Kolem Válkové je až mnoho „náhod". Sobotkovi prý může jít o víc než jen o její kritiku

22.06.2014 18:32

POLITOLOGOVÉ V minulém týdnu bylo neplánovaně opět živo kolem ministryně spravedlnosti Heleny Válkové. Ta odvolala náměstka Pavla Šterna, který svou ministryni šel nahlásit protikorupční policii kvůli tendru na náramky pro vězně a ještě celou kauzu oznámil novinářům. To nenechalo chladným poslance ANO Martina Komárka, který obvinil v ČT sociální demokraty z předvolebních útoků. Podle analytika může jít ale o něco trochu jiného.

Kolem Válkové je až mnoho „náhod". Sobotkovi prý může jít o víc než jen o její kritiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková představila svůj tým spolupracovníků a pracovní plán v oblastech, kterým se bude během svého mandátu věnovat

Rozruch kolem Ministerstva spravedlnosti, pouhých pár dní poté, co jej kvůli sporům s Válkovou opustila státní tajemnice Hana Marvanová, už rozčílil i premiéra Bohuslava Sobotku, který Válkové pohrozil, že v případě dalšího podobného skandálu ji z vlády odvolá.

To pro změnu rozčílilo hnutí ANO, jehož jménem velmi emotivně vystoupil poslanec Martin Komárek. Ten označil chování náměstka Šterna za „prasácké“ a neustálé výtky na ministryni Válkovou vysvětlil tak, že odhodlaná bojovnice s korupcí šlape na kuří oka mnohým klientelistickým skupinám.

Ještě drsněji pak nastoupil na premiéra Sobotku a ČSSD. Ta podle něj využila svého nominanta na ministerstvu, náměstka Šterna, k dalšímu útoku na ministryni Válkovou, na kterou je v poslední době směřováno mnoho útoků.

„Při vší úctě, domnívám se, že se Sobotka mýlí. Při vší úctě k ČSSD, domnívám se, že jde o součást dělostřelecké přípravy na volby, ve kterých se chtě nechtě utkáme,“ uvedl doslova poslanec Komárek.

Podle politologa Lukáše Jelínka ale nelze jeho slova brát až tak vážně. „Pan Komárek je i v hnutí ANO považován spíše za neřízenou střelu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že nelze předpokládat, že by se takto na věc díval například předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Tvrzení je podle Jelínka nesmyslné i věcně. „Je to v podstatě komické. To už by pan Komárek mohl vážně tvrdit, že ČSSD paní Válkové na ministerstvo nasadila paní Marvanovou,“ uvedl. Navíc prý nesmíme přehlížet podstatu věci, a tou byly obavy náměstka Šterna o průběh výběrového řízení na náramky pro vězně.

Druhou část Komárkova názoru je Jelínek ochoten akceptovat do té míry, že ČSSD a hnutí ANO spolu v komunálních i senátních volbách na podzim nevyhnutelně budou soupeřit. „Je logické, že se proti sobě budou vyhraňovat, protože si v řadě voličských skupin konkurují,“ upozornil politolog.

S předvolební kampaní navíc podle Jelínka kalkuluje i sám Andrej Babiš. Pokud by tomu tak nebylo, už dávno by prý ministryni Válkovou vyměnil. „Teď bude ještě nějakou dobu čekat,“ uvedl Jelínek, který působí jako ředitel Masarykovy dělnické akademie spojené s ČSSD, jejímž představitelům v minulosti také radil.

Babiš navíc podle něj musí mít za Válkovou okamžitě připravenou náhradní variantu. Pokud by se tak nestalo, projevila by podle něj o rezort spravedlnosti zájem ČSSD, která má v záloze dost expertů, kteří by ministerstvo mohli řídit. Právě proto si podle něj Babiš připravil do pozice prvního náměstka Válkové Roberta Pelikána.

„Pan Pelikán je dlouhodobě pravou rukou Andreje Babiše,“ připomněl Jelínek, že by zde mohly fungovat i osobní vazby. Pelikán je podle něj celkem uznávaný mladý advokát, který tak má potenciál stát se úspěšným ministrem. Nikde však prý není psáno, že nakonec neprokáže takovou manažerskou neschopnost, jako ukazuje Válková.   

Spory na Ministerstvu spravedlnosti mají podle Jelínka ještě jeden nebezpečný dopad. Právě toto ministerstvo totiž bylo před volbami i po nich veřejností velmi sledované, a právě od něj se očekávala řada výsledků, které by změnily dosavadní stav například v soudnictví nebo ve státním zastupitelství.  

„Od ministryně Válkové jsme zatím neviděli vlastně žádné návrhy,“ připomněl Jelínek a poznamenal, že aktivnější je i tým ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera, který se svým mnohem štíhlejším aparátem dokázal řadu ožehavých otázek od ministerstva převzít a již nabídl první výstupy.

Nyní však prý Válková s očekáváním veřejnosti hazarduje ještě více. „Hrozí tu destabilizace důvěry v právní stát,“ upozornil politolog.

To ministerstvo má velkou moc. A po ní touží všichni, říká politolog

Jinak se na celou kauzu dívá analytik Jiří Bystřický, podle kterého skutečně je možné, že se jedná o koordinovaný útok na ministryni Válkovou. Nemyslí si však, že by vše probíhalo podle tak jednoduché šablony, kterou nastínil Martin Komárek. Jakkoliv komunální volby jsou pro hnutí ANO i pro sociální demokracii klíčové coby signál síly do případných předčasných voleb, bylo by podle něj naivní vést kampaň takto jednoduchým způsobem.

Že však existují snahy odstranit z Ministerstva spravedlnosti Helenu Válkovou, je podle analytika nepochybné. „Tam je velice zajímavý souběh vystoupení pana Šterna s humbukem kolem vystřídání náměstkyně Hany Marvanové. A to všechno se odehrává v době, kdy se na ministerstvu chystají klíčová rozhodnutí ve vztahu k exekuční komoře, ke státnímu zastupitelství a kdy se zároveň připravuje rozsáhlá novela občanského zákoníku. A to už je příliš náhod,“ upozorňuje Bystřický.

Nemyslí si, že by se právě v tomto angažovala ČSSD. „Mimochodem, ČSSD prý pana Šterna na ministerstvo pouze doporučila, nikoliv nominovala,“ všiml si. Přesto však podle něj ze strany sociálních demokratů existuje zájem změnit poměry na iMnisterstvu spravedlnosti.

Důvod je totiž podle Bystřického prostý. I když se všude v médiích píše, že ministerstvo pod vedením Válkové nemá žádné výsledky, ve skutečnosti její tým během několika měsíců ukázal, že Ministerstvo spravedlnosti má mnohem větší moc a vliv na ostatní rezorty, než to vypadalo za předchozích ministrů.

„Teď najednou ostatní strany zjišťují, jak je ten rezort důležitý. Že například přes něj jde skoro třetina agendy Evropské unie,“ říká Bystřický. A právě proto podle něj další strany mají zájem získat na chod tohoto ministerstva větší vliv. A to nejde jinak, než že bude zpochybněno současné vedení úřadu.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…