Konec Miroslava Kalouska?

27.10.2014 18:55

POLITOLOGOVÉ Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se nedávno v rozhovoru s Danielou Drtinovou na Aktuálně.cz vyjádřil, že by neměl nic proti sloučení TOP 09 s ODS, prospělo by to, ale bylo by to velmi náročné. S politologem Janem Kubáčkem jsme se bavili o budoucnosti pravice, ODS, TOP 09 a toho, jak s kartami zamíchá hnutí ANO Andreje Babiše.

Konec Miroslava Kalouska?
Foto: archiv JK
Popisek: Politolog Jan Kubáček

Politolog Jan Kubáček se domnívá, že případné sloučení ODS a TOP 09 by bylo během na dlouhou trať. „Pokud by se vůbec nad touto variantou uvažovalo, protože tam je spousta osobních animozit. Je tam jiný základ a tak dále, tak by byly dva scénáře. Buď by docházelo ke slučování po vybraných regionech, kde hodnotově jsou na tom členské základny a jejich představitelé podobně – jakýsi konzervativní střed. Výhodnější by bylo, možná to, o čem se již mluvilo za Mirka Topolánka, že by zde byla předvolební koalice před sněmovními volbami. Například po vzoru Itálie, kde taková uskupení vznikají a jsou schopna na sebe vázat rozdílné voličské skupiny. TOP 09 loví i v ne typicky pravicových vodách. Zhruba 40 procent voličů jsou městští liberálové až středolevicoví, kteří by, kdyby TOP 09 neexistovala, volili zelené. To se silně projevuje v Praze,“ říká Kubáček.

Hledá se nový kníže, který dodá Kalouskovi lidskou tvář

Při navazování aliancí či slučování, je podle něho také důležité, v jaké kondici se subjekty nacházejí „K tomu bude velmi důležité, kdo bude výkonným lídrem TOP 09 a kdo bude mediálním lídrem: „Tedy jestli to bude jenom o výkonném lídrovi Miroslavu Kalouskovi, nebo se bude hledat ´nový Karel Schwarzenberg´ - například Jiří Pospíšil či někdo typově podobný, kdo by si stoupl po bok Miroslava Kalouska a vytvářel mu tu lidskou líbivou tvář pro více středové a liberálnější voliče, protože ti by se samotným Miroslavem Kalouskem měli velký problém, a s velkou pravděpodobností by TOP 09 opustili k zeleným, pirátům či různým regionálním hnutím. A někteří voliči by se vrátili i ke KDU-ČSL. Ostatně ta navazuje spolupráci se zelenými na podobně regionální úrovni.“

ODS je na tom nyní podle Kubáčka paradoxně lépe než TOP 09: „ODS má členskou i ideovou stabilitu. Má čas na přepřahání. Petr Fiala stranu může ještě několik let vést. TOP 09 tolik času na hledání nového předsedy nemá. ODS teď může nabírat síly. Zažila si pád dříve a tvrději, takže nyní má větší šanci a čas na zotavení a rozvoj. Podobně na tom byla i KDU-ČSL. Voliči dali ODS najevo, koho by rádi viděli typově jako její osobnosti, kterým jsou schopni věřit.“

TOP 09 má také problém v tom, že STAN se poohlíží po nových alternativách. „V TOP 09 se tak dlouho utvrzovalo duo Schwarzenberg-Kalousek a tak dlouho si Miroslav Kalousek hlídal, aby se neobjevila alternativa, která by ho dokázala zastínit, až tam vznikl úhor, kde není kde brát a vytáhnout charismatickou osobu pro voliče a média. Situace je tedy v TOP 09 hodně složitá. Klíčový problém se nazývá: Hledáme někoho mezi Karlem Schwarzenbergem a Jiřím Pospíšilem,“ myslí si Kubáček.

Pro ODS může být výhodnější nechat TOP 09 zaniknout a převzít ji voliče i osobnosti

Pokud se bude ale krize TOP 09 prohlubovat a ODS se bude zotavovat, nebylo by pro ODS výhodnější počkat si na úpadek TOP 09 a pak přebrat její voliče a nejzajímavější osobnosti? „Pokud se TOP 09 nepodaří nalézt novou tvář, která dokáže oslovit voliče, které ODS nedokáže, tak by pro ODS bylo lepší nechat TOP 09 doklopýtat k hořkému konci. Pak ODS oživí svůj důležitý příběh, že všechny své vyzyvatele přežila: ať to bylo Občanské hnutí, ODA, v určité době i KDU-ČSL, Unie svobody a tak dále. Kdyby ODS začala příliš brzy vyjednávat s TOP 09, tak nevyjedná tak dobré podmínky a může si tam vytvořit organizovanou skupinu, která si bude držet svou identitu. Opakovaný koncept osobnosti Karla Schwarzenberga už se přežil. Nyní funguje u Andreje Babiše, možná ale také limitovaně. Takže pokud by TOP 09 neměla novou osobnost charismatu Karla Schwarzenberga a zůstal by jí jen nepopulární Miroslav Kalousek, tak pro ODS je zajímavější si vybrat z TOP 09 pár zajímavých lokálních osobností. A tím by se potvrdilo, že ODS je dlouhodobá značka, se kterou se musí počítat,“ vysvětluje politolog.

