Lidé od Babiše jsou jako z jiného světa, říká politolog Zbořil. A naznačuje, co možná pohřbí TOPku

20.09.2013 17:23

POLITOLOGOVÉ Pohyby na politické scéně s blížícím se termínem předčasných voleb pozorně sleduje politolog Zdeněk Zbořil. Trochu skepticky hodnotí vzhledem k přibývajícím skandálům šance SPOZ na vstup do sněmovny, naopak oceňuje, jak si počíná další parlamentní adept - ANO Andreje Babiše. V rozpacích zůstává zatím z toho, co nabízejí nedávní koaliční partneři ODS a TOP 09.

Lidé od Babiše jsou jako z jiného světa, říká politolog Zbořil. A naznačuje, co možná pohřbí TOPku
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Pět týdnů před předčasnými volbami ukazují průzkumy, že se do sněmovny může dostat víc stran než kdykoli předtím. Posilují SPOZ i ANO, ztrácejí zavedené strany s výjimkou KSČM. „Zatímco stabilita voličské základny u ostatních zavedených stran je modelově kolem 70 procent, tak u komunistů je to asi 85 procent. Stabilitou své voličské základny jsou znovu jedničkou. Tak tomu bylo v minulosti, ale už ne v posledních měsících. Jejich voliči zjistili, že nemusejí váhat a že jejich vidění světa nejlépe obslouží volební adresa KSČM,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz sociolog Jan Hartl.

„Za komunisty pracují ostatní politické strany, které se pustily velmi temperamentně do předvolební kampaně a různě se v ní zesměšňují. Vedení KSČM jednak neukazuje nějaké závažné rozpory, ale ani nevystupuje nijak zběsile. Jako vždy je kritické vůči ostatním politickým stranám včetně ČSSD, ale nechová se hystericky. Takže komunisté se paradoxně stali tou klidnou silou, o kterou usilovali původně lidovci. Tím, že stojí mimo stranickou řevnivost, jsou zřejmě vnímáni jako klidná síla,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil upevnění voličského jádra KSČM.

Skandály SPOZ ministři a ekonomka vyvážit nemusí

Z adeptů na proniknutí do sněmovny je nejméně čitelná SPOZ. Na jednu stranu láká na ministry Pecinu a Žáka i ekonomku Švihlíkovou, na druhé straně čelí skandálům s kandidatutou lobbisty Šloufa nebo potyčkou senátora Drymla. „Mně se ti ministři i paní Švihlíková zdají jako integrované osobnosti. V české politice mají co dělat, ale na druhé straně malérů SPOZ je nějak mnoho a přibývají,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Politolog si myslí, že SPOZ si počíná jako nevyzrálá strana. „Pokud by se dostala do Parlamentu, tak se od ní mohou očekávat podobné maléry nebo excesy jako s Věcmi veřejnými. A je otázka, jestli právě takoví lídři jako je pan Pecina a pan Žák, kteří vystupují velice na úrovni, budou stačit k tomu, aby se zemanovci chytli ještě někde jinde než na Vysočině a na Zlínsku,“ zamýšlí se Zdeněk Zbořil.

Útoky na Babiše mohou být kontraproduktivní

Vyhlídky na vstup do sněmovny přisuzují průzkumy kromě SPOZ i ANO Andreje Babiše. „Tenhle úspěch ANO přičítám především té masivní kampani, kterou zahájili. A to nejde jenom o billboardy, ale i o ty vlastně neodrazující inzeráty. Jejich hesla jsou samozřejmě také redukovaná do politických sloganů, ale nejsou to ty nejtupější hesla, která se tady opakují dvacet let. Jako by přišli trošku z jiného světa a mluví jazykem, který nebyl obvyklý,“ všímá si Zdeněk Zbořil odlišností ANO od toho, na co jsme byli doposud zvyklí.

Také útoky na Andreje Babiše mohou paradoxně sehrát pozitivní roli, protože už se voličům budou zajídat podobně jako zběsilý antikomunismus. „Možná budou kontraproduktivní. Ale to základní, co vede k současnému úspěchu ANO, je to, že mají sice populistické, ale atraktivní heslo. Tedy ať zmizí z politiky všichni, co tam byli posledních dvacet nebo třiadvacet let. To si přeje spousta lidí, byť to má samozřejmě svoje úskalí. Jsou to v politice nové a neotřelé tváře a používají i jiný jazyk. Nejsou to ty politické fráze, které jsme poslouchali těch dvacet let,“ zdůrazňuje politolog.

