Mrazivý vzkaz experta pro odpůrce Babiše z Demokratického bloku: Čtyři roky jsou jasné

20.11.2017 19:21

POLITOLOGOVÉ Kvůli společnému postupu při pondělním ustavení sněmovny se občanští demokraté, TOP 09, lidovci a STAN sdružili do uskupení Demokratický blok. I když ODS stáhla kandidaturu svého předsedy Petra Fialy do čela sněmovny, Radka Vondráčka blok volit nebude, ale požadují dvě místa místopředsedů sněmovny a vedení sedmi výborů. Politolog Petr Sokol sdružení středových a pravicových stran považuje za krok, který může pomoci při volbě orgánů Poslanecké sněmovny. „Při velké roztříštěnosti sněmovny se výrazně zjednoduší, když se spojí několik stran. Otázkou zůstává, zda ostatní hráči toho neformálního spojenectví, tedy ta stopatnáctka – Babiš, Okamura a komunisti – akceptují, že tohle uskupení má větší počet poslanců, než by měly strany samostatně,“ upozornil Petr Sokol. A připustil, že to v tuto chvíli není jednoznačné.

Mrazivý vzkaz experta pro odpůrce Babiše z Demokratického bloku: Čtyři roky jsou jasné
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Je to první krok k nějaké hlubší spolupráci pravicových a středových stran, o jejíž potřebě se léta mluví, ale zatím se nikdy nepodařila uskutečnit? Ani před letošními sněmovními volbami, kdy předseda TOP 09 Miroslav Kalousek marně vyzýval ke spolupráci demokratických stran, což by umožnilo vytvořit hráz snahám Andreje Babiše chopit se moci.

Kvůli obavám z desetiprocentní hranice pro vstup do sněmovny se těsně před volbami rozpadla i dvojkoalice lidovců a Starostů, do sněmovny se sice dostaly obě strany, ale jako samostatné získaly méně mandátů, protože současný volební systém zvýhodňuje při rozdělení mandátů větší politické subjekty. Politolog Petr Sokol soudí, že Demokratický blok bude spíš nástrojem komunikace a parlamentní spolupráce než něco víc. „Protože to, že se více mohou integrovat nebo hlouběji spolupracovat strany, kde je na jedné straně ODS a na druhé KDU-ČSL, které mají k sobě v mnoha otázkách poměrně daleko, si představit nedokážu,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz. Ale v rámci stran Demokratického bloku podle něj může dojít k tomu, že některé dvojice stran budou víc spolupracovat, že to bude směřovat až k nějaké formě předvolební spolupráce. „To asi možné je, ale v celé té čtveřici to nepředpokládám,“ uvedl.

Nemohou nastat v Demokratickém bloku problémy vzhledem k tomu, že je postavení jednotlivých stran nevyvážené? Nehraje někdo prim? Nebude nejsilnější ODS prosazovat hlavně svá stanoviska? Politolog takové problémy odmítá. „Postavení ODS je ve sněmovně dvakrát silnější než dalších tří uskupení. Kdyby to mělo hrát nějaký význam, tak by to samozřejmě mohlo vyvolávat určitě otázky. Ale pokud je blok dočasná, jednorázová záležitost, žádné problémy to působit nebude, pro malé strany je to výhodnější, protože jim to může pomoci při sestavování orgánů ve sněmovně,“ míní politolog. A fakt, že jde o jednorázové těleso, jak bylo avizováno, nevyvolává podle Sokola ani zásadní nesouhlas v jednotlivých stranách, pro které by jinak hlubší spolupráce se stranami, jež jsou programově od sebe hodně daleko, byla nepřijatelná. I když v ODS už se nesouhlasné reakce objevují, podle některých je koalice demokratických stran ve sněmovně obrovskou politickou chybou ODS, protože tím nemůže nic získat, pouze ztratit. Někomu vadí lidovci, jiným zase Miroslav Kalousek a jeho TOP 09. Zasít sváry do bloku stran i největší z nich – ODS – se snaží i hnutí ANO a SPD, když o projektu čtveřice uskupení mluví jako o bloku šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska.

