Noční vlci, buzna, Putin, přepisování dějin, Hašek a Dolanský v ČT. Před týdnem to začalo a zde je dohra

12.05.2016 12:04

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Společnost je dlouhodobě traumatizovaná problémem konce druhé světové války a jsme ve fázi, kdy se o jeho interpretaci v tuto chvíli dál vyjednává. Tvrdí to profesor Jan Jirák v souvislosti s tím, co se odehrávalo v uplynulých dnech kolem výročí osvobození naší vlasti i průjezdu Nočních vlků. Média jsou ve velké většině silně westernizovaná, víc akcentují americko-spojenecký výklad konce války, což se spojuje s vlnou protiruských antipatií, která u nás panuje.

Noční vlci, buzna, Putin, přepisování dějin, Hašek a Dolanský v ČT. Před týdnem to začalo a zde je dohra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Gang ruských motorkářů Noční vlci se projel po Václavském náměstí

Anketa

Podporujete Zemanův návrh na zestátnění České televize?

95%
5%
hlasovalo: 18839 lidí

Před týdnem odstartoval mediální bouři kolem průjezdu Nočních vlků přes české území rozhovor, který vedl v pořadu České televize Události, komentáře moderátor Lukáš Dolanský s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem. O její pokračování se postaral průjezd motorkářů Prahou, kde na ně na Václavském náměstí čekali odpůrci. Tečku pak obstaralo přivítání Nočních vlků v Děčíně, kam je pozval poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna. Spory o to, jak máme na jízdu motorkářů reagovat, rámovaly názory na to, jak máme přistupovat k roli Sovětského svazu, počínaje ničím nezpochybňovanou vděčností za naše osvobození, až po zdůrazňování toho, kolik lidí bylo z Československa odvlečeno do Sovětského svazu, odkud už se domů nikdy nevrátili, a také toho, jak se části Rudé armády násilnicky chovaly na osvobozeném území.

Podle profesora Jana Jiráka z Institutu komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy toho mnohdy hodně vzrušená diskuse o našem vztahu k historii mnoho neřekla. „Společnost je dlouhodobě traumatizovaná problémem konce druhé světové války, protože další poválečný vývoj nám zkomplikoval možnost od plic se identifikovat s těmi, kteří se podíleli na osvobozování Československa. To je prostě fakt. Myslím, že jsme ve fázi, kdy se o interpretaci konce války v tuto chvíli dál vyjednává,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz profesor Jan Jirák, podle něhož referování o výročí konce druhé světové války a průjezdu Nočních vlků Českou republikou příliš nevypovídá ani o tuzemských sdělovacích prostředcích.

Americko-spojenecký výklad konce války a protiruské antipatie

„Média, neříkám, že všechna, ale ve velké většině, jsou silně westernizovaná, to jest víc akcentují ten, řekněme, americko-spojenecký výklad konce války. A to se takovým prazvláštním způsobem spojuje s vlnou protiruských antipatií, která tady teď je. A vlastně se tím i odráží určité napětí, které se nedá v mezinárodních vztazích přehlédnout,“ podotýká profesor Jan Jirák. „To hlavní, na co ten týden ukázal, je, že nejsme schopní se zabývat nějakými hlubšími informacemi, co to je za lidi nebo co představují. Místo toho jenom reagujeme na nějaká politická vyjádření, což svědčí o naší mediální negramotnosti a neochotě si uvědomit, že něco se dozvědět a být informován je práce. Tu za nás nikdo neudělá,“ říká pro ParlamentníListy.cz politický komentátor, novinář a mediální analytik Karel Hvížďala.

Podle mediálního experta Jiřího Mikeše, bývalého prezidenta Rady pro reklamu a dlouholetého ředitele Asociace komunikačních agentur, se stal tanec a show kolem průjezdu Nočních vlků ohromnou propagací, kterou motorkáři dostali zcela zadarmo. „Národ si toho pochopitelně všiml. Když se zeptáte obyčejných lidí, kdo nás osvobodil, tak z 75 až 80 procent určitě řeknou, že to byla Rudá armáda a teprve pak Američani. Tak to byla jen připomínka toho, co se tady začalo tak nějak mediálně zglajchšaltovávat, že z toho mohl vzniknout dojem, že nás osvobodili hlavně Američani. Myslím si, že pražská kavárna i Česká televize tomu neúmyslně udělaly obrovskou propagaci, ale současně si poškodily svou image,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš.

