Mizérie, ztrhal vládu expert: Parodie, nezvat Zemana na sjezd ČSSD. Toto chystá Babiš, toto má v ruce

21.01.2015 18:10

POLITOLOGOVÉ "Jedna velká mizérie." I to jsou slova politologa Jana Kubáčka na adresu Sobotkovy vlády, která je rok u moci. Politolog také kritizuje, že ČSSD nemá nová témata a nereaguje ani na ta, která rezonují v celé Evropě. "Bohuslavu Sobotkovi se může stát, že si ho lidé zapamatují jen proto, že je ve vládě s Andrejem Babišem." Zároveň varoval, že pokud dá Sobotka příčinu, Babiš do konce roku 2015 zavelí k předčasným volbám.

Mizérie, ztrhal vládu expert: Parodie, nezvat Zemana na sjezd ČSSD. Toto chystá Babiš, toto má v ruce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou

Anketa

Očekáváte v roce 2015 předčasné sněmovní volby?

85%
15%
hlasovalo: 27308 lidí

Rétorická cvičení, přísliby budoucích změn k lepšímu, ale faktické kroky chybí. Zatím je to selfpromo. I takto hodnotí první rok vládnutí Sobotkova kabinetu politolog Jan Kubáček.

"Situace se zklidnila, ale že by přišly nějaké zásadní novinky, to se neděje. Myslím si, že jestli společnosti tato koalice něco dala, tak zklidnění, ubylo hádek, průběžných útoků, spekulací a řečí o politickém zemětřesení, ale co se týká výsledků, je to jedna velká mizérie,“ říká pro ParlamentníListy.cz Kubáček s tím, že pro dobré hospodaření státu, nové investice a budoucí rostoucí možnosti snižování nezaměstnanosti se neudělalo naprosto nic. Vláda se snažila jen zmírnit nejkřiklavější sociální problémy. "Uklidnili se částečně ti nejohroženější, nejchudší, ale zároveň došlo i k sepětí s těmi velkými. Jsou ochraňovány korporace, banky, velké monopoly a začíná to vypadat, že zase těmi určenými ke střelbě, k tlaku a omezování jsou střední skupiny, to znamená menší a střední podnikatelé,“ vysvětlil Kubáček. "Není poznat, že by byla vláda jiná, případně, že by se více projevila nějaká energická síla Andreje Babiše,“ dodal s tím, že k dobru by vládě ještě mohl připsat omezování hazardu.

Stížnosti Babiše na koalici bere politolog s velkou rezervou

Hned několikrát v uplynulých měsících už se podařilo dostat koalici do varu. Ať už šlo o platy ústavních činitelů, nebo když Andreje Babiše loni v prosinci rozčílilo chování senátorů, kteří vrátili sněmovně zákon o DPH a zákon o veřejném zdravotním pojištění. "Už mě to nebaví, ta naše koalice vůbec nefunguje, nechápu to, když máme podle koaliční smlouvy dohodu, že v obou komorách mají koaliční poslanci a senátoři hlasovat pro návrhy ministrů,“ prohlásil tehdy ve vyjádření pro Právo Babiš. Aktuálně není vyloučeno, že v koaliční smlouvě navrhne změny, i když další dva partneři jsou v podstatě spokojení. Občasné tahanice různého druhu z dílny ANO vysvětluje Kubáček takto: "Je to marketingový distanc, snaha vyvázat se z některých rozhodnutí. Všechna odmítání bych ale bral s velkou rezervou, protože se velmi často stalo, že Andrej Babiš něco slíbil, pak to odmítl nebo udělal zcela jinak a nakonec vše odvolal nebo neřešil, ať jde o zlepšení výběru daní, zlepšení podnikatelského prostředí, omezení množství a druhů zákonů. Už v této době se mělo bojovat se závažným kriminálním živlem v oblasti hospodářské ekonomiky, vážných státních přečinů, mělo se jinak nakládat se státními prostředky, a zatím se nedělo nic,“ vyhodnotil.

