Kdyby jednoho dne přejel Babiše kamion... Expert ukázal velkou slabinu hnutí ANO

18.10.2014 9:15

POLITOLOGOVÉ Tisíce hlasů navíc získali nezávislí kandidáti a místní sdružení v komunálních volbách. Důvodem jejich úspěchu je podle politologa Lukáše Jelínka i to, že kandidáti tradičních stran ztratili kontakt s realitou a často řešili stranické pseudoproblémy, které voliče vůbec nezajímají, což se prý podepíše i na povolebním vyjednávání. Politolog se také pozastavuje nad stabilitou seskupení, která vznikají na podobném základě jako nezávislá sdružení, ale na celostátní úrovni.

Kdyby jednoho dne přejel Babiše kamion... Expert ukázal velkou slabinu hnutí ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Výsledek které strany v komunálních volbách vás nejvíce potěšil? Ať už příjemně, nebo škodolibě

3%
1%
83%
3%
2%
0%
2%
5%
hlasovalo: 8649 lidí

Nejvíc zastupitelů budou mít nezávislí kandidáti a místní sdružení. Fenomén jejich úspěchu by se ale jen stěží dal přenést z komunální na celorepublikovou úroveň. „Hnutí nezávislých jsou nejúspěšnější většinou ve velmi malých městech, kde lidé kandidáty dobře znají. Mají program, jenž je často dost úzký a věnovaný několika tématům, které lokalitu pálí,“ popsal pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek s tím, že na celostátní úrovni existují rozsáhlejší programy s celou řadou bodů a ke kandidátům často lidé nemají blízký vztah.

Pozastavil se i nad stabilitou seskupení, která vznikají na podobném základě. „Pokud se dá v celostátní politice dohromady nějaký subjekt na půdorysu nezávislých hnutí, často a rychleji dochází ke štěpení a vnitřním konfliktům. Například osud Věcí veřejných nebo strany LIDEM je příznačný. Bude zajímavé sledovat, jak si povede samotné hnutí ANO, které také nemá mnoho stmelujících mechanismů na centrální úrovni, které musí mít každá politická strana, jež chce dlouhodobě uspět,“ vysvětlil Jelínek.

Politolog: Bez Babiše by ANO mělo problém dělat politiku

Politolog si všímá podrobněji situace v ANO. Nepředpokládá, že by další podobné seskupení mohlo vzniknout dřív, než pomine sláva Babišova hnutí. „Kdyby, nedej Bože, jednoho dne Andreje Babiše přejel kamion, tak hnutí bude mít velký problém hledat něco společného a dát dohromady skupinu osobností, které jsou schopny a ochotny dělat politiku naplno,“ podotkl Jelínek. „Tím se nezávislá a nová hnutí liší od politických stran, které si cestičku nahoru vyšlapávají zdola krůček po krůčku. Z tohoto hlediska si ani nemyslím, že by rostla pravděpodobnost vytváření nějakých dalších nových nezávislých hnutí na celostátní úrovni. Možná až poté, co ANO začne selhávat v popularitě tak jako Věci veřejné,“ dodal. Pro nezávislé je výhodnější opanovat prostor, kde mají šanci uspět, prostor obcí, měst a krajů.

Tradiční politické strany selhávají v očích voličů

Že jsou tradiční strany na ústupu, je fakt, který se ale podle Jelínka nedá úplně dávat do souvislosti s nástupem nových hnutí. „Strany začaly selhávat v očích voličů, vidíme to i na nižší volební účasti,“ upozornil politolog. „V takových situacích se mají lidé tendenci přiklánět k extrémním stranám, což se naštěstí u nás neděje, nebo se mohou více zajímat o nová hnutí. Nemyslím si ale, že to, čeho jsme byli svědky teď v komunálních volbách, přímo s nástupem hnutí souvisí. Spousta nezávislých si spočítala, jak je snadné do zastupitelstev proniknout a že je jim celkem příznivě nastaven volební systém. To vše jde ruku v ruce,“ dodal. 

Politici ztratili cit pro realitu a přimkli se k postům

Politolog také vysvětlil důvody, proč strany na rozdíl od nezávislých kandidátů neuspěly. „Členové stran se natolik přimkli k postům na radnicích, že ztratili určité povědomí a cit pro realitu. Začali žít často svými pseudoproblémy a vnitřními konflikty, které voliče nemusely vůbec zajímat. Můžeme jmenovat například vnitrostranické konflikty v Ostravě s primátorem Kajnarem nebo situaci v Brně, kde se sice sociální demokraté nerozhádali, ale rozešli se s občanským prostředím a občanskou společností,“ popsal Jelínek pro ParlamentníListy.cz.

Tam, kde došlo ke vnitrostranickým konfliktům nebo se členové stran začali vzdalovat voličům, strany neuspěly. „O tom, že jsou často odtržené od reality, svědčí i jejich špatné výsledky při povolebním vyjednávání městských koalic. Dalo se jasně vnímat, jak byli sociální demokraté překvapeni výsledkem, ale zároveň si nedokázali představit možnost, že by ztratili post primátora, že by vypadli z rady,“ upozornil také politolog a uvedl příklad: „V Havířově, kde ČSSD tradičně vítězí, byli zaskočení tím, že by je komunisté mohli obejít při vyjednávání. Když ovšem vládnoucí strana ve městě nedbá o svou pověst vůči voličům a vůči ostatním politickým stranám, tak pak už je vyšachována nejen ve volbách samotných, ale i při povolebních vyjednáváních. Vítězové si pak uvědomí, že chtějí spolupracovat s někým, ke komu mají důvěru.“

Nezávislí dostali tisíce hlasů navíc

Nezávislí kandidáti obsadili v zastupitelstvech v republice přes 41 400 křesel, a to buď samostatně nebo v rámci koalic. V minulých volbách získali dohromady o tři tisícovky mandátů méně. Nejvíc zastupitelů ve městech a obcích budou mít nezávislí kandidáti a místní sdružení, za nimi se v komunálních volbách umístila KDU-ČSL. Ve většině krajských měst včetně Prahy zvítězilo hnutí ANO, které ze 13 krajských měst vyhrálo v devíti. V senátních volbách pak bodovala ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…