No potěš pánbůh. Mluvili jsme s politologem Zbořilem, zrovna když měl Sobotka tiskovku

10.11.2013 19:13

POLITOLOGOVÉ Politolog Zdeněk Zbořil okomentoval pro ParlamentníListy.cz složení vyjednávacího týmu ČSSD pro jednání s možnými koaličními partnery velmi osobitě. Svá slova ale pronesl právě ve chvíli, kdy výsledky svého nedělního jednání výkonného výboru členové strany sdělovali novinářům na brífinku. „No potěš pánbůh!“ poznamenal Zbořil k představovaným jménům, neboť se při telefonování s redakcí díval na ČT24.

No potěš pánbůh. Mluvili jsme s politologem Zbořilem, zrovna když měl Sobotka tiskovku
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Zdeněk Zbořil

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes odpoledne na brífinku novinářům kromě jiných závažných věcí sdělil, jaká byla atmosféra během jednání celého nedělního ÚVV ČSSD. Označil ji slovy "klidnější", a to prý díky rezignacím některých "pučistů" v předchozích dnech. To ovšem nadzvedlo ze židle politologa Zdeňka Zbořila.

„Já mu právě toto nevěřím. Nedá se mu totiž věřit ani nos mezi očima,“ reagoval Zbořil. Osobitý komentář také pojal ve chvíli, kdy Sobotka představoval vyjednávací tým, který bude za ČSSD vést jednání s možnými koaličními partnery. Kromě jeho samotného v něm totiž budou členové grémia Alena Gajdůšková, Milan Chovanec, Lubomír Zaorálek a předseda Senátu Milan Štěch. Tým se má večer podle Sobotky ještě sejít se zástupci hnutí ANO, které skončilo ve volbách druhé.

„No potěš pánbůh,“ kvitoval ale jména překvapený Zbořil. „Já nevím, jestli toto je opora Bohuslava Sobotky ve straně, tedy jména jako Chovanec, Štěch, Gajdůšková... A to už vůbec nemluvím o Zaorálkovi! To tedy nevím, jak bude Bohuslav Sobotka vládu sestavovat, neboť není jisté, jaký dojem budou tato jména dělat na koaliční partnery. Jde totiž o to, jak se tento tým zachová, když bude muset hájit některé programové požadavky své strany,“ naznačil Zbořil problémy.

Ještě něco přijde...

Prý celý den sledoval dění kolem výkonného výboru oranžových straníků, ale rozhodně si nemyslí, že by se situace v partaji po jednání uklidnila.

„Situace uvnitř strany se podle mne bude ještě měnit. Tomu napovídá fakt, že bylo přáním některých sociálních demokratů, aby lidi, co původně hlasovali v předsednictvu pro rezignaci Bohuslava Sobotky, odstoupili,“ vysvětlil politolog.

Ústřední výkonný výbor sociální demokracie totiž dnes jasnou většinou zrušil dva týdny stará usnesení předsednictva, která vyzvala šéfa strany Bohuslava Sobotku k rezignaci a vyřadila ho z vyjednávacího týmu. Sobotka tehdy rezignovat odmítl a jednání části spolustraníků označil za pokus o puč. Právě ale další postup těchto "pučistů" - tedy schůzku u prezidenta Zemana a lhaní o ní - dnes ÚVV odsoudil.

„To je závan komunismu,“ spustil ale na to důrazně Zbořil.

„To je usnesení hodné ústředního výboru KSČ nebo dokonce KSSS. Doufejme, že nebudou ještě následovat represe po tomto prohlášení. Ukazuje se totiž, že těch ambiciózních a nespokojených se svým postavením v ČSSD je hodně,“ udeřil dále Zbořil.

Když puč, tak kontrapuč

Nelíbí se mu ani to, že se vůbec kolem celé utajené schůzky pětice socialistů u Miloše Zemana používalo slovo puč.

„Jestli se používalo slovo pro tu první akci ´puč´, tak toto je typický ´kontrapuč´, protože pod záminkou vytváření neochvějné jednoty strany se zbavují lidé funkcí ve vedení strany. A to dokonce ti nejradikálnější hovoří ještě o tom, že se jedná o další funkce. Chtějí totiž, aby ti čtyři ´haškovci´ nebyli aktivní v ČSSD vůbec. Proto to lze nazvat kontrapučem."

