Média nás ignorují, zuří Okamura nad průzkumy. Expert souhlasí a ukazuje na nedotknutelného Karla

20.02.2014 20:19

POLITOLOGOVÉ Podle posledních průzkumů klesají preference hnutí Úsvit. Odborníci se domnívají, že příčinou je mimo jiné opoziční role a nedostatek osobností, které by byly schopny doplnit Tomia Okamuru. Ten si v reakci pro ParlamentníListy.cz postěžoval na média, která jeho hnutí buď ignorují, nebo záměrně dehonestují.

Média nás ignorují, zuří Okamura nad průzkumy. Expert souhlasí a ukazuje na nedotknutelného Karla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Ve středečním průzkumu agentury CVVM Úsvit získal pouhá tři procenta. Do sněmovny by se tak hnutí nedostalo. Data potvrzující pokles podpory u Úsvitu přinesla nedávno i společnost SANEP. V tomto průzkumu se Úsvit pohyboval těsně nad hranicí volitelnosti, získal 5,3%. Pokud jde však o důvěryhodnost předsedů jednotlivých stran, v těchto průzkumech se Tomio Okamura drží dlouhodobě v popředí.

Chybí výsledky

Ačkoliv je hnutí v opozici, předkládá řadu návrhů zákonů, sněmovna mnohé z nich zamítá, jako třeba návrh na odvod DPH až ze zaplacené faktury či novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi, která měla upravit doplatek na bydlení. Podle politologa Lukáše Jelínka však voliči neoceňují ani tak aktivitu jako spíše výsledky. „Ty prostě Úsvit z objektivních důvodů nemá a myslím si, že Tomio Okamura si je toho vědom. Proto se také snaží domluvit na prosazení zákona o referendu výměnou za hlasy při hlasování o důvěře, aby zkrátka Úsvit dokázal něco vykázat před svými voliči, protože jedna věc jsou velká předvolební očekávání a druhá věc je dotahovat věci do konce, což při omezeném počtu spojenců Úsvit nedokáže,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog.

Voliči pak podle Jelínka mají tendenci se rozhlížet spíše po těch stranách, u nichž je pravděpodobnější, že své záměry dotáhnou do konce, což je prý v současnosti především Babišovo ANO a sociální demokracie.

Problém je i personální nabídka

Druhým důvodem poklesu popularity Úsvitu je podle Jelínka personální nabídka Úsvitu. „Za toto hnutí je vlastně vidět pouze Okamura, a i to může na voliče působit dojmem, že jediný sám voják v poli a jediná výraznější a obratnější osobnost prostě nestačí. To si myslím dokládá i fakt, že v průzkumech popularity si Tomio Okamura jakožto jednotlivec vede velmi dobře. Lidé ho oceňují jako rétora nebo jako člověka s určitým charismatem. Ale v okamžiku, kdy stojí jeho politické hnutí jen na něm, tak i to může Úsvitu ubírat, protože voliči mají raději týmy a týmové hráče,“ vysvětlil politolog.

Samková preference nevytáhne

Že by Úsvitu uškodilo angažmá kontroverzní advokátky Kláry Samkové v čele jeho kandidátky do evropských voleb, nepovažuje politolog za pravděpodobné. „To je zatím jen okrajová linka. Evropské volby nejsou veřejností příliš sledované a Klára Samková je sice jméno, které není veřejnosti úplně neznámé, ale její mediální obraz je celkem nejednoznačný, protože část lidí si ji spojuje s obhajobou práv Romů, další část si ji může spojovat s některými kontroverzními výroky na adresu imigrantů v duchu Tomia Okamury. Jako politička proto nemusí být úplně snadno uchopitelná. Je fakt, že vedle Okamury je to snad jediná viditelná tvář Úsvitu právě proto, že ji nasazují do evropských voleb, které především ty voličské skupiny, které patří do elektorátu Úsvitu, příliš nezajímají. Nemyslím si proto, že by aktivita paní Samkové, i kdyby byla výraznější, dokázala táhnout preference Úsvitu nahoru. To by se musela opravdu hodně snažit a nedokážu popsat, co by musela udělat, aby výrazněji zapůsobila na veřejné mínění,“ uvedl Jelínek.

