Lidé hledají nového Havla na Hrad. Žádný takový prý ale není

20.12.2011 21:28

POLITOLOGOVÉ Tendenci hledat pokračovatele Václava Havla se asi jen těžko ubráníme. Okolnosti tomu navíc přispěly sami. Přímá volba prezidenta otevírá cestu na Hrad v podstatě každému, kdo splňuje zákon a sežene si podporu deseti senátorů, 20 poslanců nebo 50 tisíc lidí. Přesto není hledání osoby jdoucí ve šlépějích Václava Havla podle většiny politologů smysluplné.

Lidé hledají nového Havla na Hrad. Žádný takový prý ale není
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

První český prezident byl podle většiny z nich unikátním produktem souběhu událostí, místa a času, a tudíž neopakovatelný. To tu ale opravdu po něm nikdo nezůstal?

Nehledejte ho

Lidé Václava Havla vnímají podle Víta Klepárníka jako praotce českého státu a nikoli jako vlivného politika poslední doby. „V posledních letech neměl Havel reálný vliv na domácí politiku, jinými slovy vliv byl v podstatě nulový, pokud nepočítáme jeho červnovou kritiku ministerstva kultury za rozhodnutí zbourat dům na Václavském náměstí,“ hodnotí Klepárník pro ParlamentníListy.cz. Podle politologa  navíc některé Havlovy kroky budily rozpory. “Podle mého názoru jeho angažování se u Zelených straně spíše uškodilo, než by ji pomohlo. O to větší zvuk měl ale v zahraničí,“ soudí Klepárník. 

Informace o smrti exprezidenta se stala v neděli kolem poledne breaking news (přelomovou zprávou) ve většině světových médií, nehledě na seznam smutečních hostů účastnících se pátečního pohřbu, na němž nechybí nejvyšší politiké špičky jako Nicolas Sarkozy, Lech Walesa či Hillary Clinton. Hledání Havlova pokračovatele je ale podle Klepárníka bezpředmětné. „Havel předně nebyl jen čistým politikem, měl přesahy do dalších disciplín, ale byl natolik unikátním produktem okolností, že není na místě hledat někoho po něm,“ uzavřel Klepárník

Švejnar se slabším étosem

Také politolog Miroslav Mareš soudí, že Havel byl neopakovatelný. „Po Havlovi se myslím takto silná osobnost sjednocující proud nepolitické politiky a část levého středu i část křesťanskodemokratického spektra nenajde. Ti, kteří by na podobnou pozici mohli aspirovat - např. M. Albrightová, jsou již mimo hru,“ soudí pro redakci Mareš. Do podobných politických vod může prý zabrousit ekonom Jan Švejnar, ten však bude mít podle politologa slabší étos než Havel.

Halík je osobnost, ale Češi bezvěrci

Politická osobnost těšící se přirozené autoritě, která by dokázala spojit lidi napříč politickým spektrem u nás v tuto chvíli není,“ soudí pro ParlamentníListy.cz také Jan Bureš z Metropolitní University.  Pokud bychom prý ale zabrousili mimo politické vody, nachází Bureš jinou osobnost  požívající podobné autority jako měl Václav Havel. „Do jisté míry je to Tomáš Halík, který by byl dle mého názoru i důstojným prezidentem, přestože voliči v ČR jsou převážně antiklerikální. Jistou osobností je do jisté míry také Petr Pithart, který si však během působení v politice ale nadělal poměrně dost odpůrců,“ připomněl Bureš.      

Masaryk si vybral Beneše, Havel Pánka

První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk na sklonku života veřejně doporučil, aby se jeho následovníkem stal Edvard Beneš. Také Václav  Havel v březnu 2010 pronesl, že by jako třetího českého prezidenta po sobě a Václavu Klausovi nejraději viděl šéfa obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni Šimona Pánka.

Pánek se zajímá o politiku, ačkoliv nikdy "nezakládal strany, nekroužil v jejich orgánech", upozornil tehdy exprezident. Není prý konfliktní, dokáže si stát na svém, je podle Havla sympatický, zná jazyky a umí mluvit spatra. Někdejší prezident navíc pokládal za důležité, že by s ním přišla do nejvyšší politiky "mladší generace lidí už v podstatě nepoznamenaných komunismem“. Podle sociologa Jana Hartla, ředitele agentury STEM, žádnou osobnost podobné Havlově v české společnosti v současnou chvíli nemáme. "Kolem roku 2000 byla taková epizodka, kdy se bývalí studentští vůdci hodně angažovali, bylo to dáno i okolnostmi kolem opoziční smlouvy. Tenkrát jsem se Šimona Pánka ptal na jeho politickou kariéru a jemu se moc nechtělo,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Hartl.

Vše k tématu skon Václava Havla

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…