Schopný a mazaný Sobotka by prý měl přinést nová témata

Také Bohuslav Sobotka se někdy vymezí vůči koaličnímu partnerovi. Pro server Aktuálně.cz například řekl: "Já myslím, že koaliční partner ANO má problém se vším, co nedělá koaliční partner ANO.“ Právě on by měl podle politologa zbystřit pozornost. "Bohuslav Sobotka je velmi mazaný, schopný rutinér. Problém je, že přestává udržovat ČSSD jako originální sílu, která má svou tvář. ČSSD se začíná rozmazávat ve vládě, kdy často mnozí díky marketingu Andreje Babiše mají pocit, že je to v podstatě jeho vláda a Bohuslav Sobotka rezignuje na to, aby ČSSD přinášela nová témata,“ varuje politolog. Podle Kubáčka se sociální demokraté soustředili na vstup do vlády a její řízení, ale nepřichází s ničím novým například v otázce řešení chudoby, exekucí, ghett, nepřizpůsobivých, vymahatelnosti práva a státnosti. "Na tato témata nereagují, ač rezonují v celé Evropě. Bohuslavu Sobotkovi se může stát, že si ho lidé budou pamatovat proto, že je ve vládě s Andrejem Babišem, ale nebude tam žádná emoce. Maximálně bude připomínat, že některé věci po předchozí vládě zrušil, přidal na minimální mzdě a důchodech, ale lidé chtějí od premiéra něco víc: Energické vedení, vizi, aby se řešila skutečná sociální témata, aby právo platilo a bylo pomáháno skutečně potřebným, spravedlivé vydávání sociálních dávek a strategii vyplácení důchodů. Lidé chtějí, aby i nejslabší podnikatelé a živnostníci z nejrizikovějších lokalit měli šanci fungovat a stát jim byl partnerem a nebyl lichvářem, exekutorem, který permanentně hází kameny a klacky pod nohy. Je velký omyl ČSSD, že to není její téma. Když se podíváme na strany středolevicové za našimi hranicemi, všude je kapitola malého podnikání silná. Mýtus české ČSSD je, že politika je o odborech, velkých korporacích a velkých fabrikách,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.

Babiš může vytáhnout na Sobotku kauzy. Politolog nevylučuje předčasné volby

Jsou tři velká témata, která mohou být pro Sobotku Achillovou patou. Pokud je Babiš použije, může nejen vytlačovat Sobotku z případné ofenzívy, ale dokonce spustit předčasné volby. Například, kdyby ČSSD přišla skutečně s navýšením daní. "Pokud by se opatření dotýkalo širší části populace, pak z toho udělá Andrej Babiš téma voleb. To by byl moment, kdy by česká veřejnost byla schopná Andreji Babišovi odpustit konání předčasných voleb například společně s krajskými volbami. Pokud by se zdaňovaly banky, pak finanční skupiny by podpořily Andreje Babiše,“ popsal Kubáček a přidal další problém: "Osobně je pro Sobotku velmi nepříjemná kauza dolů na severní Moravě, se kterou si Andrej Babiš cíleně hraje a vždycky, když je potřeba varovat premiéra, tak ji vypustí na stránky MF Dnes a pak zase kauza utichne.“ A je tu i třetí nevyřešená kauza, která může podlomit řady voličů sociální demokracie: "Je to otázka investic a situace ve zdravotnictví. Andrej Babiš ví dobře, proč neustále útočí na ministra zdravotnictví z pohledu předražené zdravotnické techniky. Vůbec bych se nedivil tomu, kdyby sbíral širší informace pro několik kauz. To kdyby se otevřelo a několik týdnů plnilo stránky Babišových novin, může to být velká nepříjemnost. Voliči ČSSD jsou na situaci ve zdravotnictví citliví.“

Politolog: Sobotka nesmí přijít s tématem, které by bylo nepříjemné většinové společnosti