Pokud jde o nahlížení na EU a rozdílné pohledy více eurorealistické ODS a eurooptimistické TOP 09, tak si Kubáček myslí, že pod Miroslavem Kalouskem by TOP 09 nabrala více skeptický kurs ve vztahu k EU. Podle něho navíc podpora EU je záležitostí hlavně Karla Schwarzenberga, zbytek to bere relativně pasivně.

Pravdolásková strana už nebude mít zadarmo podporu médií

Nevznikne zde ale nějaká nová „pravdoláskařská strana“, nebudou se tyto skupiny poohlížet po založení nové strany?

„Poohlížet se sice budou, ale je tady fenomén Babiš a jeho mediální vlastnictví. Doposud všechny tyto alternativy vznikaly na tom, že jim média dávala podporu a více prostoru. To si ale nejsem jist, že se bude opakovat. Museli by mít houževnatou a charismatickou postavu. A kdyby se taková osoba objevila, budou ji chtít vcucnout subjekty stávající, protože ty, těch lídrů nemají nadbytek. Dnes je to spektrum tak roztříštěné a ideově rozvrácené, že voliči budou mít spíš tendenci rezignovat nebo se obracet ke stávajícím stranám. Bude se hodně čekat na to, zda se bude dařit Andreji Babišovi a bude se čekat na jeho chyby. Zda se mu bude dařit i v situaci minimálního ekonomického růstu, kdy bude muset zavádět nepopulární opatření. Už to nebude o Andreji Babišovi, který jen rozdává a kombinuje pravicovou rétoriku se socialistickým rozdáváním, ale o tom, jak se budou lidé mít. Nebude moci věčně nadávat, že se to před ním dělalo blbě. Lidé se ho zeptají, jestli to prostě zařídil, zvládl a dokázal. Budou velká očekávání. A o to větší mohou být zklamání,“ upozorňuje Kubáček.

Kalousek číhá na chybu Babiše. Nepodceňovat!

„Druhý faktor je, jak bude silný Miroslav Kalousek. Tento politik už asi čtyři krát přežil svou smrt, takže bych ho ještě rozhodně nepohřbíval a nepodceňoval. Je to neuvěřitelně houževnatý hráč. Tak abychom se za dva roky zase nedívali na Miroslava Kalouska, který bude vytvářet úplně nový koncept či využije toho, že se Babišovi přestane dařit, začne slábnout a Kalouskovi se potvrdí, že měl ve svém antibabišismu pravdu, ´já vám to pořád říkal´. Je v té kritice systematický, takže Kalousek číhá na to, v jaké kondici bude Andrej Babiš,“ myslí si Jan Kubáček.

Podle Kubáčka Babiš pravicově mluví, a velmi sociálně až socialisticky koná. Když přestane rozdávat, zklame část voličů od středu nalevo: „Pokud  bude neustále měnit svá rozhodnutí jako doposud, bude stále více zklamávat pravicové voliče, kteří říkají, že před ním mají respekt, i když ho nemilují. Mají před ním respekt, protože je aktivní, má leadership. Bude strašně důležité, zda leadership dotáhne a bude hodnověrný. Pokud se několikrát zřekne svého programu, tak to bude nahrávat ODDS a TOP 09. A pak si voliči řeknou, že zklamává i Babiš.“

Můžou Starostové a nezávislý kandidovat ve sněmovních volbách nezávisle? Nepřimknou se k ANO? Podle Kubáčka by museli mít propracovanější program, i do sociálních témat. Mohli by být součástí širší koalice, například s lidovci, případně s TOP 09 či ODS. Jako poslední variantu vidí Kubáček spolupráci s ANO. Tam by se jim mohlo stát, že by Babiš převálcoval jejich značku. Kubáček nevylučuje ani možnou volební trojkoalici ODS, TOP 09 a STAN. Voliči se podle něho posouvají do středu. Voliči přicházející k volbám budou dle něho v průběhu starší, a tím pádem společensky konzervativnější na straně bezpečnosti a pořádku, ale na druhé straně ekonomicky více levicovější. Starostové se dle něho ale musí rozhodnout, kam se mají vydat. Mohou být dle něho bohatou nevěstou, už se nemohou profilovat jen na tom, že jsou „starosty“.  

   


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…