Podle něj navíc Sobotka mění sliby, o kterých mluvil dříve a jimiž získával některé představitele ČSSD na svou stranu, přičemž se nějakým způsobem tento jeho slib teď redukuje.

„Nějaké uklidnění ve straně je ale jenom zbožným přáním sociální demokracie. Oni chtějí, aby to tak na veřejnosti vypadalo. Ovšem já musím poznamenat, že jejich pozice pro vyjednávání vlády je po dnešku slabší. Já jsem totiž odpoledne poslouchal, jak hovořili představitelé hnutí ANO a KDU-ČSL, kteří svorně tvrdili, že se již promarnily dva týdny, a doufají, že se situace uklidňuje. Právě proto asi musel výkonný výbor ČSSD odmítnout kvůli neuspokojivému volebnímu výsledku uspořádání mimořádného sjezdu v únoru příštího roku, i když tento sjezd navrhoval sám Sobotka. Ono by ale bylo složité vyjednávat o vládě a připravovat sjezd,“ upozornil ironicky Zbořil.

Gottwaldovské "semknout se"

Podle něj dokonce celá situace vypadá tak, že VV svým straníkům "skoro" doporučuje takové to „gottwaldovské" semknout se okolo ústředního výboru strany. Co se týče celkové atmosféry, tak prý si ale není jistý tím, zda se podaří sestavit v blízké době nějakou koalici. Podle něj jednání budou vypadat následovně:

„Zeman řekl, že pověří člověka, kterého mu doporučí ČSSD, anebo vítězná politická strana. A Zeman je známý tím, že drží slovo. Proto si myslím, že to udělá, ale neudělá to dříve, než bude hovořit se všemi lídry politických stran, co byli zvolení do Poslanecké sněmovny. Udělá to tedy podle mne podobně, jako před pověřením Jiřího Rusnoka premiérem, takže bude mluvit se všemi lídry osobně, včetně Úsvitu, ODS a TOP 09. Oni ale setkání mohou odmítnout, ovšem myslím si, že to neudělají, neboť by tak dávali prezidentovi do ruky zbytečné argumenty proti sobě samým.“

Podle Zbořila se dokonce může stát, že nebude ani koalice taková, jak se o ní mluví.

Sobotka rozpory mezi stranami bude muset vysvětlovat

„Těžko říci, jaké mají jiné strany své představy, a možná, že Úsvit řekne, že chce také do vlády, když tam budou babišovci. Je tady ale ještě jedna věc: Miloš Zeman může zástupce ČSSD upozornit na nepřekonatelný rozpor v programech ANO a ČSSD, který se týká snižování a zvyšování daní, a mezi KDU-ČSL a ČSSD, který se týká církevních restitucí. Tyto rozpory, ale i to, jak je chce řešit, bude muset na začátku Zemanovi nějak Sobotka vysvětlit. On ale může říct, že do toho panu prezidentovi nic není,“ zmínil.

Teprve po těchto schůzkách lídrů na Hradě se prý sám Zeman rozhodne, s kým začne jednat o pověření vyjednat koalici, nebo přímo jmenuje premiéra.

„Vzpomeňme, že Miloš Zeman s lehkou ironií upozornil už i na to, že ústavní zvyklost Václava Havla také byla jmenovat někoho, kdo by koalici vyjednal za změněných podmínek. Proto se tady otevírá možnost, aby se o účast ve vládě ucházeli i jiní. Takže můžeme být ještě svědky jakýchkoliv proměn přátel a nepřátel ČSSD,“ poznamenal a nakonec se ještě vrátil ke slovu puč.

Budou zrazovat zase někoho jiného?

„Zajímaví jsou aktéři toho puče. Jestliže šlo o puč, tak někdo získal zásluhu na tom, že ten puč prozradil včas. Ale tady vlastně žádný puč vůbec neproběhl, proběhla tady jenom jakási příprava na něj a výzva k jeho zahájení. Ale někdo dostal tady výhody, že se dostal mezi kontrapučisty. Dá se ovšem očekávat, že při změně silových pozic ve straně se tito lidé - co prozradili přípravu - budou chovat opět podle tohoto modelu a budou zrazovat zase někoho jiného,“ doplnil Zbořil a vrátil se k televizní obrazovce, kde stále probíhal brífink ČSSD.

„Zdá se, že se situace v této straně ještě neuklidnila,“  zopakoval k tomu.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…