Nečas je vyděšený, policie zřejmě něco našla. Proto prý mluví o sviních

25.07.2013 14:10

POLITOLOGOVÉ Podle dnes už jen poslance, ale ještě před nedávnem premiéra Petra Nečase v Česku řádí jakobínská antikorupční inkvizice. Konstatuje doslova i to, že když proti někomu stojí lidský dobytek a svině, může se stát cokoli, protože jsou někteří prokurátoři dnes schopni využít a zneužít úplně všeho. O čem mohou tato silná slova, která uvedl v rozhovoru pro týdeník Reflex, svědčit? ParlamentníListy.cz se zeptaly politologa Jiřího Pehe.

Nečas je vyděšený, policie zřejmě něco našla. Proto prý mluví o sviních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Petr Nečas

Petr Nečas se při svém politickém působení v minulosti vždycky ve svých projevech držel zpátky, nic jiného než seriózní vyjádření se od něj nikde neobjevilo. Až nyní, zdá se, nastal obrovský zlom.  A muž, který stál v nejvyšších politických patrech, již „jen“ jako poslanec, se rozhodl odhodit stud stranou a rázně promluvit o všem, co ho v posledních týdnech trápí a co zřejmě považuje za jednu obrovskou křivdu. Mluví o tom, že existuje jakýsi transformační projekt přeměnit Českou republiku v Českou prokurátorskou republiku, i o tom, že on i Jana Nagyová byli objekty soustavné šikanózní péče Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu už od podzimu 2011.

„Oni pod různými falešnými záminkami mapovali celou moji činnost,“ postěžoval si například s tím, že „sestřelit“ tímto způsobem lze v této zemi úplně každého. „Ukážou na vás prstem a prostě vás zaříznou. Říkám to s plnou vážností a dodávám, že se to může stát komukoli,“ doplnil ještě.

Nečas se něčeho bojí, proto je takto agresivní, míní politolog

Jsou to znepokojivá slova, ještě o to více, že je pronáší expremiér. Jak je mají ale pochopit občané?

„Ani v pozici poslance, ve které se nyní Petr Nečas nachází, by si takto silné výroky dovolit neměl. Je to nepatřičné i bez ohledu na to, jaké další politické ambice v budoucnu má, či nemá,“ řekl pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe.

Podle něj je v celé věci velmi silně angažovaný a tím si sám velmi škodí. „Česká společnost je značně vytrénovaná desetiletími k ostražitosti, a tak tuto zvláštní hysterii chápe tak, že Nečas zřejmě ví, že policie našla nějaké věci, které se brzy dozvíme. Bojí se, a proto je takto agresivní. Přitom on sám si nese jen díl toho, jak vysoce byl privilegovaný. Proto mu prochází takováto vyjádření, kdyby je říkal jiný řadový občan, zřejmě mu velmi přitíží, navíc by je ani nikdo možná nebral vážně,“ konstatoval dál politolog.

Podle něj je Jana Nagyová obviněna z tak závažných a zneklidňujících věcí, které navíc ani asi nejdou popřít, že by to samo o sobě všude v demokratických zemích muselo vést k rezignaci. „Nečas si zkrátka měl pohlídat to, aby k tomu nedocházelo, to jednoznačně padá na jeho hlavu. To, že naznačuje nějaké možné spiknutí jednoho policejního útvaru či žalobců, tak je třeba brát velmi s nadhledem. Pravdu má v tom, že všude ve světě, ocitne-li se někdo z nějakého důvodu v hledáčku policie, může mu to kariérně i osobně velmi ublížit a napáchat někdy nenapravitelné škody. Občas se to stane, to nelze popírat. Ale ani jakkoli rozpínavá policie v nějakém státě to nemůže dělat opakovaně či rozsáhle. Ztratila by tím svoje renomé a postavení, a to si ve většině zemí nemůže a ani nechce dovolit,“ shrnul pro ParlamentníListy.cz Jiří Pehe.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…