Moravec jako Lenin, žluč a hnus ,,domovnice" Báry Štěpánové, pravily šediny Zdeňka Zbořila. Došlo i na Čunka

24.07.2017 6:30

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Opojení z toho, že se vedoucí kádry KDU-ČSL budou moci ještě jednou pomstít Miroslavu Kalouskovi, bylo zřejmě lákavé.“ Politolog Zdeněk Zbořil se vyjadřuje k situaci KDU-ČSL a STAN a věnuje se rozpadu plánované volební koalice i názorům senátora Jiřího Čunka. Glosoval také video s názory herečky Báry Štěpánové a poděkoval společnosti Newton za analýzu Otázek Václava Moravce. Zbořil komentoval poslední jednání Visegrádské čtyřky a úvahy o tom, zda by za současné situace nebylo lepší se raději přimknout k tvrdému jádru EU a vyvolat debatu o našem setrvání ve V4.

Moravec jako Lenin, žluč a hnus ,,domovnice" Báry Štěpánové, pravily šediny Zdeňka Zbořila. Došlo i na Čunka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Je to trochu pozdní procitnutí, ale stejně ani rozhodnutí o volební koalici nepřišlo včas. A hlavně se o tom příliš nediskutovalo,“ komentuje rozpad plánované dvojkoalice KDU-ČSL a Starostů pro parlamentní volby politolog Zdeněk Zbořil. Vedení KDU-ČSL totiž vyzvalo hnutí Starostové a nezávislí, aby jeho zástupci pouze vstoupili na kandidátky lidovců, což předseda Pavel Bělobrádek vysvětlil takto: „Usnesení bylo vedeno zodpovědností za volební výsledek a zejména povolební vývoj v České republice. Nechceme riskovat, že by tady mohla být vláda jedné strany.“ Podle něj dvojkoalice znejistila mnoho voličů kvůli riziku propadnutí hlasu v souvislosti s vyšším volebním prahem.

„Opojení z toho, že se vedoucí kádry KDU-ČSL budou moci ještě jednou pomstít Miroslavu Kalouskovi, bylo zřejmě lákavé. Ale hlavně se vedení strany nikoho na nic neptalo, ty, kteří pochybovali, ač neodmítali, dost neslušně kritizovalo a nakonec si nechalo svoje neuvážené rozhodnutí potvrdit hlasováním na několika úrovních. Bylo samozřejmě legální, ale legitimní?“ rozebírá situaci Zbořil, který se domnívá, že u politické strany s tak dlouholetou a svébytnou tradicí to bylo na pováženou.

„Bacilonosiče infekce, které říkejme třeba opojení z pohledu do zákulisí politické moci, nenakazila jen pana Bělobrádka, Jurečku a spol., ale mnoho dalších normálních členů strany. Ani ti si nevšimli naléhavosti Gazdíkovy touhy a jeho Starostů po ‚sladkém životě‘ v parlamentu a průhledného triku jak proniknout do PS PČR pod praporem ‚lidové strany‘. Tak jako STAN nejsou starostové, tak ani nemohou být důvěryhodnými spojenci jedné z nejtradičnější politických stran v Československu a dnes okleštěném Česku.

Étos KDU-ČSL a STAN jsou, při vší úctě, dvě věci velmi rozdílné,“ dodal.

Anketa

Jiří Čunek o Prague Pride: ,,Je to POCHOD SMRTI pro stát, pro Evropu, pro naši civilizaci, když stát bude tyto skupiny podporovat a uznávat jako rodiny". Souhlasíte?

