Levice prý udělala před jednáním sněmovny chybu. Oznámila obstrukce

02.11.2011 0:02

POLITILOGOVÉ Sociální demokracie v úterý ve sněmovně provozuje taktiku obstrukcí. Za tímto účelem svolává mimo jiné i mimořádné schůze k tématům, ve kterých vidí náznaky korupce. Kritizuje přijímané reformy a přestože přiznává, že teď jejich schválení nezabrání, netají se vedení strany budoucí snahou o zrušení reforem přijatých vládou Petra Nečase. K tomu stačí už jen „maličkost“ vyhrát příští volby a utvořit vládní koalici.

Levice prý udělala před jednáním sněmovny chybu. Oznámila obstrukce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání poslanců ČSSD ve sněmovně

Otázkou však zůstává, zda stačí ČSSD k dosažení příštích volebních vítězství takováto poklidná taktika. Neprospělo by nějaké překvapení? Jaké? Vyplatilo by se dávat více prostoru úderně řečnícím radikálům typu David Rath, nebo veřejnost chce "klidnou sílu" v podobě Sobotky, Haška, Tejce. Jak to vnímají politilogové?

Hned na začátku jednacího dne se úterní jednání sněmovny zadrhlo. Opoziční ČSSD totiž ještě před začátkem schůze ohlásila obstrukce ve sněmovně a to kvůli opětovnému schvalování vládních reforem.

Každý rétor má svoji cílovku 

Jan Bureš z MUP redakci připomíná, že obstrukce je zcela standardní opoziční způsob politického boje v mezích zákona. "Sociální demokracii v současnou chvíli ani nic jiného nezbývá. Nemá potřebnou sílu a její většina v Senátu má jen oddalovací legislativní efekt," vysvětluje politolog. Za současným počínáním socialistů je nutno podle Bureše hledat nepřetržitý boj o hlasy, který se neodehrává jen bezprostředně před volbami. „Veřejnost si tato gesta pamatuje a představitelé strany jsou navíc hnáni výzkumy veřejného mínění, z nichž vyplývá nejen nespokojenost s reformami Nečasovy vlády, ale i s politikou obecně (9 z 10 občanů je nespokojeno pozn. red.)," uvádí pro ParlamentníListy.cz Bureš. Co se stranických řečníků v podobě Davida Ratha, Bohuslava Sobotky či Jeronýma Tejc, ti podle politologa mají originální řečnické styly a pro stranu je prý zbytečné posuzovat, který je obecně účinnější. "Rathova rétorika je úderná a platí na tu část socialistických voličů, u kterých by hrozilo přimknutí ke komunistům. Sobotka má zase vliv na levicové intelektuály, atd. Každý dokáže prostě oslovit jinou vrstvu," soudí Bureš.

Čtěte také: Politolog k Rathovým obviněním: Nečas není od pohledu děvkař


Jiří Koubek z FFUK naopak soudí, že obstrukční gesto ČSSD není populistické. "Nemusí se za každým počinem té či oné strany hledat snaha o získání voličů. U ČSSD jde nyní o to znepříjemnit pravicové koalici život a natahovat čas. Ale připomínám, že je to zcela legitimní opoziční nástroj," říká redakci Koubek.

Pustili si hubu na špacír, to byla chyba

Sociální demokracie může podle politického komentátora Patrika Eichlera jen litovat, že se jí chystané obstrukce nepodařilo utajit, čímž ztratila moment překvapení. „Za tu dobu, po kterou se o nich ví, se pravicová koalice mohla připravit. A teď rovnou přichází s protikroky - třeba s návrhem na zkrácení doby příspěvku pro jednoho poslance na dvacet minut," připomíná opatření, která si koalice prohlasovala před samotným zahájením úterního jednání sněmovny. 

Podle Eichlera se navíc z obstrukcí předem stalo vítané divadlo. „Noviny se ptaly, zda bude Sobotka předčítat telefonní seznam a zapomněly popsat, co se ve sněmovně schvaluje, proč to sociální demokraté, komunisté, odbory i řada občanských iniciativ považují za škodlivé.
Přitom nejde o divadlo. Obstrukce je pro politickou opozici stejně oprávněný nástroj, jak vyjádřit nesouhlas, jako pro odbory stávka a pro občanskou společnost demonstrace," legitimizuje Eichler kroky ČSSD.

Nemají konkurenci

Taktika, kterou vedení strany naordinovalo, je podle Miroslava Mareše nejen vhodná, ale dost ji pomohl také souběh událostí. „Socialisté obstruují v době, kdy se trochu uklidnily vztahy ve vládní koalici, není zde akutní možnost předčasných voleb a ČSSD navíc neroste relevantní konkurence, jelikož nárůst komunistických hlasů je rovněž malý," zasazuje strategii strany do kontextu Mareš. Strana se podle něj navíc ukazuje jako věrohodná alternativa pro střední třídu, a nikoli jako strana pro radikály.

Související: Hanba, chcete nám zavřít hubu! Vláda dusí opozici, ta se brání


Mobilizujme

Nejhlouběji zapíchnutým trnem v sociálně demokratickém oku je zejména důchodová reforma, která umožní vyvést část peněz z průběžného státního pilíře do soukromých fondů. Sociální demokraté žádají nejméně odložení její účinnosti, která se předpokládá od roku 2013. "Reformy nás přiblíží kritické řecké situaci," varoval na konci svého úterního sněmovního projevu šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. 

Socialisté se snaží předvést nejen v parlamentu, ale mobilizují i vlastní stranickou základnu. Kromě rozjetí protireformní petice na 70 místech republiky totiž straníky v úterý popíchnul k aktivitě dvoustránkovým dopisem také předseda Sobotka.

Dopis předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky spolustraníkům

 


Jednání sněmovny: Více ČTĚTE ZDE


Čtěte také:


Ilustrační foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…