K případnému konání předčasných voleb Kubáček podrobněji uvedl: "Pokud Bohuslav Sobotka nezavdá jednoduchou příčinu k tomu, aby Andrej Babiš zavelel do útoku, bude muset Babiš protrpět spoluvládu. Pokud přijde jednoduchý symbol, který bude populárně sdělitelným, dá se očekávat, že Andrej Babiš zavelí do předčasných voleb a tím kruciálním rokem, kdy se vše rozhodne, bude závěr roku 2015. V roce 2016 by pak mohl kampaň spojit s krajskými volbami a vyzvat na zteč velmi populární sociálnědemokratické hejtmany. V krajských volbách vždy fungovala celorepubliková témata a jistá mobilizace,“ myslí si Kubáček. Sobotka tak nesmí příliš oslabit a přijít s tématem, které by bylo nepříjemné většinové společnosti, např. v otázce daní, aby z toho mohl Andrej Babiš udělat téma předčasných voleb. A kam šéf ANO míří? Možná nejen na pozici premiéra. "Stále je ještě i varianta prezident. Zatím je pro něj zajímavé, že si se situací může hrát,“ poznamenal Kubáček. "Oba posty by pak vnímal jako symbolické vykoupení z pozice bývalého potencionálního špióna z komunistických řad,“ doplnil.

Kubáček: V ČSSD má šanci širší skupina, která dá dohromady nový jízdní řád

Na březnovém sjezdu ČSSD se už podle Kubáčka neoživí staré spory mezi "haškovským“ a "sobotkovským“ křídlem, hlavním tématem by mělo být hledání náboje a energie pro ČSSD, ze které vyplynou priority zajímavé pro veřejnost. "Měly by přijít reakce na aktuální výzvy, jako je stárnutí, chudoba, otázka elementární bezpečnosti, začlenění a plnohodnotného života ve vyloučených, často příhraničních lokalitách, ale i ghettech ve městech. To je potřeba řešit, jinak tu můžeme mít do třiceti let časovanou bombu,“ zopakoval znovu pro ParlamentníListy.cz Kubáček. Politolog se také domnívá, že šanci prosadit názory, které by se promítly do směřování strany, nemají političtí solitéři, jako je například ministr Jiří Dienstbier nebo poslanec Jaroslav Foldyna.

"To jsou prototypy samostatných vlků samotářů. To je ohňostroj promarněných příležitostí. Šanci má širší skupina, která dá dohromady nový jízdní řád o deseti cílech pro druhou polovinu vlády ČSSD. Musí to být soudržná skupina na všech úrovních, jak vlády, tak krajů a měst,“ říká Kubáček.

Sobotka nepozval Zemana. Politolog: malicherné, dětinské, hloupé

Zatím ne zcela vyjasněný je důvod rozhodnutí premiéra Sobotky, který na sjezd nepozval prezidenta Miloše Zemana. Pro deník Euro prezentoval názor takto: "Je to sjezd sociální demokracie a chtěl bych, aby na něm měla prostor sociálnědemokratická politika. Nemyslím si, že sjezd by měl být platformou pro vystupování ústavních činitelů nebo zástupců jiných politických stran. Koneckonců budou mít letos své vlastní sjezdy, a co se týče pana prezidenta, má mediálního prostoru víc než dost.“

Politolog Kubáček považuje rozhodnutí za strategickou chybu: "Vnímám to jako velice malicherné až dětinské gesto. Je až parodií a karikaturou, že kuriózně středolevicový prezident nebude vpuštěn na sjezd nejsilnější středolevicové strany. Je to zvláštní, malicherné.“ Tímto krokem si premiér sám komplikuje situaci. "Ať s Milošem Zemanem v zádech či bez něj, stejně sjezd vyhraje. Kdyby byl ale prezident přítomen tomuto vítězství, získal by jistou výhodu. Tím, že se prezident neúčastní, nemusí se cítit vázán. Je hloupé a netaktické nepozvat hlavu státu. Všechny rozpory s prezidentem nahrávají Andreji Babišovi, protože dva se hádají a třetí se směje,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…