Okamura: Pracujeme na desítkách zákonů, média nás ignorují a dehonestují

„Pracujeme na desítkách zákonů, které postupně v Poslanecké sněmovně podáváme. V tuto chvíli jsme při pohledu na sněmovní web nejaktivnější ze všech, podali jsme již devět zákonů. Denně řešíme i problémy našich voličů. Denně jednáme o návrzích řešení s ostatními politiky,“ reagoval pak pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura.

„Jiná věc je mediální obraz, kdy média nás dílem ignoruji a dílem při každé příležitosti dehonestují. V hlavních zprávách například veřejnoprávní ČT vůbec nejsme, nikdo nás nikdy nepozval ani do hlavních debatních pořadů (například pan Moravec). Lži nebo polopravdy denně masírují občany téměř ve všech médiích. Například tento týden Právo, Novinky.cz a Blesk napsali, že nemám poslaneckou kancelář, přitom ji mám už od října řádně označenou přímo na náměstí v Uherském Brodě. Stěží se lze lidem divit, že mají o nás zkreslený obrázek. Další věcí je samozřejmě relevantnost průzkumů. Samozřejmě to, že média, když už, tak informují jen o mně a nikoli o mých spolupracovnících, také deformuje mediální obraz. S tím je těžko bojovat, i když my se snažíme bojovat prací. V Poslanecké sněmovně už jsou v systému všechny hlavní programové principy. Takže my jsme nezaháleli a od vstupu do sněmovny denně pracujeme na plnění volebního programu,“ dodal Okamura.

Všimněte si, jak je prezentován Schwarzenberg

Se zkresleným obrazem Tomia Okamury v médiích souhlasí i mediální analytik Jiří Bystřický. „Jeho mediální obraz je podceňovaný, a je to opravdu zásluha médií. Všimněte si, jak je v médiích prezentována TOPka, zejména Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek, jak jsou téměř nedotknutelní, zatímco Okamura je pro média nezajímavý a v nich je opravdu poškozován. Přitom Okamura byl ten, který měl nárok na koaliční partnerství už z logiky spojenectví, které se nabízelo s Babišem. Přednost však dostali lidovci, tedy strana z úplně jiného spektra a navíc strana, která cíle, jenž si dal Okamura před volbami, rozhodně plnit nebude. I tímto je trochu zablokován,“ míní Bystřický.

Úsvit se musí začít chovat jinak

Podle něj je potřeba, aby se Úsvit začal chovat jako hnutí, jako strana s reálnou politikou, nikoliv  ideovou, s níž vystupoval před volbami. „Úsvit byl zvolený do Parlamentu. Je proto potřeba si posunout dlouhodobé strategie a věnovat se těm krátkodobým, na kterých by mělo hnutí začít budovat své cíle. V Úsvitu se teď ale spíše pracuje s tím, co spadá pod dlouhodobé strategie. Ty nepůjde realizovat hned a dokud k nim nebudou nástroje, nemusí se uskutečnit,“ podotkl odborník. Dodal, že postrádá v hnutí více osobností, které by doplnily Okamuru. „Sám to neutáhne. Kalousek udělal dobrý krok s tím, že přizval Schwarzenberga a Starosty,“ doplnil Bystřický.

Jedním z cílů, které chce hnutí prosadit, je, aby občané mohli prostřednictvím referenda rozhodnout třeba o změně volebního systému, prosazení úřadu silného prezidenta po vzoru USA nebo zrušení Senátu. Jak ale uvedl premiér Bohuslav Sobotka v dopise Tomiu Okamurovi, vláda nemá v úmyslu měnit Ústavu referendem.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…