je u velké části obyvatel neoblíbená postava. Lidé mu spílají třeba za to, že nese vinu za ekonomická opatření v neoblíbeném šetření, kdy sociální dopady připisují hlavně na jeho hlavu. Pokud by jej ale sami straníci někdy nominovali na budoucího předsedu, tak si myslím, že by si tím strana jako celek moc nepomohla,“ zauvažoval dále Kučera.

Podle jeho soudu budoucím lídrem topky by mohl být někdo mladý a třeba veřejnosti neznámý. „Takového uvažování a takového kroku by se měli podle mne odvážit. Je ale nutno připomenout, že Kalousek je zase mimořádně často v médiích, je jimi oblíben, a má tam vždy takovou tu oponentní roli, kdy stále kritizuje to, co jiná strana - hlavně nyní koaliční - dělá. Já ale pochybuji, že právě kvůli tomuto svému umu by byl oblíben u veřejnosti a proto by kvůli němu lidé stranu také volili,“ zmínil dále Kučera.

Sokol: Kalousek předseda? Proč ne?

Co se týče Kalouska, tak naopak politolog Petr Sokol míní, že budoucím předsedou by klidně mohl být on.

„Já myslím, že tendence této strany směřují k nástupnictví Miroslava Kalouska. Podle mého odhadu bude právě on druhým předsedou po Karlu Schwarzenbergovi. Je sice reprezentantem jakési ekonomické politiky, ale umím si představit, že bude jeho nástupcem a dokonce může být i symbolem této strany, podobně jako je dnes pan Schwarzenberg. Ti lidé, kteří volí TOP 09, totiž podle mě zrovna s Kalouskem problém nemají, jinak by tuto stranu přece ani volit nemohli! A Kalousek má na druhou stranu také hodně příznivců, kteří stranu volí právě kvůli němu, takže se to tam vyvažuje,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz Sokol.

Podle něj dokonce může mít TOP 09 „růžovou budoucnost“. „Topka je sice dnes v pozici opoziční strany, a to dokonce největší, ale možnost, aby dosáhla v budoucnu na sestavování vlády, tady určitě je. Navíc teď v evropských volbách získala od voličů více hlasů nežli ODS, i přesto je strašně těžké předvídat, zda si pozici největší pravicové opoziční strany udrží, nebo ne,“ zmínil k tomu Sokol.

I když se to nezdá, tak topku podle politologa v pravicovém politickém spektru může stále ohrožovat ODS.

Je to paradoxně i ODS, kdo může uškodit...

„V případě ANO jako konkurenta to bude záviset na tom, kam svou stranu bude Andrej Babiš směřovat, jestli tedy bude cílit více na pravicové nebo levicové voliče. Teď jeho záměr není úplně jasný, sice říká, že chce bránit zvyšování daní, ale není vyloučeno, že právě kvůli lavírování ANO může své pravicové voliče od Babiše TOP 09 získat brzy zpátky. Na druhou stranu je tady paradoxně situace, kdy pravicový volič považuje ANO za přísně pravicovou stranu, tak bude radši volit právě ji,“ uvedl Sokol.

V čem topkaři selhávají a na co nestačí?

Rozjitřila zatvrzelou rétoriku pravicových stran

„Já si myslím, že to je obecně problém všech stran napravo od středu, že vlastně TOP 09 platí za období, kdy byla téměř osm let ve vládě, a zároveň se tito straníci dostali do situace, kdy jim vyrostl konkurent, který jim bere část pravicových voličů, tedy zmiňované ANO. Proto je to dnes pro ODS i TOP 09 poměrně velmi složitá situace, ale nedá se říci, že právě tímto před voliči selhávají. Spíš obě dvě strany platí za to, jaký politický vývoj tady proběhl před několika lety. Pokud bych měl zmínit nějaká pozitiva u TOP 09, tak to je to, že se za těch pět let na politické scéně poměrně dobře etablovala a podařilo se jí rozjitřit i jakousi zatvrzelou rétoriku pravicových stran. Pro TOP 09 ale bude nyní velkou výzvou, jak dopadne v komunálních volbách na podzim, neboť jí chybí celostátní struktura, či větší zastoupení ve všech větších obcích. Teď bude velkou otázkou, zda se jim tuto mezeru podaří odstranit,“ dodal k tomu Sokol. Nakonec se zamyslel nad tím, který politik této strany v minulosti popularitě partaje pomohl a který jí uškodil.

„Jednoznačně nejvíc lidi přitahuje - a ukazují to i průzkumy - Karel Schwarzenberg. Ovšem velmi těžce se soudí, kdo byl pro tuto stranu katastrofou. Někdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek? Vzpomeňme, jak odešel po aféře ve svém úřadu, což byl určitě případ, kdy to TOP 09 neprospělo. Ovšem na druhou stranu ani po této aféře preference strany nešly nijak zásadně dolů. To, že v posledních volbách strana oslabila, to bylo zapříčiněno tím, že se účastnili na vládě. Nevzpomínám si ale, že by jiný politik této partaje udělal něco, co by lidé považovali za velké selhání,“ doplnil politolog Sokol.

Jeho kolega Rudolf Kučera pak na adresu „topky“ ještě zmínil, že se strana sice prezentuje tím, že jsou to „dědici Václava Havla“, ovšem rozhodně tato sémantika jim nestačí.

Musí se zbavit asociální nálepky

„To jim rozhodně nestačí. Strana totiž získala za těch pět let pověst asociální strany, a proto se musí zbavit především této nálepky. Pravicový liberalismus západní Evropy je sice také silně asociální, ovšem v našich podmínkách byla politika TOP 09 přece jen velmi silně asociální. Němečtí liberálové byli podobně asociální a nedostali se vůbec do jejich parlamentu, do Bundestagu. Před tímto jejich osudem pak topkaře vlastně zachránil Schwarzenberg. Bez něj si neumím představit, jak rychle se budou schopni této nálepky zbavit,“ pousmál se Kučera. I když je podle něj politickým tahounem strany Kalousek, pravým symbolem strany vůči veřejnosti, image partaje, jim přece jen udělal Schwarzenberg.

Stranu by podle něj mohla ohrožovat jakási stagnace, politické přešlapování na místě. „Zatím totiž tato strana nemá žádné nové recepty, nebo žádný nový a hlavně pozitivní program, který by mohl přitáhnout voliče. Ona se vyčerpává jen a pouze v kritice, kterou – jak jsem již mnohokráte naznačil - reprezentuje Miroslav Kalousek, jenž neustále napadá cokoliv, co nynější koalice udělá. Partaj si ale musí najít nějaká nosná témata. Já jim nebudu napovídat jaká, ale musí být hlavně pozitivní, musí přijít s pozitivním programem. Každá politická strana, která chce uspět, tak musí mít nějaká vlastní témata a najít si k tomu také voliče, což se jim podaří jedině pozitivní prezentací,“ pronesl k tomu Kučera. Pokud právě toto strana neudělá, položí ji to prý „na lopatky“.

Kalousek ví o síle ANO, proto do Babiše buší

„Určitě je to hnutí ANO, kdo může tuto stranu ohrožovat. On si je ale tohoto faktu právě Kalousek dost dobře vědom, proto také tak zběsile útočí na Andreje Babiše, kde se dá. Tedy na brífincích, v Poslanecké sněmovně, v médiích, mezi lidmi na veřejnosti, chce ho prostě z pragmatických politických důvodů co nejvíc ponížit a ukázat, jak je neschopný,“ doplnil na závěr Kučera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…