Anketa

Má Zeman šanci vyhrát už v 1. kole?

90%
10%
hlasovalo: 19280 lidí

Ve sněmovně jsou čtyři bloky

Demokratický blok má ve dvousetčlenné sněmovně 48 mandátů, zastupuje tak přes 27 procent voličů, tedy 1,4 milionu hlasů. Kdyby se přidali i sociální demokraté a Piráti, měl by blok sílu 85 mandátů. „Je zajímavé, že se ke společnosti stran, které chtějí společně koordinovat postup proti té Babišově sto patnáctce, nepřipojili Piráti. To je jeden z významných signálů, což může Pirátům, kteří byli voleni v tradičních pravicových baštách, jako je Praha, například Praha 6, způsobit problémy,“ zamýšlí se politolog nad tím, jak na jednání Pirátů jejich voliči zareagují. Sice ke stranám od středu doprava podle něj asi Piráti úplně nepatří, ale hlavní důvod, proč dochází ke kooperaci těchto stran, je to, že jejich voliči chtějí nějakou akci proti velké síle Andreje Babiše, a není pro ně tak důležité, že strany při nějakých příležitostech, jako je sestavování sněmovny, budou spolupracovat. „Teď to vypadá, že ve sněmovně existují nějaké čtyři bloky, některé se polarizovaly, jako ta Babišova stopatnáctka a Demokratický blok, někde mezi nimi jsou Piráti a stranou stojí ještě sociální demokracie, která jako kdyby zůstala bezprizorná,“ konstatoval Sokol.

I když podle šéfa poslanců STAN Jana Farského dostali nabídku účastnit se bloku i sociální demokraté a Piráti, podle Petra Sokola bylo už dříve jasné, že se obě strany od takové spolupráce distancují. „Když bylo jednání, na kterém se měly sejít všechny parlamentní strany kromě hnutí ANO, odmítli přijít nejen komunisté a SPD, tedy strany, které úžeji vyjednávají s hnutím ANO, ale nepřišla tam ani sociální demokracie. A předseda jejich klubu Chvojka to vysvětlil tím, že oni raději vyjednávají jednotlivě. To je možná důvod, že sociální demokraté se odmítli účastnit,“ domnívá se politolog. A Piráti se rozešli se stranami sdruženými v Demokratickém bloku už v postoji k volbě předsedy sněmovny, protože hodlají podpořit Radka Vondráčka z hnutí ANO, sociální demokraté se k tomu jasně nevyjádřili.

Ale všechno zlé je možná k něčemu dobré, protože i strany od středu doprava, které se sdružily do bloku ve sněmovně, mají mezi sebou rozdíly. „A kdyby tam byla ještě sociální demokracie nebo Piráti, bylo by to velmi širokorozchodné a mohlo by to způsobit ještě větší problémy při ustavení sněmovny,“ připustil pro ParlamentníListy.cz Sokol.

Někteří politici kritizovali ODS, že nominovala do čela sněmovny Petra Fialu, i když neměl žádné šance proti kandidátovi vítězného hnutí ANO. Teď nominaci stáhli. „Ukázalo se, že některé strany, které by neměly patřit k té stopatnáctce, zejména Piráti, stejně podpoří pana Vondráčka. Ale mělo to smysl, protože se prokázalo, kdo je kdo,“ vysvětlil politolog. Ale při ustavení sněmovny vidí největší problém v tom, že zatím není jasné, kdo je v koalici a kdo v opozici. „Pokud bude mít hnutí ANO menšinovou vládu nadivoko a ad hoc většiny, pak asi nemůže mít předsedu sněmovny. Mělo by se dohodnout, ať to dostane někdo, kdo bude vládu ANO podporovat,“ je přesvědčen Sokol. Považuje za nestandardní, když bude mít ANO všechny vládní pozice a ještě předsedu sněmovny. Ale hnutí ANO nejeví známky toho, že by chtělo ukázat, jak se bude dál postupovat.

