Lidi zajímá stav jejich peněženky, takže... Experti odkrývají, co mohou způsobit Sobotkova slova o vládě s komunisty

17.02.2017 20:45

POLITOLOGOVÉ „Zombie, které vždycky vstává z hrobu, když se blíží sjezd sociální demokracie nebo se chystají volby do Poslanecké sněmovny,“ komentuje politolog Lukáš Jelínek aktuální debatu o bohumínském usnesení ČSSD. Od premiéra totiž zaznělo, že připouští spolupráci s komunisty. Podle Bohuslava Sobotky lidi nezajímá, jestli bohumínské usnesení platí, nebo neplatí, a jde spíš o debatu pro politology. A tak se politologů právě v tomto kontextu ParlamentníListy.cz zeptaly na pár otázek.

Lidi zajímá stav jejich peněženky, takže... Experti odkrývají, co mohou způsobit Sobotkova slova o vládě s komunisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka při svém úvodním projevu na 38. sjezdu ČSSD

„Rozumím tomu, že se sociální demokraté moc sami k bohumínskému usnesení vyjadřovat nechtějí. Je to takové zombie, které vždycky vstává z hrobu, když se blíží sjezd sociální demokracie nebo se chystají volby do Poslanecké sněmovny. Novináři se začnou vyptávat a sociální demokraté pak kličkují a mluví o tom, že je usnesení vyhaslé a nikoho nezajímá, což je vlastně svým způsobem pravda,“ reagoval na aktuální vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky o tom, že spolupráce s komunisty by pro ČSSD nemusela být problémem, politolog Lukáš Jelínek. Bohumínské usnesení, jak informovaly Hospodářské noviny, podle premiéra „vězí v historii“ a formálně ani není potřeba se k němu vracet.

Jelínek v tomto kontextu připomíná: „Usnesení bylo v roce 1995 přijato mimo jiné proto, aby ČSSD ukázala, že je strana státotvorná, s koaličním potenciálem, která může jít do vlády. Do té doby byla prezentovaná jako strana radikální s velmi ostrou rétorikou Miloše Zemana, strana, která jakoby měla snad blízko k nějakým skutečným extremistům. V tom okamžiku sociální demokraté řekli, že s extremisty ani nalevo, ani napravo spolupracovat nebudou, nemluvili tam o vládní úrovni, týkalo se to všech pater.“ Tenkrát podle Jelínka sociální demokracii usnesení pomohlo: „Dostala se do nejvyšších politických pater v roce 1996 a 1998 přímo do vlády, ale pak ho překryl čas, protože sociální demokraté začali spolupracovat s komunisty ve městech, na krajích a dnes by s nimi mohl spolupracovat i Andrej Babiš. Politické strany by se možná dnes měly spíš vyjadřovat ke své spolupráci nebo nespolupráci s krajní pravicí, která je stále silnější,“ dodal.  

„Sociální demokracie fakticky bohumínské usnesení prolomila už před čtyřmi lety,“ komentuje situaci politolog Petr Sokol. V mnoha krajích totiž šli do koalice právě s komunisty. „Samozřejmě teď jde o celostátní úroveň, ale těžko to od sebe oddělovat. Spíš historie zatím bránila tomu, aby ČSSD usnesení porušila už dříve. Chystali se na to už několikrát. Teď si chtějí před parlamentními volbami více otevřít dveře ke komunistům. Je to očekávaný tah, spolupracovali už dlouho,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz.

Jelínek: Často nevíte, zda promlouvá komunista, nebo pravičák

Podle Sobotky lidi nezajímá, jestli toto usnesení platí, nebo neplatí a jde spíš o debatu pro politology. A v tom je s ním zajedno i jeden z nich, Lukáš Jelínek: „Lidi zajímají jejich vlastní soukromé starosti, stav jejich peněženky. Kdyby k lepší situaci přispěla nějaká participace s komunisty i na vládní úrovni, moc by to lidem nevadilo. Souvisí to i s tím, že se komunistická strana stala součástí vyjednávání, nechce nijak měnit politický systém, ani svým programem, ani každodenní politikou se nijak neliší od ostatních politických stran. Dokonce, když se podíváte na témata, která v minulosti dělila pravici a levici, jako je migrace, vztah k Donaldu Trumpovi, k menšinám, k sociálně slabým skupinám, často nevíte, zda k vám promlouvá komunista, nebo zástupce nějaké pravicové strany, protože názory se nejrůznějším způsobem promíchávají.“

Politolog Sokol přidává hledisko dalších politických subjektů na bohumínské usnesení: „Pro spoustu dalších stran, z nichž velká většina koalici s komunisty vylučuje, to ještě smysl má. Pro sociální demokracii, ať už mají usnesení nebo nemají, je spolupráce s komunisty problematická, protože se sice mohou domluvit, ale v momentě, kdy nebudou mít většinu – a já bych nečekal, že se jim to podaří –, se těžko někdo třetí do hry najde,“ uvedl.

