Kdykoli Piráti řekli, co si myslí, skončilo to špatně. Fiala odstrčen. Babiš je pořád král, říká politolog

14.07.2021 15:55 | Komentář

VHLED MICHALA BOKA Ivan Bartoš zažil rychlý vzestup a rychlý pád. Tak politolog Michal Bok komentuje poslední počínání Pirátů, kteří si dělají zálusk na premiérské křeslo. Bartošově partaji navíc podle Boka hrozí zatím nepříliš skloňované nebezpečí i v rámci vlastní koalice... V koalici SPOLU podle Boka v posledních dnech zazářil Marian Jurečka, když jel odmakat tornádo na Moravu. Jako kdyby Petr Fiala ani neexistoval! V závětří je Tomio Okamura, který nakonec může po volbách držet v ruce všechny trumfy. Ale také mu je může sebrat Robert Šlachta...

Kdykoli Piráti řekli, co si myslí, skončilo to špatně. Fiala odstrčen. Babiš je pořád král, říká politolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti a Starostové v čele s předsedy Ivanem Bartošem a Vítem Rakušanem spolu s dalšími dvanácti krajskými lídry odstartovali volební kampaň

Léto začíná úřadovat a politické strany začínají mít napilno. Není divu. Volby nás čekají těsně po prázdninách a dost možná to budou ty nejnepředvídatelnější volby v historii Česka.

Využijme letních měsíců a zamysleme se společně, co by jednotlivé strany a koalice musely nebo měly udělat, aby uspěly. Volební menu nám nabízí výběr ze tří favoritů a čtyř digestivů.

Tři wannabe vítězové

Babiš, Bartoš, Fiala. To jsou tři nejskloňovanější jména premiérů. Nakonec to bude jen jeden z nich, nebo dokonce možná ani jeden. První na ráně je a bude Andrej Babiš. Začněme tedy náš rozbor právě u něj.

ANO

Andrej Babiš se může těšit ze stabilně vysokých preferencí. Jednu dobu byl s přehledem dominantní. V posledních šetřeních však upadá. Hodně bude záležet, jak jeho vláda zvládne finále covidu. Zatím jsou její výsledky poměrně rozpačité a zvláště pokud Andrej Babiš hlásal, že bude stát řídit jako firmu, derou se na mysl úvahy, jak to vlastně (ne)řídí.

Co mu hraje do karet? Nikdo zatím nic lepšího nepředvedl, a dokonce ani nenabídl. Andrej Babiš je možná raněný jelen, ale pořád je to král lesa, kterému konkurence nesahá ani po krk.

To je jeho největší síla pro podzimní volby. Spoustu lidí může štvát, ale opozice nedokázala za poslední čtyři roky nijak nahlodat jeho sdělení. To se může do voleb změnit, ale neexistuje moc důvodů myslet si, že by to mohlo být radikálně jinak.

Piáti a Starostové

Na samotném vrcholu fouká nejvíce. Piráti a Starostové se o tom mohli přesvědčit na vlastní kůži. Rychlý vzestup do role favoritů s sebou nese i rychlý pád.

Koalice se patrně udrží na stupních vítězů, ale pokud by chtěla pomýšlet na první místo, musela by přijít s něčím přesvědčivým, a hlavně s něčím, co lidi zajímá.

Momentálně se utápí v pseudotématech jako gender a křečovitě se vyhýbá mít na cokoli názor. Protože doposud pokaždé, když Piráti nějaký názor projevili, tak to skončilo špatně. Na úvahy o tom, jak máme předat další pravomoci do Bruselu, ani na to, jak máme platit vyšší daně, není nikdo zvědavý.

Piráti tak mohou v konečném zúčtování zaplakat nad výdělkem, když neskončí ani první ani druzí, a hlavně když je jejich koaliční partneři z řad Starostů a nezávislých překroužkují.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Bok



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hůř než za komunistů? Nerudová a „mladí v depresi“: Zbořil nemohl mlčet

12:00 Hůř než za komunistů? Nerudová a „mladí v depresi“: Zbořil nemohl mlčet

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA To nejpokleslejší z dneška. Tak hodnotí politický analytik Zdeněk Zbořil argu…