94%
6%
hlasovalo: 19279 lidí

Agentománie je důležitější státotvornou ideou než pravda a láska

Senátor Jiří Čunek patřil k těm, kteří nápad vytvoření dvojkoalice kritizovali a to, že se rozpadla, chápe jako „zadostiučinění.“ V rozhovoru pro novinky.cz také uvedl, že by se nebránil povolební spolupráci KDU-ČSL s hnutím ANO. „Sám jsem přesvědčen, že Babiš v politice nepřekročil mez, za kterou bychom s ním nemohli spolupracovat,“ uvedl pro novinky.cz. V reakci na otázku redaktora o tom, že bývá označován za Babišova agenta v KDU-ČSL pak odpověděl: „Pravda je přesně opačná. Andrej Babiš je mým agentem v ANO.“

K tomu doktor Zbořil říká: „Páně Čunkova kritika rozhodnutí o volební koalici KDU ČSL a STAN, pokud si vzpomínám, nebyla agresivní, byť rozhodná. Upozorňoval, že se o ní příliš nikdo s nikým nebavil, a že ‚práce kvapná, málo platná‘. Je také takovým malým českomoravským zlozvykem, že když někdo někomu překáží, je označen za ‚agenta‘. Dokonce bych si dovolil tvrdit, že agentománie je u nás důležitější státotvornou ideou než pravda a láska. Konkurenti Miloše Zemana v nadcházejících prezidentských volbách by to mohli potvrdit.“ Zbořil dále zmínil, že si umí představit, že ANO 2011 by mohlo po případně vyhraných volbách nejen s panem senátorem, ale i s celou KDU-ČSL v nějaké nové koaliční vládě spolupracovat. „Pan Čunek má velké zkušenosti s tím, jaké špinavé prádlo se v Praze pere, a pokud by se Andrej Babiš dokázal zbavit svých ‚pozdních příchozích‘, mohlo by to být vládnutí úspěšné. To je ale spíše problém Andreje Babiše a pan Čunek uvažuje docela logicky,“ dodal.

Ve zmiňovaném rozhovoru také senátor Čunek uvedl: „Podívejte se na různé politické aktéry, co dřív říkali a co dělali.  Miroslav Kalousek, dnes samozvaný ‚Antibabiš‘, se  kdysi, jako velký antikomunista, když ucítil možnost být ve vládě, otočil a chtěl vládnout za podpory komunistů s Paroubkem. Kdyby ho Babiš chtěl, bude první, kdo k němu přeskočí, jen aby byl znovu ministrem financí.“ Jenže, nevznikl by právě případnou povolební spoluprací ANO s lidovci právě modelový příklad změn názorů, když před pár měsíci žádali i lidovci odvolání Babiše z vlády? Nebo skutečnosti, jichž jsme byli svědky v souvislosti s vládní krizí po volbách, nebudou hrát vůbec žádnou roli?

„Je to smutné, ale po parlamentních volbách skutečně bude všechno jinak. Těmi nejúspěšnějšími v povolebních licitacích budou právě ti, kteří dokážou všem vysvětlit, proč zapomněli na to, co říkali před volbami a proč přicházejí po volbách s novými nápady. Konečně, nás o pružnosti postojů Miroslava Kalouska nikdo nemusí přesvědčovat. Není to tak dlouho, abychom si to nepamatovali. Jak jsme v PL už jednou říkali, kdyby to nešlo ani pod vlajkou nezávislého Tibetu, tak jistě najde cestu, jak následovat pana Jurečku ‚otvírat dveře‘ do Etiopie a Ghany, anebo, jak nedávno prohlásil, půjde bojovat za demokracii třeba na barikády. A na nich, a v prvních řadách, bude po letošních volbách velká tlačenice,“ komentuje situaci Zbořil. „Nedivil bych se ani, kdyby pan Kalousek přinesl do Poslanecké sněmovny nějaké své daňové přiznání, soupis svého majetku a míst, kam je v posledním čtvrtstoletí deponoval a společně s ODS a budoucím prezidentem Michalem Horáčkem s námi sehráli nějakou novou pěknou hru,“ dodal.