Klaus své stoupence může pro hlas Hlavu vzhůru! ovlivnit

Volební blok Hlavu vzhůru! podpořil na startu kampaně i bývalý prezident Václav Klaus. „Myslím si, že to pomůže. Tak jako má Václav Klaus celou řadu nepřátel, kteří se proti němu vymezují nenávistně, tak má samozřejmě celou řadu stoupenců, kteří s tím sice nechodí na veřejnost, ale fandí mu. Takže určitá část voličů ODS, podobně jako část členů ODS, kteří zůstali věrní Klausovi a jeho politické orientaci, může skutečně přinést profit paní Bobošíkové i celému bloku Hlavu vzhůru!,“ domnívá se Zdeněk Zbořil.

Oproti dříve samostatně kandidující Suverenitě Jany Bobošíkové nový název říká, že nejde jen o stranu jedné ženy, ale volební blok je otevřen pro všechny ty, kteří chtějí jít dál s hlavou vzhůru. „A dokonce mě napadlo, zda ten slogan není přímo od Václava Klause. Vždyť si vzpomeňte na roky 1997 a 1998 a hesla ´Nic se neděje, jdeme dál´. Také tohle vyjadřuje pohled do budoucnosti. Václav Klaus je schopen určitou část elektorátu ovlitnit tak, aby hlasovali pro toho, koho on podpoří,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

ODS měla anonymní billboardy, ale i vedení

V rozpacích zatím zůstává z kampaně bývalých koaličních stran ODS a TOP 09. „Nechci přímo říkat, že to je tragické, ale zdá se mi to nepromyšlené. Nevím, zda nesázejí až na ostrou kampaň v závěrečných dnech. Podivná je anonymita ODS, která začala s úvodním sloganem ´volte pravici´, ale v první fázi se s tím heslem ani sama nespojovala. A Andrej Babiš jim to vpálil, jakoupak jsou pravicí, když zvyšovali daně a zadlužovali zemi,“ poznamenává Zdeněk Zbořil ke kampani ODS, které vyčítá i to, že volič ani neví, zda ji vede Martin Kuba nebo Miroslava Němcová.

V případě TOP 09 zase hrozí, že strana skončí ve slepé uličce. „Je skutečně chyba, že příliš navazují na úspěch pana Schwarzenberga v prezidentských volbách a domnívají se, že volby budou volbami proti Zemanovi. Miloš Zeman může ve volbách hrát nějakou roli, může ovlivnit nějaké hlasy, ale sám v těch volbách nehraje. A že by se lidé rozhodli volit TOP 09, protože hrozí rozvrat demokracie a autoritativní režim Miloše Zemana, to si myslím, že je dost velký omyl,“ konstatuje politolog.

Bakala může zavřením dolu zavařit TOP 09

Je přitom přesvědčen, že voliče budou v předčasných volbách zajímat jiní lidé než hlava státu. „Spíš je bude zajímat, jak přišli k majetkům pánové Babiš, Bakala nebo kupříkladu Rittig, protože tito lidé jsou v pozadí a svými penězi mohou ovlivnit politické strany podstatně víc než prezident Zeman. Ten může politiky tak maximálně pozvat na nějakou recepci na Hrad,“ říká Zdeněk Zbořil a poukazuje na to, že pro TOP 09 se může stát přítěží Zdeněk Bakala, jenž se právě v tomto týdnu rozhodl, že uzavře Důl Paskov.

„Také toho hned využil pan Babiš, když vzkázal panu Schwarzenbergovi, aby si uvědomil, kdo byl jeho největší sponzor, že to byl právě pan Bakala. A uvedl tam příklad, když se v jeho podniku zhroutily dvě firmy, tak je svými silami resuscitovali a dodnes ty firmy žijí, zatímco když jsou na dně Bakalovy OKD, tak žádá pomoc od státu. To skutečně může TOP 09 poškodit, pokud toho ostatní strany využijí tak, jak už to využil pan Babiš,“ dodává pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…