Nad průzkumem, který potápí Kalouska a KDU: Romský koncentrák? To Babišovi pomůže. Strašení Ruskem a Putinem už nezabírá

05.09.2016 8:03

ROZHOVOR Podle premiéra Bohuslava Sobotky Andrej Babiš svým kontroverzním výrokem při návštěvě Varnsdorfu „překročil hranici mezi populismem a náckovstvím“. Jenže to mu podle politologa Jana Kubáčka vůbec nemusí ubrat volební preference. „Dá se očekávat, že i aféra kolem tábora v Letech může Andreji Babišovi zase pár bodů přinést. Ukazuje se, že začíná lovit ve vodách, kde donedávna lovili konvičkovci, Úsvit a teď se tam přesouvá Andrej Babiš,“ předpokládá Kubáček. Už teď trumflo ANO sociální demokraty dokonce o 11,5 procenta. K zápasu TOP 09 a lidovců o vstup do Sněmovny uvádí, že strašení Ruskem už není pro voliče klíčové téma.  

Nad průzkumem, který potápí Kalouska a KDU: Romský koncentrák? To Babišovi pomůže. Strašení Ruskem a Putinem už nezabírá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na ministerstvu vnitra byla vylosována čísla, kterými jsou označeny hlasovací lístky pro nadcházející volby do zastupitelstev krajů

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly v srpnu, hnutí ANO by získalo 29,5 procenta. Kvalitu tohoto výsledku ještě zvyšuje fakt, že ČSSD, největší rival Babišova hnutí, by si připsala pouhých 18 procent. Už předchozí průzkum Sanep, který probíhal ve dnech 17. až 18. srpna, v podstatě potvrdil růst ANO, ovšem rozhodně ne tak dramaticky. Ale přesto i ten v podstatě vypovídá o tom, že se trend oslabování ANO zastavil a naopak Andrej Babiš zase voliče přilákal, což se dá vysvětlit jeho rázným přístupem k migrační krizi. Myslíte si, že body, které vicepremiér získal, teď může ztratit? Ať už jde o aktuální problém jeho výroku v souvislosti s návštěvou ve Varnsdorfu, nebo projednávání zákona o střetu zájmů?

V létě je měření specifické, lidé cestují, tolik nežijí politikou a spíš ji sledují vzdáleně. Ale přesto se dá vysledovat, že hnutí ANO určitě zabodovalo na policejní reorganizaci. To byl jeden z momentů, kdy veřejnost vnímala jako opodstatněnější argumenty Andreje Babiše a hnutí ANO. Částečně důvodem vyšších preferencí může být i to, že ANO vede kampaň v podstatě už od června a je vidět po celé republice. Nastartovalo s náskokem vůči ČSSD asi o měsíc a to je také jeden z argumentů, který může přinést body. Třetí argument je beze sporu migrační krize a sdílení společné tóniny s prezidentem republiky, kdy Andrej Babiš nevynechá příležitost, aby nezopakoval svůj kritický přístup k současné situaci v EU a Angele Merkelové. Je vidět, že si téma vyhodnotil jako atraktivní politickou kartu, protože je čerstvě zakomponoval do horké fáze kampaně, kdy náhle mluví o diktátu Bruselu, migraci, ač se vlastně nevolí do Evropského parlamentu a i když tam nominoval velice liberální a spíše probruselské představitele. Docela by mě zajímalo, jak tuto kampaň hodnotí Pavel Telička, protože ten spíš býval vstřícnější k evropským institucím. Přesto Andrej Babiš drží kritickou tóninu a bude ji držet až do říjnového finále. Své dělá, že není žádný výrazný konflikt nebo neúspěch hnutí.

Anketa

Andrej Babiš prý řekl: ,,To, co píší v novinách ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam." Vadí vám tento výrok?

4%
96%
hlasovalo: 7369 lidí

Dá se očekávat, že i aféra kolem tábora v Letech („Byly doby, kdy všichni Romové pracovali. To, co píší v novinách ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ měl podle serveru Aktuálně ve čtvrtek říci ministr. Výrok vyvolal velkou kritiku. Pozn. redakce) může Andreji Babišovi zase pár bodů přinést. Ukazuje se, že začíná lovit ve vodách, kde donedávna lovili konvičkovci nebo Úsvit a teď se tam přesouvá Andrej Babiš.

A jak vnímáte pozici ČSSD? Navýšili platy učitelům, valorizovali penze, chystají zvýšení platů policistům, hasičům, pracovníkům v sociálních službách atd. Jak to, že tohle nezabírá? Anebo teprve zabere?

Současné výsledky nemusí nutně znamenat, že se voliči od ČSSD odvracejí. Vždycky je potřeba nějaký čas, než si jejich kroky začne veřejnost uvědomovat a věnovat jim pozornost. Uvědomme si, že policejní reorganizace se odehrávala na přelomu května a června a teprve teď se projevuje do voličských preferencí. Podobně zvyšování platů s přísliby sociálního smíru ve všech oblastech sociálních a zdravotních služeb teprve začnou přinášet ovoce, protože sociální demokracie začala viditelně komunikovat teprve asi před čtrnácti dny. Efekt je vždy opožděný přinejmenším tak o měsíc nebo šest týdnů.

Naopak, jak moc mohou sociální demokraté ztratit kvůli migrační politice?

Určitě je rozmělňuje, odrazuje v podpoře, znejisťuje jejich volbu, protože pro řadu voličského elektorátu platí, že k migraci a obecně k situaci v Evropě je velmi kritická a bojí se jí. Spíše by byla pro ochranářství a striktní přístup. V podstatě pro přístup, který hájí prezident Zeman. Očekávali by ho od premiéra. Bezesporu jim současný přístup body ubírá. Nabízené výhody se pak neutralizují, protože mnozí si řeknou: „Dobře, toto je aktuální výhoda, ale co budoucnost? Jakou budu mít perspektivu ve své profesi a po stránce bezpečnosti? A jakou budou mít moje děti?“

Dvě další sněmovní strany jsou jen těsně nad hranicí postupu. TOP 09 se 6,5 procenty a lidovci přibližně s pěti procenty, což je přesně „na hraně“. Myslíte si, že už není in strašit Ruskem a komunisty?  

Není to priorita, není to klíčové téma, podle kterého se lidé rozhodují o tom, zda půjdou k volbám a koho podpoří. Pro voliče je mnohem zásadnější otázka perspektivy země, bezpečnosti a širší bezpečnosti jak v rámci státu, tak v jeho bezprostředním okolí. Ukazuje se, že jsou témata jiná a fatálnější než otázka Vladimira Vladimiroviče Putina, Ruska, protiruských sankcí nebo vazeb v rámci NATO či Evropské unie. Jde o důležité aspekty, ale i konzervativnější voliči, kteří mají lepší životní úroveň, mnohem více žijí tím, co se děje v Evropě po stránce bezpečnosti, nebo situací v Německu. Mnohem více je zajímá otázka elementární bezprostřední bezpečnosti. Pravici chybí klíčová témata. Nedaří se jí oslovit voliče a přijít s tématy, která jsou pro veřejnost teď důležitá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…