Kmotři v ODS? Ti pozici Nečase neohrozí, míní experti

24.10.2010 17:43

Pozice Petra Nečase se na základě voleb nijak neoslabí. Shodla se na tom dvojice předních českých politologů. Vladimíra Dvořáková a Bohumil Doležal ale vidí odlišně příčinu Nečasova nezasahování do současného koaličního vyjednávání na pražském magistrátu.

Kmotři v ODS? Ti pozici Nečase neohrozí, míní experti

Sociální demokracie se označuje za vítěze finálního souboje v rámci supervolebního roku. ODS zaznamenala v porovnání s minulými sněmovními volbami hubený výsledek, ztratila dominanci ve své tradiční pražské baště a socialistům se podařilo poslat do senátních lavic dvanáctku „statečných senátorů," v což v Lidovém domě doufal málokdo.

Volební kolaps modrých by byl za normálních okolností minimálně výzvou k rezignaci jejich předsedy, premiér Petr Nečas je ale prý ve své straně ve specifické pozici.

Je ODS skutečně poražena?

"On udělal, co se udělat dalo. A do jaké míry je ODS poražena, s tím bych ještě počkal, na začátku roku to vypadalo podstatně hůř," řekl ParlamentnímListům.cz politolog Bohumil Doležal.

ODS se nyní podle něj nachází v pozici, ve kterou před příchodem současného lídra nikdo nepočítal. „Přišli o většinu v Senátu, ale nebyl to takový debakl jako minule. Ztratili ve sněmovních volbách, ale jsou nejsilnější stranou koalice a Nečas sám je premiér. Na zastupitelstvech budou v rámci různých koalic vládnout dál. Je toto obraz strany, která ztratila vliv? Soudím, že nikoli," vypočítává Doležal.

Podle Vladimíry Dvořákové je ale prohra ODS minimálně v senátních volbách značná. „Oni měli tolik svých senátorských okrsků, a získají osm mandátů. ČSSD dvanáct. Přitom obhajoba je v těchto volbách mnohem snadnější, než pokus dosavadního senátora porazit. Přesto dopadli, tak jak dopadli," vidí závěr supervolebního roku politoložka.

S kolegou Doležalem se ale shodne na tom, že post Petra Nečase nyní nic neohrozí. „Těžká chvíle pro něj přijde za dva roky. Budou krajské volby a navíc už bude možno hodnotit „nečasovské" roky ODSky," dodává Dvořáková. Podle Bohumila Doležala pak ODS Nečase ani odstranit nemůže, protože za něj náhradu prostě nemá a ještě chvíli mít nebude.

Dvořáková: Dal chytře ruce pryč

Obrazu nové, Nečasovy ODS „zaručeně bez kmotrů" ale může podle politologů výrazně uškodit dění na pražském magistrátu, které díky popularizaci tohoto úřadu primátorem Pavlem Bémem sleduje celá ČR. Dvořáková soudí, že lepší manévrovací pozici Nečas vůči pražské ODS zaujmout nemohl.

„On nemá na Prahu vliv. Když uvedl, že nebude Praze do vyjednávání nijak zasahovat, udělal dobře. Volební výsledek tady totiž není problémem premiéra ani volebního lídra Bohuslava Svobody, ale lidí, kteří tam na kandidátce zůstali. „Volná ruka" v tomto případě znamená určitý distanc. Ať už v Praze vznikne cokoliv, Nečase to dolů nestáhne," říká Dvořáková.

Doležal: Bojí se Šťastného

Bohumil Doležal ale vidí v Nečasově „nezasahování" jiný, pragmatičtější důvod. Nečas se prý umí velmi dobře poučit z chyb svého předchůdce Mirka Topolánka. „V Praze to vedení totálně selhalo a je tu nyní jasně vidět, že se Nečasovi v otázce odstranění kmotrů nedaří naprosto nic. A proti Praze nepůjde, protože šéf pražské ODS Boris Šťastný má dobré kontakty s Hradem a následovat Topolánkův osud se Nečasovi rozhodně nechce," uvedl Doležal.

Obrazu premiéra by prý v Praze prospěl odchod ODS do opozice. Koalice TOP 09 a ČSSD by byla Nečasova záchrana. "Pokud totiž vznikne staronový tým občanských a sociálních demokratů, šel bych se na jeho místě radši zastřelit nebo bych okamžitě podal demisi," vzkazuje premiérovi politolog.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…