Zkoumejme neveřejný vliv českých oligarchů v pražské bažině

Mezi lidmi koluje video s vystoupením Báry Štěpánové, které přinesla facebooková skupina „Řekněte ANO ne“. Herečka se na záznamu opět vymezila proti exministru financí Andreji Babišovi. „Já jsem si uvědomila, že prostě hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem je něco, co je pro mě najednou horší nebo v tuto chvíli horší, než jsou současní komunisti u nás,“ řekla jasně Štěpánová. „Taková kumulace moci tady byla za socialismu,“ řekla. „Ve chvíli, kdy někdo vlastní rádio, dva nejčtenější deníky, má peníze, má firmu, která prostě má státní zakázky a ještě je ministrem financí. I když tam fakticky není, ale je, protože jsem se samozřejmě dívala na jejich sjezd a to není demokratické uskupení, tam prostě všichni kývají. Možná horší je to v Severní Koreji, ale to je nebezpečí,“ dodala Štěpánová.

„Vypadá to, že Bára Štěpánová pracuje ve svém popisu majetku Andreje Babiše a jeho mediálního vlivu se stejně kvalitními informacemi jako o situaci na Korejském poloostrově. Nejdříve by si měla zjistit, komu v ČR která média, ať už tištěná, audiovizuální nebo elektronická, patří a kdo je ovládá. Jaký vliv v nich mají zahraniční majitelé nebo sponzoři a kdo v ČR „díky penězům zkumuloval moc“. Pokud si myslí, že Babišovi patří dva nejčtenější deníky, stačí se podívat na pravidelné informace Unie vydavatelů a neplácat hlouposti. Andrej Babiš díky neustálé hysterické pozornosti nejen Báry Štěpánové, ale i mnohých jiných, podal o svém majetku zprávu i plénu Poslanecké sněmovny. Nechť třeba jen slovutní poslanci a senátoři a jejich stejně hysterické dámské partnerky prozkoumají, jaký je neveřejný vliv českých oligarchů v médiích a v pražské bažině,“ komentuje Zbořil. 

Své řekla Bára Štěpánová také k prezidentovi Miloši Zemanovi, jenž je podle ní ostudou této země. „Jemu se opravdu v obličeji zračí hnus,“ uvedla a také zmínila: „On vlastně kandiduje proto, že ví, že to tolik lidí už nechce,“ zmínila na videu. „Názor, že někdo kandiduje právě proto, že ho nikdo nechce, pokud to diva opravdu řekla, je za hranicí normálního uvažování. ‚Vzbouřená žluč ve službách politiky‘ se tomu říkalo nikoli ‚za socialismu‘, ale tehdy, když ještě své spoluobčany terorizovaly desítkové důvěrnice a domovnice v letech raných padesátých,“ říká Zbořil.

Nečetl jsem, co „pátého první“ Lenin řekl…

Společnost Newton přinesla zajímavou analýzu za třináct let fungování pořadu Otázky Václava Moravce. Téměř 4 dny strávil u moderátora premiér Bohuslav Sobotka, na druhém místě skončil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Sobotka v pořadu České televize prohovořil celkem 1 den a 5 hodin, Kalousek pak o pět hodin méně. Na dalších příčkách se umístili expremiér Jiří Paroubek, předseda KSČM Vojtěch Filip, následovaní občanskými demokraty Petrem Nečasem a Mirkem Topolánkem. Miloš Zeman, který v současné době již k Václavu Moravcovi nechodí, hovořil v pořadu více než 6 hodin. „Pokud jsou tato čísla ověřená, měli bychom poděkovat společnosti Newton za analýzu, které se, pokud se nemýlím, jiná badatelská  centra po léta vyhýbají. A pokud nikoliv, pak výsledky svých bádání tají. Díky své autopsii mohu potvrdit, že jsem se na pány Sobotku a Kalouska dávno přestal dívat nikoliv snad proto, že by mne jejich názory nezajímaly, ale prostě jen proto, že čeho je moc, toho je příliš,“ reaguje Zbořil. „Tak jako jsem neposlouchal a nečetl co ‚pátého první‘ Lenin řekl, tak jsem ztratil důvěru v TV programy, které jsou v ČT častější  než všechno s Jiřinou Bohdalovou, detektivky a kuchařské, nikoli kulinářské běsnění. Konečně, když máme staronového ředitele ČT a zakrátko se bude volit nebo doplňovat rada dbající o dodržování pravidel dokonce pro veřejnoprávní vysílání stanovených zákonem, ať se pokusí takovou nebo i jinou analýzu komentovat oni,“ dodal.

