Moudří radí modrým: Předhoďte korupčníky, jinak rozložíte stát

06.06.2012 17:59

POLITOLOGOVÉ Po korupčním „ naťuknutí“ významných představitelů občanských demokratů Pavla Drobila, Martina Kocourka, Alexandra Vondry nebo Pavla Béma viní opozice vládní strany z účelovosti boje proti korupci a záměrnému nedotahování kauz pravicových politiků. Rath preference sociálních demokratů oslabil a strana částečně utrpěla i ve veřejném mínění.

Moudří radí modrým: Předhoďte korupčníky, jinak rozložíte stát
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

Vedení sociálních demokratů chce satisfakci a cítí potřebu se rehabilitovat v očích voličů. Za tímto účelem vyzvalo krajské lídry, aby začali shromažďovat výbušné materiály na ODS. Pokud se do podzimu podaří naservírovat „modrou rybu“, pomůže to nějak ČSSD? Ptali jsme se politologů. 

Další názory předních českých politologů čtěte ZDE

Poslanci sociálních demokratů se cítí v jistém ohledu frustrováni a veřejně hovoří o zneužívání policie k likvidaci opozice. Ve svých mediálních výstupech se často vrací k nedotaženým kauzám bývalých ministrů Nečasova kabinetu. Krajští lídři dostali od mediální sekce Lidového domu za úkol nashromáždit korupční materiály na své ideové protivníky.

„Potřebujeme připravit seznam závažných kauz ODS, jde nám o aktuální kauzy (těm bychom dali přednost), ale i kauzy z minulosti (po r. 2000),“ stojí v pokynu, který má Česká televize k dispozici.

Podle Miroslava Mareše z brněnské Masarykovy Univerzity může být však přílišná snaha sociálních demokratů do jisté míry kontraproduktivní. Ať už velkou rybu naservíruje policie za přispění sociálních demokratů či bez nich, strana může prý výsledkově tratit. „ Myslím si, že případná korupční kauza spojená s ODS by v referencích spíše pomohla KSČM a dále menším či novým stranám, a to včetně těch radikálních, než  že by přenesla výraznou podporu ČSSD,“ odhaduje Mareš.

Anketa

Podaří se podle Vás předhodit modrou rybu do voleb?

84%
16%
hlasovalo: 1217 lidí

Ano, ale jen dočasně

S trochu odvážnou teorií, nicméně na racionálním základu položenou, se vytasil politolog z VŠE Karel B. Müller. Podle něj by ODS měla ve vlastním zájmu doufat, že policii se podaří v brzké době vyšetřit a podat žalobu na nějaký případ korupce z jejích nejvyšších pater.

„Jen tak bude možné čelit veřejnému mínění poukazujícímu na obavu z politizace boje s korupcí a posilovat důvěryhodnost orgánů činných v trestním řízení včetně soudní moci,“ soudí Müller. Politolog je za jedno se svým brněnským kolegou v tom smyslu, že chycení velké modré ryby může poškodit obě velké strany, ale na rozdíl od Mareše Müller soudí, že efekt by byl jen krátkodobý.

„Dlouhodobě by to mohlo obě strany spíše posílit. Demokracii totiž prospívají takové strany, které se dokážou od korupce očišťovat, ne strany, které ve svých řadách údajně žádnou korupci nemají, takové se totiž nejspíš nikde nevyskytují a neschopnost odhalovat ve svých stranách korupci svědčí o oligarchizaci a absenci kontrolních mechanismů uvnitř těchto strany,“ vysvětluje politolog.

Přistoupili na hru protivníka

Nebývale kritické hodnocení zaslal do sociálně demokratického štábu politolog Pavel Kopecký. Nechtěl se sice pouštět do spekulací o chycení modré ryby, nicméně skutečnost, že se ČSSD bez odporu nechala pár měsíců před dvojvolbami zahnat do defenzivy je prý důsledek vychýlení z její dlouhodobé strategie.

„Stále jakoby nejvíce - namísto důsledné mediální politiky, systematické výchovy mladých kádrů či hlubší ideové práce - spoléhala na vítězství skrze pravidelný "rytmus" vládní diskreditace pravicových protivníků. Přistoupila na hru, kterou rozehrála pravice, když se ze všech sil snaží útočit na všechny viditelnější hejtmany. Což činí o to důrazněji, že má sama máslo na hlavě,“ zhodnotil politolog.

Topka s modrými kmotry nechce

Na chycení modré ryby má eminentní zájem také TOP09, která se dlouhodobě snaží přebrat otěže na pravici. I přes společnou vládní spolupráci odmítlo vedení strany TOP 09 dubnovou nabídku ODS na sestavení společných kandidátek v některých obvodech. Hlasité NE také opatřilo jasným prohlášením:

"Nejsme přesvědčeni o tom, zda v regionálních organizacích ODS převládají ideje nad klientelistickými podnikatelskými zájmy. Tyto pochybnosti nám nedovolují o takové nabídce vážně jednat, byť o dobré vůli vedení ODS nepochybujeme," vzkázalo předsednictvo TOP 09 vedení občanských demokratů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…