Konec výmluv, pane Babiši. Experti vysvětlují, proč už nemůžete tvrdit, že nejste politik

05.07.2014 10:09

POLITOLOGOVÉ Překročil Andrej Babiš pomyslný Rubikon v souvislosti s instalací „svých“ lidí do řady dozorčích rad státních a polostátních organizací? Nebo je to logické vyústění sloganu „Makáme“? Uvědomují si bývalí i potencionální voliči rozsah jeho pravomocí? O těchto otázkách jsme hovořili s dvěma politology a přidali také názory politiků publikované v řadě sdělovacích prostředků v minulých dnech.

Konec výmluv, pane Babiši. Experti vysvětlují, proč už nemůžete tvrdit, že nejste politik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Zdeněk Zbořil nevylučuje, že by Babiš s Kalouskem v budoucnu mohli vytvořit vládní koalici. Co si o tom myslíte?

hlasovalo: 1483 lidí

„Bezesporu je v tomhle Andrej Babiš mazák, dobře se zorientoval v politice,“ řekl pro ParlamentniLity.cz politolog Jan Kubáček. „Kdo kontroluje personálie, kontroluje i politiku.“

Stávající politickou praxi převedl na domlouvání personálních vztahů, jak na svém ministerstvu, tak v organizacích jím ovládaných, a ve vedení státních podniků  a také samozřejmě i dalších resortů pracujících pod hlavičkou ANO. Uvědomuje si, že kotroluje vztahy, vazby, důležité rozpočty, ale i inzerci a věci s dopadem na lobbing a na stát. Svoji mocenskou mapu tedy velmi dobře zúročil a dobře si ji hlídá,“ hodnotí kroky Babiše Kubáček.

Nerozvážnost, faul….?

Politici jsou z toho jednání rozpačitější a někteří používají dost silná slova. „Chovají se ve státních firmách jako na dobytém území," prohlásil místopředseda KSČM  Jiří Dolejš pro zpravodajský server ČT24   28. 6.  „Vnímám to jako velmi vážný problém, protože to vyplývá z reakcí i ostatních koaličních partnerů. Že to nebylo domluveno dopředu. Řekněme, že to bylo uděláno z mladické nerozvážnosti," uvedl ministr školství Marcel Chládek z ČSSD pro Prvnízprávy.cz 30. 6. 2014.

Je to faul. Čekáme, jak nám to koaliční partneři vysvětlí,“ řekl k problematice ČEZ místopředseda KDU-ČSL a koaliční vyjednavač Jan Bartošek na zpravodajském serveru iDnes.cz 30. 6. 2014. Tam také naleznete, jak odrazil jejich námitky Babiš: „Nevím, proč bych měl obsazení dozorčí rady konzultovat s lidovci.“

„Je samozřejmě logické, že se nová vláda a její jednotliví ministři snaží o obměnu složení správních rad u polo)státních firem a společností,“ uvádí ve svém vyjádření exklusivně pro ParlamentniListy.cz prorektor pro akademický rozvoj, vedoucí oblasti Plzeň Metropolitní univerzity v Praze Ladislav Cabada.

„Po sedmi letech vlád pravého středu či podivných polopolitických kabinetů máme nyní u moci vládu ideově i stranicky odlišnou, která se takto snaží podpořit svůj program i personálně. Na druhé straně to samozřejmě zejména hnutí ANO a jeho předsedu Andreje Babiše vystavuje do paradoxní situace, kdy rétoricky podporují 'profesionalitu a odbornost' jako inovaci, kterou vnášejí do politiky namísto 'politikaření', ale současně pak při obměnách ve správních radách vidíme, že politika opět dominuje nad 'odborností' a že ANO politikaří stejně jako jeho předchůdci v minulých vládách a jeho partneři v té současné," myslí si Cabada.

Podle něj bychom takové chování mohli vnímat jako 'standardizaci' ANO coby politické strany, ale pak by taková změna musela být doprovázena i změnou 'protistranické' a 'protipolitické' populistické rétoriky Andreje Babiše, ke které ale zatím rozhodně nedochází.

"Když to shrnu - je pro mne těžko slučitelné, že v praktické politice se Andrej Babiš a ANO chovají zcela politicky, pragmaticky a mnohdy účelově, ale současně se rétoricky trvale stavějí nad 'standardní' politické strany se zdůvodněním, že ANO je založeno na odbornosti, zatímco ostatní aktéři politické soutěže jen 'politikaří', že všichni 'politici' kradou, zatímco Babiš a jeho spolustraníci vlastně politici nejsou, jen 'dobří hospodáři'. Taková rozpolcenost, janusovská tvář ANO, specifický populistický manicheismus této formace, která současně je i není ve vládě i v opozici vůči politice jako celku, je pro mne odborně i občansky velmi obtížně uchopitelná,“ uzavřel Ladislav Cabada.

To není škádlení!

Na ČT24 jsme 28. června mohli z úst místopředsedy TOP 09 a exšéfa ministerstva financí Miroslava Kalousek slyšet: „Tady se ukazuje ten obrovský střet zájmů, který má ministr financí a majitel společnosti Agrofert v jedné osobě." Babiš na to vzápětí reagoval: „My jsme už předem deklarovali, že dozorčí rady státních firem budeme skládat podle toho, aby v nich seděli odborníci." Jeho rival Kalousek pak však ještě dodal: „Z té nominace je jasná jednoznačná propojenost z minulých dob mezi ministrem financí a těmi nominovanými. Já jsem si vždycky dával velký pozor, aby opozice měla své odborníky v dozorčí radě společností."

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…