Má se Klaus mladší omluvit?

Na serveru Novinky.cz se objevil tradiční komentář Václava Klause mladšího, který v Praze kandiduje do Poslanecké sněmovny za ODS. Klaus se v textu pustil do režisérky Olgy Sommerové, která také kandiduje do Sněmovny, avšak za TOP 09 Miroslava Kalouska. Klaus Sommerovou obvinil, že znevažuje své spoluobčany. Když se debatovalo o stavbě nové budovy Národní knihovny v Praze, kterou navrhl slavný architekt Jan Kaplický, měla Sommerová údajně prohlásit: „Na Severním Městě? A kdo tam bude chodit? To, co tam bydlí v těch panelákách?“ měla se zeptat Sommerová na konto pražského sídliště na severozápadě hlavního města. Klausovi se nelíbí, že Sommerová měla označit své spoluobčany zájmenem „TO“. Známá režisérka se ale okamžitě ohradila. Ve vyjádření pro server Dotyk.cz konstatovala, že tato slova nikdy nepronesla. „Pan Klaus převzal můj údajný výrok z článku, který uvádíte, kde se pan Paulzcyňski pokouší citovat mne. Nikdy bych něco takového neřekla. Absolutně to neodpovídá mému životnímu krédu, tedy trapně opovrhovat někým, kdo nebydlí na Staroměstském náměstí. Ten pán ve svém článku hanobí mne a moji rodinu i v jiných tématech. Nevěnovala bych mu pozornost, kdyby se jeho pokusu o citaci nezmocnil pan Klaus mladší v evidentní snaze poškodit mne před volbami a ubohým způsobem si připsat body u občanů ze sídlišť,“ vrátila ránu Klausovi Sommerová. Vyzvala Klause, aby doložil, že dáma kdy řekla tato slova, nebo se jí omluvil. Měl by se omluvit?

„Ve zbývajících  90 dnech  do voleb uslyšíme, jak jsme již několikrát předem oznámili, ještě mnohem horší věci. Koneckonců,  bývalý prezident ČAV se už toho dočkal. To, že se lidé, nebo ti, kteří se politiky chtějí stát nebo se jimi už stali, obviňují ze lži, je jich sice nedůstojné, ale populární od nepaměti. Pro poznání povahy těch, kteří se obviňováním ze lži častují, je důležité, jak se s tím umějí vyrovnat a co od nich můžeme očekávat, až se domohou nějakého postavení. Omluva se totiž  může učinit tak, že bude další a ještě větší urážkou. Divadlo je na tomto triku, nejméně už od dob Shakespearových a Moliérových, založeno,“ komentuje Zbořil.

Cesty prezidenta do krajů jsou kampaň? A co Sobotka, Zaorálek, Chovanec…

Podle člena Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Jana Outlého by prezident Miloš Zeman měl zvážit své cesty do krajů v době kampaně, nebo zahrnout náklady na setkání s občany jako bezúplatné plnění do volebního limitu, který činí 50 milionů korun. S informaci přišel server info.cz. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček tvrzení odmítá s tím, že cesty do krajů nejsou kampaň.

