Koho sežere Zeman a Jan Fischer coby kozel zahradníkem. Možná vám uteklo...

08.07.2013 17:21

POLITOLOGOVÉ Kozel zahradníkem nebo odborník na svém místě? Jmenování Jana Fischera ministrem financí považují někteří politologové za špatný krok kvůli jeho stále nezaplaceným milionovým dluhům z volební kampaně, podle jiných expremiér a bývalý prezidentský kandidát dokázal, že je průhledný a čitelný.

Koho sežere Zeman a Jan Fischer coby kozel zahradníkem. Možná vám uteklo...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

„Mně připadá jako úplně neuvěřitelné, aby byl ve vládě, která má ambici se nazývat vládou odborníků, ministrem financí člověk, který dluží za svou volební kampaň ještě půl roku po volbách několik milionů korun. To je jako když se stane kozel zahradníkem,“ prohlásil politolog Petr Sokol k rozhodnutí premiéra Jiřího Rusnoka předat nejdůležitější rezort Zemanovu soupeři v boji o Hrad, který ve druhém kole přímé volby podpořil Miloše Zemana.

Naopak politolog Zdeněk Zbořil tvrdí, že dluh z kampaně se jmenováním do vlády vůbec nesouvisí. „I kdyby mu dluh dnes, když bude ministrem financí, chtěl nějaký sponzor zaplatit, byl by to skandál, který by mohl otřást vládou v základech,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

V něčem je vláda více, v něčem méně stranická než předchozí úřednické vlády

Podle Petra Sokola je dnes už kompletní vláda úplně odlišná od předcházejících, které se nazývaly úřednické, protože je v něčem paradoxně víc stranická, v něčem méně stranická. „Ve Fischerově a Tošovského vládě zasedali dokonce někteří straníci, takže to byly takové polopolitické vlády, kdežto tento kabinet je složen z lidí, které žádné parlamentní politické strany nevyslaly, na druhou stranu tam najdeme lidi, kteří tam jdou proti vůli své politické strany,“ upozornil politolog ParlamentníListy.cz na jednu odlišnost budoucí vlády proti předchozím tzv. úřednickým vládám.

Kdo říká, že nejde o odborníky, nevidí si na špičku nosu, tvrdí Zbořil

I když Zeman nazval vládu premiéra Jiřího Rusnoka vládou odborníků, podle Sokola se zatím zdá, že lidé, kteří by se dali označit opravdu za prvoligové odborníky, by se v ní dali spočítat na prstech jedné ruky. S tím však ostře nesouhlasí politolog Zdeněk Zbořil. „Kdo říká, že to není vláda odborníků, nebo že jde o lidi třetí, čtvrté kategorie, měl by se výrazně zamyslet nad tím, jestli jeho pozorování české politiky není za hranicí normality. Protože jestli něčím vláda vyniká, tak vyniká právě odborníky, zejména ve srovnání s dosavadními ministry. Nemluvě o tom, že jsou v ní lidé, kteří v podobných funkcích působili, jsou k tomu vzděláni a pohybují se v určitém ekonomickém prostředí, které doplácí na politiky Topolánkovy i Nečasovy vlády. Jestli jim něco nechybí, tak je to odbornost,“ namítá Zbořil. I když by si prý také představoval v čele Ministerstva kultury někoho elegantnějšího, než je Jiří Balvín, ve srovnání s předchůdci – doktorem Besserem nebo paní Alenou Hanákovou – je to podle něj odborník. „Není sice divadelník nebo výtvarník, ale člověk, který vedl významnou českou kulturní instituci jako je Česká televize. Kdo zpochybňuje odbornost těchto lidí, nevidí si na špičku nosu,“ kritizuje většinu svých kolegů politolog, který Zemanův krok hájí.

