Kroužkování může vést ke zvolení dalších Jančíků, varuje politolog

02.10.2010 20:18

Nepodceňovat komunální volby, ale raději nekroužkovat. Mohlo by to pomoci lídrům, které na radnici nechceme. To jsou rady politologa Petra Jüptnera.

Kroužkování může vést ke zvolení dalších Jančíků, varuje politolog

Výzvy k preferenčnímu hlasování se sice objevují i v komunálních volbách, ale málokdo si podle politologa Petra Jüptnera uvědomuje, že volební systém pro komunální volby je zcela odlišný. I když zaškrtneme jednotlivé kandidáty, nemusíme jim tím nijak prospět a z tohoto hlasu mohou paradoxně těžit spíše lídři jejich listin," píše v analýze pro Mf Dnes Petr Jüptner.

V komunálních volbách je podle něj lepší dát spíše hlas pro stranu než pro jednotlivého kandidáta. K posunu musí totiž kandidát kromě vyššího počtu preferenčních hlasů získat zároveň více než 110 procent průměru preferenčních hlasů v rámci kandidátní listiny.

Jančíka lidé nechtěli a mandát stejně získal

Hlavně ve velkých krajských městech je posunování na kandidátkách obtížnější. "Například bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík. Ačkoli byla jeho „popularita" z nízkého počtu preferenčních hlasů do očí bijící (stovky voličů si daly práci s vyznačením 42 křížků pro ostatní kandidáty jeho strany, aby nemuseli velkým křížkem pro ODS podpořit Jančíka), mandát stejně získal," uvedl Jüptner.

Celostátně zvítězí ODS

Jüptner také odhaduje výsledky voleb. „Zvítězí ODS, zástupci ČSSD si budou pochvalovat posílení na komunální úrovni, z volebního štábu KSČM uslyšíme o přesunu levicových voličů ke komunistům, upadající KDU-ČSL se bude snažit upozornit na své opětovné posílení a TOP 09 zaměří pozornost tázající se novinářů na volební úspěch v Praze," domnívá se.

Více:

Foto:Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…