Pomohl si Sobotka deklarováním případné spolupráce s komunisty? Ani ne

A pak se nabízí další otázka. Pomůže deklarování, že bohumínské usnesení „vězí v historii“ ke zvýšení preferencí ČSSD, nebo ne? „Situace je neměnná dlouhá léta. U části voličů to ČSSD samozřejmě může ublížit, když se bude zmiňovat spolupráce s komunistickou stranou. To jsou ty poslední zbytky městských, mladších voličů. U řady vyhraněných levicových voličů by mohla naopak odradit absolutní distance sociálních demokratů od komunistické strany,“ reagoval Jelínek.

I politolog Sokol si myslí, že tyto debaty oblibu ČSSD neovlivní: „Zastánci spolupráce s komunisty z levého křídla sociální demokracie premiéra nemilují a takové rozhodnutí je nepřesvědčí o tom, aby ho podporovali více než doposud. Co se týká preferencí, platilo, že jistá část voličů se přelévá mezi komunisty a sociální demokracií, ale myslím si, že doba, kdy je Sobotkova ČSSD ve vládě, moc nenahrává tomu, aby se jí dařilo získávat komunistické hlasy. Voličům komunistické strany je v zásadě jedno bohumínské usnesení a nepřesvědčí je to, aby šli volit ČSSD.“ A pokud jde konkrétně o premiéra Bohuslava Sobotku? „Jemu to vnitrostranicky ani voličsky nepomůže. Může tím maximálně odradit středové liberály. Když budou vědět, že existuje varianta koalice s komunisty, budou přemýšlet o tom, zda nevolit jinou středovou stranu. Takže mu to může spíš nepatrně uškodit,“ říká pro ParlamentníListy.cz Sokol.

Babiš v problémech, zázračná kampaň a pak nic není ztraceno

Premiér hovoří o ČSSD optimisticky: „Já bych chtěl, aby ČSSD debatovala o variantě: vyhrajeme volby, sestavíme vládu,“ zdůraznil na Primě. Ale do jaké míry jsou tyto úvahy reálné? „Může se stát, že se do nějakých potíží dostane hnutí ANO nebo Andrej Babiš, odehraje se událost, kvůli které budou voliči nově nahlížet na politické strany. Nevylučoval bych, že ČSSD vyhraje volby, nebo že bude sestavovat vládu, protože nevíme, nakolik se Andreji Babišovi podaří případně najít spojence ve Sněmovně, i kdyby volby vyhrál. V tomto směru ještě sociální demokraté odepsaní nejsou, i když si myslím, že některé jejich kauzy, dohadování uvnitř ČSSD, vystupování některých jejich ministrů jde proti jejich dobrému výsledku, než aby jim šel naproti,“ říká Lukáš Jelínek. 

„Sociální demokracie by musela předvést zázračnou kampaň, ve které by velmi silně akcentovala levicové hodnoty, a podařilo se jí levicové voliče přesvědčit, že Andrej Babiš je jejich nepřítelem. Ale nic nenaznačuje tomu, že by se něco tak převratného mohlo dít, že by byl někdo v sociální demokracii schopný takovou kampaň předvést. Není to příliš pravděpodobné. Samozřejmě máme do voleb sedm měsíců, takže se může udát nějaká záležitost, s kterou nekalkulujeme, to se může stát vždycky, ale pokud se na situaci díváme se znalostí, co máme dnes, je málo pravděpodobné, že by ČSSD volby vyhrála,“ popsal Sokol.

Babiš přežije za jakéhokoli režimu, za ďábla i za anděla

„Pan Sobotka udělá cokoliv, aby byl zase premiérem, s klidem se spojí i s ďáblem,“ uvedl k výroku Sobotky o bohumínském usnesení pro HN předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. „Pan Babiš potřeboval nějak rychle na Bohuslava Sobotku zareagovat a nic lepšího, žádná promyšlenější odpověď ho nenapadla. I jemu a hnutí ANO se připisuje, že by se rádi opírali o případnou podporu komunistů v menšinové vládě. O Andreji Babišovi se ví, že dokáže velmi dobře přežívat za jakéhokoli politického režimu, ať už je to za ďábla nebo za anděla,“ okomentoval situaci Lukáš Jelínek s tím, že si Babiš se Sobotkou nic vzájemně nedarují. K podobnému závěru dospěl i Petr Sokol: „Na tohle platí, podle sebe soudím tebe. V dostizích, která strana obsadí premiérský post, se budou obě větší strany chovat stejně. Pan Babiš také mluvil o spolupráci s komunisty a pak se snažil výrok relativizovat, ale byly kraje, kde tato jednání probíhala. Jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet,“ zhodnotil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…