V minulých vládách prý nebyli žádní odborníci

Mnozí budoucí ministři pocházejí z podnikatelského prostředí a znovu se do něj po pár měsících budou většinou také vracet. Budou zastupovat zájmy svých zaměstnavatelů, nebo občanů, kterým nic neslibovali, protože neprošli volbami? Zdeněk Zbořil připouští, že tady je určitý problém. „Jistě, proto je to dočasná vláda odborníků, jmenovaná proto, že se ukázalo, že ti, kteří byli zvoleni občany, nebyli na úrovni svých povinností. Vždyť na technických resortech seděli samí lékaři, ani jeden člověk ve vládě, až do jmenování Petra Fialy ministrem školství, nebyl odborník,“ poznamenal Zbořil. A i Fiala jako bývalý rektor univerzity nerozuměl střednímu a základnímu školství, natož problému mládeže a sportu. „Nikdy se ke sportu nevyjádřil, i když byl sport zmítán aférami,“ poukázal na jednání Petra Fialy, který odmítl Rusnokovu nabídku pokračovat v řízení resortu.

Sežere Miloš Zeman šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku?

A co říkají politologové na výroky v médiích, že se „nový předseda vlády Jiří Rusnok stal plukovníkem v armádě Miloše Mstitele, který se bude chtít všem zrádcům z ČSSD pomstít za prezidentskou volbu v roce 2003? Podle neuvedeného zdroje si v časopise Týden všech sedmadvacet zrádců, mezi nimi jsou jména jako Vladimír Špidla, Lubomír Zaorálek nebo šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, Miloš Zeman pamatuje. „Teď sežere Sobotku,“ prohlásil člověk, který podle Týdne působil na Úřadu vlády v letech 1998 až 2002, tedy za vlády premiéra Miloše Zemana. „Myslím, že jedním z důvodů vzniku Rusnokovy vlády je snaha nepomoci sociální demokracii,“ připustil motiv pomsty i Petr Sokol. Ale Zeman to podle něj dělá tak, že s dítětem Sobotkovské sociální demokracie vylívá vaničku všech politických stran. „Aby potrestal ČSSD, snaží se rozleptat stávající systém politických stran. Trestá sociální demokracii tím, že do vlády bere natruc některé ministry. Sestavuje vládu, která bude brána jako levicová, a vytváří rok před volbami k sociální demokracii nějakou alternativu,“ konstatuje politolog.

Prezident chce vybudovat silné mocenské centrum

Cílem prezidenta Miloše Zemana je nejen pomstít se sociální demokracii a oslabit ji, ale hlavně vybudovat prezidentské mocenské centrum. „To v tuto chvíli nutně nemusí být politickou stranou, ale Miloš Zeman chce vytvořit páku v politice, která bude prosazovat jeho názory. To je podle mne primární. A vzhledem k tomu, že sociální demokracie, hlavně její vedení, se tím nástrojem nechtělo stát, zvolil Zeman tento postup,“ vysvětlil Petr Sokol, že jde v zásadě o druhou Zemanovu vládu. První vedl jako premiér, tuto povede jako prezident. „Myslím, že správné označení je prezidentská vláda, vláda Miloše Zemana. Výběr členů probíhal tak, že ministry budou lidé blízcí Miloši Zemanovi, ať už podporovali jeho kampaň, nebo patřili ke křídlu sociální demokracie, které k němu má blízko,“ dodal Sokol.

Snad někdo nečekal, že si bude Rusnok zvát do vlády nepřátele Miloše Zemana?

Podle Zbořila není vláda sestavovaná Jiřím Rusnokem nástrojem pomsty sociální demokracie. „Jakápak pomsta? Je to spíš zadostiučinění, protože sociální demokracie se od té zrady při prezidentské volbě v roce 2003 nic nového nenaučila a nic nového nepředvedla. A ti, kdo říkají, že je to vláda přátel Miloše Zemana, snad nečekali, že Rusnok bude do vlády zvát nepřátele Miloše Zemana?“ diví se politolog. To prý ještě nezažil, že by si někdo do vlády bral nepřátele - kromě Vladimíra Špidly, který vzal do vlády Unii svobody. „To bylo takové neumětelství, že nechápu, jak si dnes může Vladimír Špidla dovolit klasifikovat někoho jako politika druhé nebo třetí kategorie,“ reagoval na výrok expremiéra a expředsedy ČSSD, kterým ohodnotil Rusnokovy kandidáty na ministry.

