Největší překvapení voleb? Totální propad dělníků, vzkříšení KDU

19.10.2010 20:06

POLITOLOGICKÁ ANKETA K volbám obecně, ale i k rozličným překvapením se vyjádřili odborníci na politické dění. Přestože ještě není zcela dobojováno a o složení Senátu se rozhodne až o víkendu, už nyní lze vyvodit závěry z dosavadního působení vlády, dopadů a nálady voličstva.

Největší překvapení voleb? Totální propad dělníků, vzkříšení KDU

Strany zastoupené v druhém kole senátní volby čekají s bilancováním do neděle, ale politologové se do něj pustili už nyní. O čem tedy volby vypovídají?

Nový Kramolín

"Dalo se to čekat, je to poměrně obvyklý standardní "protiproud", který nastává vždy, když vládní politika není přijímána většími společenskými skupinami pozitivně," komentuje výsledek voleb Jan Charvát z FSV. Pro Charváta představuje největší překvapení úplné propadnutí DSSS.

"Vzhledem k mému zaměření je největším překvapením totální propad DSSS, která získala jen jeden mandát (obec Nový Kramolín, člen DSSS na nezávislé kandidátce)," doplňuje Charvát.

Zemětřesení se nekonalo

"Výsledek odráží to, jak lidé vnímali dosavadní garnituru na radnicích a zvláště ve velkých městech i postoje k vládě. Nejedná se ale o žádné zemětřesení na politické scéně," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz politolog Miroslav Mareš z MUB. Podle Mareše má celý výsledek navodit u ODS důvod k přemýšlení koho nasadit na kandidátky a pro ČSSD je zde nyní výzva a riziko, jak zvládne působení na řadě radnic, kde doposud nebyla.

Jako překvapení hodnotí Mareš relativní úspěch lidovců a propad VV v Praze. "Nevím, jestli je to překvapení, ale zajímavé jsou zisky komunistů, kteří jsou na komunální úrovni mnohem přesvědčivější než na parlamentní celostátní úrovni," dodává Mareš.

VV z kopce

"Jsem poměrně překvapen úspěchem lidovců, kteří zabodovali, ač se to příliš nečekalo. Očekával jsem propad u Věcí veřejných, ale rozhodně ne tak markantní a ani ODS nedopadla k mým předpokladům," sdělil redakci svá překvapení politolog Jiří Koubek z FFUK. Jako pozitivní vidí Koubek rovněž míru volební účasti, která však dle Koubka nevybočuje z dlouhodobého trendu nárůstu.


Velká města v Čechách

"Docela mě překvapily dvě věci. Úspěch ČSSD ve velkých městech, a to nejen na Moravě, kde to bývá skoro pravidlem, ale hlavně v Čechách. A za druhé, tak špatný výsledek Věcí veřejných jsem opravdu nečekal," sdělil redakci politolog Jan Bureš z Metropolitní univerzity. Bureš však na rozdíl od kolegů nespatřuje volební výsledek KDU-ČSL za neobvyklý. ,,Ta strana má zastoupení v komunální politice, má své sítě voličů," dodal Bureš.


Zase černo bílá

"Ukázalo se, že český volič je konzervativní a volí podle modelu pravice-levice, černí-bílí, dobří-špatní, hodní-zlí. A hlavně stále stejně," komentoval výsledek voleb politolog Zdeněk Zbořil.

"Když si sečteme hlasy ODS+TOP09, je to stejné jako v posledních volbách a také "Nezávislí" (to jest jiní) jsou na svém nebo dokonce posilují," dodal Zbořil. Politolog spatřuje jako největší překvapení voleb zmrtvýchvstání KDU-ČSL.

"Ukázalo se, že krize lidovců je jen krizí bývalého vedení Kalousek-Čunek-Svoboda, a že křesťanskosociální nebo křesťanskodemokratický program je v ČR stále atraktivní," doplňuje Zbořil.

Méně než SNK-ED

,,Překvapil mě tak výrazný neúspěch VV v Praze i přes vysoké ambice a výraznou předvolební kampaň kandidátky na primátorku Markéty Reedové. Tato skutečnost je o to zajímavější, že VV získaly ještě méně hlasů než daleko méně "viditelná" koalice SNK/ED-SZ. Sdělil redakci své dojmy z voleb Pavel Hynčica z UJEP v Ústí nad Labem
 


K volbám:
Kompletní výsledky voleb do zastupitelstev statutárních měst
Výsledky voleb do zastupitelstev pražských městských částí
Sledujeme povolební vyjednávání na radnicích ZDE

reklama

autor: koz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…