Když projíždí americká armáda na cvičení, tak se média mohou ztrhat

Vadí mu, že motorkáři byli Českou televizí přímo odsouzeni jako nějací lotři. „Protože když někdo jede po trase, po které šla Rudá armáda a připomíná si, že to byli jejich dědové a pradědové, kteří bojovali, tak bych je nechal projet a kdo chce, tak ať se na ně podívá. Jistě tihle hoši na harleyích nejsou žádní svatouškové, jak v Americe, tak v Rusku. Jsou to prostě jiní chlapi, tvrdí, v kožených bundách, na silných strojích a mávající prapory, je to zvláštní segment společnosti, a tak je nutno jej brát. Když tudy jedou harleyáři z celého světa, tak se tomu nikdo nevěnuje. Když je tu průjezd americké armády, která jede na nějaké cvičení, tak se můžou média ztrhat. Myslím, že to chce víc rozumu a slušnosti a že byla úplně zbytečná dehonestace pana hejtmana Haška. No tak se s nimi dal vyfotit, když ho o to požádali poté, co se společně poklonili památce padlých rudoarmějců, no bože,“ poznamenává Jiří Mikeš.

Mnozí politici průjezd Nočních vlků kritizovali s tím, že se jedná o Kremlem kontrolovaný předvoj hybridní války a že jsme jim ho měli zakázat stejně, jako to udělali Poláci. „Zatímco někteří politici nesou Haškovu družbu s motorkářským gangem nelibě, veřejnost s těmito ruskými patrioty na amerických motorkách problém nemá. Třeba proto, že s Nočními vlky kamarádí i Jágr. Anebo jim prostě jen fandí, aby se probili do Berlína,“ napsal k tomu elitní komentátor Ivan Hoffman, což zaujalo i prezidenta republiky. „Všiml jsem si podle komentáře Ivana Hoffmana v Deníku.cz, že největším fanouškem těchto motorkářů je Jaromír Jágr. Nevidím důvod, proč bych rozporoval názor Jaromíra Jágra,“ uvedl Miloš Zeman v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

ČT překládá jazyky ptydepe politiků i emotivní ejakuláty bulváru

V komentáři pro DVTV se bývalý moderátor České televize Martin Veselovský vrátil k tomu, s kým se nechal Michal Hašek vyfotografovat, a poměrně emotivní kritikou jako by dal za pravdu jednomu ze svých nástupců v pořadu Události, komentáře Lukáši Dolanskému za to, jakým způsobem rozhovor s jihomoravským hejtmanem před týdnem vedl. „V podstatě je naprosto nezajímavé, co řekne pan Hašek. Ale mělo smysl si ho do vysílání zvát, protože se pokusili ukázat pravou tvář a symboliku těch motorkářů. To, co řekl pan Hašek, je důležité jen jako symbol zacházení s fakty a novinář má povinnost odkrývat ten simulakr politika. Protože to je ta práce novináře ve veřejnoprávním médiu – překládat jazyky ptydepe politiků, blemblem jazyk píár agentur, emotivní ejakuláty bulváru a ty nesrozumitelné jazyky převést do přirozeného jazyka, aby vznikalo takzvané sjednocující prostředí, jak říkají sociologové. Takže tím splnili přesně tuhle funkci,“ chválí Karel Hvížďala Českou televizi.

Podle jeho názoru komentujeme politiky, kteří jsou lobbisty nějakého politického uvažování, aniž máme schopnosti a odvahu věnovat se skutečné podstatě toho, o čem hovoří. „Protože každá událost má také symboly a ty je třeba umět číst. Je za tím hluboká mediální negramotnost, a pokud se nedostane mediální výchova i do základních škol a nebude součástí každého středoškolského a vysokoškolského studia, tak ta manipulace s lidmi bude velice jednoduchá. Důležité je, aby se naučili rozeznávat kvalitu sdělení, sami se snažili něco o těch věcech dozvědět a nepřijímali jenom ty zpolitizované nálepky, které nemají žádnou relevantní hodnotu,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Karel Hvížďala.

Veřejnoprávní televize by měla sloužit veřejnosti, a ne jen jedné její části

Rozhovor s hejtmanem Michalem Haškem, tak jak byl ze strany moderátora Lukáše Dolanského vedený, byl dokonce srovnáván s neúrovní chování estébáků a jiných policistů diktaturních režimů. A na Českou televizi se valila další vlna kritiky. „Ale na pověst České televize ten rozhovor nijak velký vliv neměl. To ovšem neznamená, že ho nebude možné využít jako argument v nějakém případném sporu kolem České televize. Ale myslím si, že to nebylo nic tak zásadního. Jinak na tom, že ten rozhovor nebyl veden šťastně, trvám i s odstupem času. Stejně tak jsem přesvědčen, že nápad fotit se s tou skupinkou také nebyl z těch, které bych označil za diplomatické,“ přiznává profesor Jan Jirák.