„Teprve s velkým zpožděním někomu došlo, že když se Miloš Zeman rozhodl vzdát se předvolební kampaně, respektive debat s ostatními kandidáty, že to nebylo tak jednoduché, jak se všem zdálo. Pan Outlý zřejmě dává prezidentovi ‚ke zvážení‘, zda cesty do krajů  ‚v době kampaně‘ zahrnout do volebního limitu. Pak by ale muselo být stanoveno, kdy pro prezidenta volební kampaň začíná, když víme jenom, kdy končí. Jednak prezident objíždí kraje, města a vesnice už čtvrtým rokem, jednak občas zajede do Číny, Kazachstánu nebo navštíví britskou královnu. Sice tyto cesty jsou někdy považovány za státní návštěvu, ale budoucímu kandidátovi na prezidenta to popularitu mezi potenciálními voliči nepochybně  zvětšuje. Horší to bude s pány Sobotkou, Chovancem a Zaorálkem, kteří budou muset ještě dříve než prezident republiky panu Outlému dokázat, kdy pro ČSSD agitují jako členové strany, kdy jako ministři nebo předseda vlády. Pokud vím, zatím o ně pan Outlý, jako člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, zájem dosud neprojevil. A ‚Hora ruit, respice finem!‘ (Čas letí, pamatuj na konec!),“ reaguje Zbořil.

Netanjahu má často víc rozumu než summitáři

Za šílené označil izraelský premiér Benjamin Netanjahu na jednání s premiéry zemí visegrádské čtyřky v Budapešti chování Evropské unie vůči své zemi. Podle izraelského listu Haarec byla jeho slova ze setkání za zavřenými dveřmi nedopatřením přenášena do sluchátek čekajícím novinářům. Informaci zveřejnila ČTK. „Taková ‚přibilovština‘ potěší, když víme, že není zrovna Czech made. Spíše je ale věcí ČTK, zda informace od klíčových dírek použije, či nikoli. Jak říkal Jan Werich – fouká to u nich. A člověk u nich může chytnout průvan.

Snad by se propříště mohly zrušit tiskové konference, neříkat si, že něco je „out of record“. Jistě by se našly tisíce odvážných slídilů, kteří by konečně učinili i mezinárodní politiku otevřenější. Koneckonců se o odstranění tajné diplomacie uvažovalo už na konci první světové války a byl to jeden z 14 bodů Wilsonovy deklarace a důvodů proč Spojené státy vstoupily do války. Také mladý sovětský stát vydal prohlášení o amorálnosti tajné diplomacie. Popravdě ale netrvalo dlouho, a oba tyto velké státy na svoje sliby rychle zapomněly, a ty ostatní na to ani nikdy nepřistoupily,“ uvedl k tomu Zbořil. „A pokud jde o Benjamina Netanjahu, myslím si, že byť je jen premiér Státu Izrael, má často víc rozumu než celá EU se všemi svými ‚summitáři‘,“ dodal.

V souvislosti s jednáním V4 se objevily také komentáře, které upozorňují s ohledem na vývoj v Polsku a v Maďarsku, že pro Česko je setrvávání ve Visegrádské skupině nebezpečné a že se tím můžeme vzdalovat od tvrdého jádra Evropy. Je tedy čas začít vést debatu o setrvání ve V4? „Mně ten pojem ‚tvrdé jádro‘ příliš připomíná abnormalizační ‚zdravé jádro‘. I podle toho se vylučovalo, soudilo a odsuzovalo. Naše služebná zahraniční politika už učinila na úrovni vlády ČR symbolické gesto ve prospěch EU, a proti polské vládě a polskému Sejmu. Doufejme, že to snad není jen další nepřátelský čin  vůči V4. To by odkaz Václava Havla, ke kterému se někdy hlásí, nenaplnila. (Co by na to pak řekla Bára Štěpánová?) A pokud si odcházející vláda myslí, že si tím zajistí na svá stará kolena nějaké prebendy v EU, možná  bude ve svých očekáváních zklamána,“ uzavírá dnešní Rozjezd Zbořil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…