Anketa

Kdo by byl nejlepší předseda ČSSD?

18%
7%
3%
60%
3%
hlasovalo: 7596 lidí

Nešťastná souhra dvojích voleb

Až se ustaví sněmovna, Sobotkova vláda podá demisi a prezident Miloš Zeman jmenuje premiérem Andreje Babiše. Neočekává se, že Babiš hned napoprvé uspěje. „Prezident svým výrokem, že dá Babišovi i druhý pokus, dokázal, že si myslí, že první pokus nebude úspěšný, že bude následovat další. Babiš těmi jednáními směřuje spíš k druhému pokusu, aby ten byl úspěšný,“ spekuluje politolog. To, že tentokrát netradičně prezident netrvá na většinové podpoře před jmenováním premiéra, vidí Sokol v nešťastné souhře dvojích voleb – sněmovních a prezidentských. „Kdyby to bylo v jiném termínu, možná bychom toho byli ušetřeni. Proto to ženou do Vánoc, aby, i kdyby Miloš Zeman prohrál, stihl Babiše jmenovat podruhé,“ prohlásil Sokol. Zeman už deklaroval, že nepřipustí předčasné volby, což by mohlo znamenat dlouhodobé fungování vlády bez důvěry.

A s největší pravděpodobností dostane Andrej Babiš i třetí pokus, protože ať bude na Hradě kdokoli, musí jmenovat premiéra na návrh šéfa Poslanecké sněmovny, a tím bude i díky podpoře Pirátů Radek Vondráček. Nemůže se stát, že po dvou neúspěšných pokusech Andreje Babiše by se našla ve sněmovně ochota převolit šéfa sněmovny, aby třetí pokus nedostal zase šéf hnutí ANO, když dvakrát neuspěl? Petr Sokol tomu nevěří. „Bez hnutí ANO se převolit nedá. Protože SPD a komunisti jsou pro ostatní parlamentní strany nepřijatelné, takže se nemohou na ničem shodnout. A alternativní většina ke stopatnáctce neexistuje bez hnutí ANO. Musela by pro třetí pokus vzniknout koalice, třeba se sociální demokracií, a její podmínkou by bylo, že by dostala předsedu sněmovny. Pak by mohli převolit Vondráčka. Ale jinak to vlastně nejde, protože na střídačce pokorně stojí komunisti a Okamura a ti to nedovolí,“ dodal politolog.

Čtyři roky je to jasné

Petr Sokol ani nepředpokládá, že by se po některých nepřijatelných krocích Babiše rozpadl poslanecký klub hnutí ANO, což by mohlo otevřít další cesty k dohodám. „Pravděpodobnější je, že se po třetím pokusu o vládu rozpadne sněmovna, protože průzkumy budou Babišovi věštit, že má ještě lepší výsledky, a on to zkusí. A že mu to v závěru nevyjde a bude možná nějaká jiná většina,“ míní politolog. Ale v situaci, kdy má hnutí ANO s Okamurou dohromady sto mandátů v Poslanecké sněmovně, žádné správné řešení není, hnutí ANO prostě bude mít menšinovou vládu. K rozpadu poslaneckého klubu ANO podle něj nedojde už proto, že všichni poslanci za hnutí ANO budou saturovaní, každý může dostat zajímavý podíl na vládnutí. „Chyběly tři procenta, aby strany, které nejsou ve stopatnáctce, měly stejně. Ale to by se musely spojit, zejména ty tři nejmenší, aby jejich mandáty nepropadaly. Ale takhle si myslím, že to teď čtyři roky je jasné,“ zmařil všechny naděje odpůrců Andreje Babiše politolog Petr Sokol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…