Pružnost vykazují jen Věci veřejné, LIDEM a ODS

I když Zdeněk Zbořil ocenil, že Jiří Rusnok sestavoval vládu jen čtrnáct dní, jak slíbil prezident, aniž by nepřátelsky laděná média připomněla, jak dlouho se sestavovaly jiné vlády, je shánění ministrů podle něj legrace proti tomu, co čeká premiéra nyní. „Řekl, že třicet dnů věnuje zpracování programového prohlášení, což ani není tak důležité, protože papír snese všechno, kolik krásných programových prohlášení už jsme viděli, ale bude se snažit také shánět pro svou vládu podporu. Bude zajímavé, jak ji bude získávat a prostřednictvím koho. Zatím jistou pružnost projevily jen Věci veřejné a samotná Karolína Peake a LIDEM, kteří si nechávají alespoň otevřená vrátka. Jistou pružnost dokonce vykazuje i ODS,“ ocenil postoj některých parlamentních stran politolog.

ČSSD hledá slepé uličky

Jako tragický označil Zbořil postup ČSSD. „Ta jakoby se rozhodla pokračovat v hledání slepých uliček. Jako pětkrát nebo šestkrát chtěla vyslovit nedůvěru Nečasově vládě, i když na to neměla sílu, tak se rozhodla rozpustit Parlament, ačkoliv na to nemá sílu. Když Miloš Zeman sociálním demokratům pohrozil, že může v druhém termínu jmenovat předsedkyní vlády Mirku Němcovou, vymysleli plán předčasných voleb a každé tři dny měnili stanovisko. A není mi jasné, když vyhlásili, že chtějí druhý termín, jestli to není další slepá ulička objevená ČSSD. Jak by chtěli získat pro tu svoji vládu podporu, když jim utíkají poslanci a s ostatními stranami jsou málem ve válečném stavu?" ptá se politolog a dodává, že kdyby ČSSD dostala šanci a nezískala důvěru, hrozilo by, že ve třetím pokusu by se předsedkyně Poslanecké sněmovny Mirka Němcová mohla jmenovat sama předsedkyní vlády.

Zbořil dodává, že ani neví, koho by sociální demokraté do vlády postavili, protože ve stínové vládě nejsou podle jeho názoru lidé na úrovni. Zbořil předpokládá, že když se bude hlasovat o Rusnokově vládě, bude Sobotkovo vedení možná překvapeno, kolik sociálních demokratů důvěru vládě dá. Politolog navíc namítá, jak si mohou lidé, kteří volají po předčasných volbách, být jisti, jak volby dopadnou? „Copak ČSSD nevidí, jak se od ní lidi odklánějí ve prospěch stran, které nám nemusí být sympatické, ale jakmile vyšly na politické výsluní, sociální demokraté začali ztrácet popularitu. Chtějí zopakovat efekt Jiřího Paroubka, který měl podle průzkumů pořád vysoké preference, ale pak vyhrál o ušoupané dvě a půl procenta,“ prohlásil Zbořil, že Sobotkova strana by mohla dopadnout ještě hůř.

Není vyloučeno, že Rusnokova vláda důvěru získá, ale není to pravděpodobné

Politolog Petr Sokol je přesvědčen, že největší problém ukončit Rusnokovu vládu budou mít levicové strany. „Když bude masově prezentována jako levicová, mohlo by to sociální demokraty začít štěpit,“ soudí. Přesto není podle něj zcela vyloučeno, že důvěru ve sněmovně získá, i když nepředpokládá, že by jí důvěru dal někdo ze stávající koaliční stojedničky. „I když je otevřené, jak se nakonec zachová strana LIDEM. Pak by zase vládě těžko mohli dát podporu en bloc socialisté a komunisté, protože po roce kampaně, že LIDEM je přeběhlická strana, by to bylo velmi složité,“ předpokládá politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…