Na to, že ve veřejnoprávní televizi se i při tomto rozhovoru pozapomnělo, co je jejím posláním, poukazuje mediální odborník Jiří Mikeš. „Když se moderátor Dolanský věnoval skoro dvacet minut nějaké fotce, tak to už bylo trochu moc. Navíc postavit se přímo proti hejtmanovi a být protistrana, tak to nepatří k výbavě moderátora. Měl se ho jednoduše zeptat, lidé by si to rozebrali, třeba by si i velká část řekla, že se s nimi nemusel fotit, ale když to moderátor takhle vyhrotil, tak diváky pochopitelně naštve. Moderátoři v České televizi by měli být nezaujatí, protože jejich diváci jsou různých politických názorů, ale i lidé, kteří si je teprve dělají. Proto by veřejnoprávní televize měla skutečně sloužit veřejnosti, a ne jenom jedné její části,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš.

Pro hejtmana Haška musel být nefér atak velmi traumatickým zážitkem

Michal Hašek si dva dny po tolik diskutovaném rozhovoru zchladil žáhu, když na svém facebookovém profilu sdílel obrázek z vysílání České televize, kde zachytil popisek „Andrej Babiš (ANO), premiér“, a komentářem „Lidi, co na těch Kavkách hulí za matroš?“ ho s velkým gustem doprovodil. „Myslím, že ten rozhovor musel být velmi traumatický zážitek, protože bylo znát, že způsob ataku, který na něj byl veden, považuje za nefér. A já myslím, že měl velký díl pravdy. Ale že to zkusil vrátit takovýmto jakoby okopáváním kotníků, asi není úplně noblesní. Možná bych to na jeho místě nedělal,“ podotýká profesor Jan Jirák. „Myslím, že to měl hejtman Hašek přejít mávnutím rukou, protože hrabat se pak v takových věcech není zrovna to nejlepší,“ souhlasí Jiří Mikeš.

Druhým politikem ČSSD, jehož jméno se v souvislosti s Nočními vlky hodně přetřásalo, byl poslanec Jaroslav Foldyna. Nejen proto, že Noční vlky pozval do Děčína, kde s nimi i ochotně pózoval, ale i proto, jak reagoval na článek, který v Lidových novinách publikoval profesor Martin C. Putna. Literární kritik v něm jásal nad těmi, kdo přišli na Václavské náměstí protestovat proti Nočním vlkům, a znectil ty, kdo je vítali před pietním aktem na Olšanských hřbitovech. Jaroslav Foldyna na svém facebookovém profilu tento text sdílel spolu se známou fotografií, na níž Martin C. Putna nese transparent „Katolické buzny zdraví Bátoru“ a doprovodil to slovy „Tentokrát nezdraví Bátoru, ale poblil slušné lidi“. A k tomu si neodpustil rýpnout do Putnovy menšinové sexuální orientace, když dodal: „Božínku, kde má kabelku?“

Příhoda z komunikačního suterénu a chování nehodné profesora

„Pan Foldyna to udělal naprosto skvěle, je také motorkář, harleyář, tak je pozval do Děčína, takhle si dělá reklamu. Za prvé lidé ho poznávají, je pro ně známou osobností, blíží se krajské volby, v nichž bude kandidovat, takže přitáhl pozornost. Má vždy své názory, možná jsou často až za hranou, ale proč ne, taková je politika,“ konstatuje Jiří Mikeš. „A ta reakce na pana Putnu k němu tak nějak patří. Je to tvrdý chlap, bývalý lodník, lidé si ho rádi poslechnou, rádi si přečtou jeho názory, je svérázný, stejně jako třeba pan Kubera. To jsou politici, co se s tím už narodili. No a pan Putna to je pražská kavárna se vším všudy. Jistě to je vzdělaný člověk, ale tak, jak se prezentuje, třeba když počmáral pozvánky na přednášku pana Robejška na Univerzitě Karlově, tak to je nehodné vysokoškolského profesora a podle mého názoru se chová úplně nemožně,“ dodává mediální odborník.

Kulantní hodnocení veřejných projevů jak zákonodárce, tak i Martina C. Putny nabízí profesor Jan Jirák. „Mám pocit, že tahle celá příhoda, o které se bavíme, se pohybuje v takovém komunikačním suterénu, že nestojí za komentář. A platí to o všech zúčastněných, nejenom o panu Foldynovi,“ říká pro ParlamentníListy.cz profesor Jan Jirák. To Karel Hvížďala je kritický jen k poslanci Foldynovi. „To je na tak nízké úrovni, že nemá vůbec cenu o tom diskutovat. Patříme do civilizace, kde by měla být možnost se vyjadřovat veřejně o svém přesvědčení a zároveň nediskriminovat jakékoli menšiny, to znamená i sexuální. To je řeč bulváru, kterou bychom se neměli vůbec zabývat. A setkání pana Foldyny s Nočními vlky je jen jeho vlastní vizitkou, nikoli společnosti,“ tvrdí Karel Hvížďala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…