Nová éra je tu. Konec válčení a barevných revolucí. Profesor Oskar Krejčí nevěřil, ale dnes už vidí, co vše si Donald Trump uvědomil a co teď bude

13.12.2016 19:06

ROZHOVOR Začíná nová doba. Na klíčovou pozici se dostal člověk, který by mohl prezentovat jiné pojetí bezpečnosti, než představovali jeho předchůdci. „Tohle není kompromis, ale jasný signál, jak si Trump představuje mezinárodní vztahy,“ hodnotí obsazení pozice ministra zahraničí USA Rexem Tillersonem politolog profesor Oskar Krejčí. „To není žádný zakuklený komunista. Je představitelem modernějšího pojetí mezinárodních vztahů,“ říká na adresu ropného magnáta Krejčí. Zároveň upozorňuje: „Dohoda Washington – Moskva, která nebere v úvahu zájmy Číny, je nepřijatelná, protože spadneme z deště pod okap.“

Nová éra je tu. Konec válčení a barevných revolucí. Profesor Oskar Krejčí nevěřil, ale dnes už vidí, co vše si Donald Trump uvědomil a co teď bude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oskar Krejčí

Šéfem diplomacie se stane generální ředitel energetické společnosti ExxonMobil Rex Tillerson. Dnes to sdělil budoucí americký prezident Donald Trump, který už dříve označil Tillersona za „hráče světové úrovně“ a údajně si pochvaluje také ideovou blízkost. O čem to svědčí?

Když informace začala koncem minulého týdne prosakovat, nevěřil jsem jí. Proč? Tohle rozhodně není kompromis, ale jasný signál, jak si Trump představuje mezinárodní vztahy. Ve zdůvodnění píše, že má Tillerson geopolitické zkušenosti, ale jsou to geoekonomické zkušenosti. Je představitelem manažerské vrstvy, která podniká po celém světě, a dosáhl neuvěřitelných věcí. Je nositelem ruského vyznamenání přátelství, které dostal od Putina v roce 2013. To je vyznamenání, jež obdrželi i český europoslanec Jiří Maštálka, polský režisér Wajda nebo Oscar Niemeyer z Brazílie. Možná je to zvláštní společnost, ale aby byl jmenován ministrem zahraničí člověk, který toto vyznamenání dostal, je překvapením i pro mě. Samozřejmě je důležité, za co ho dostal. Mimochodem, dohoda, kterou udělal v jedenáctém roce o společných aktivitách v souvislosti s arktickými zdroji, byla za 300 miliard dolarů. Průběh samozřejmě zastavily sankce. Rex Tillerson je jednoznačně proti ruským sankcím, a to ne z politických důvodů, ale protože je podnikatel.

A co by to pro nás mohlo znamenat? Na jednu z klíčových pozic se dostal člověk, který by mohl prezentovat jiné pojetí bezpečnosti než to, co představovali jeho předchůdci. Orientace na vojenské řešení problémů a barevné revoluce je v rozporu s jeho životní zkušeností. Mohl by být člověkem, který jedná způsobem: bezpečnost založená na vzájemné závislosti. Všichni potřebujeme růst, vyléčit si své neduhy a k tomu potřebujeme spolupracovat. Samozřejmě rušivé elementy, jako jsou Islámský stát, je třeba vymazat, ale proč se proboha má hádat Rusko se Spojenými státy? Pro to neexistuje racionální důvod kromě toho, že na tom pár lidí vydělává kariérou a byznysem. Pro normálního podnikatele je to velice drahé a velice nebezpečné. Hádat se s Ruskem je velmi špatný podnikatelský záměr, když s ním můžeme vést kšeft. Samozřejmě v rámci daného obchodu se s ním budeme hádat o co největší zisk, ale není nutné kvůli tomu harašit zbraněmi. Když budeme harašit zbraněmi, kšeft pokazíme a všichni na tom proděláme.

Padala různá jména. Vidíte i další důvody, proč právě Tillerson?

Kdybych měl říct, co je v pozadí, pravděpodobně si Trump myslí, že situace USA není dobrá a vyhodnocuje potřebu udělat Ameriku velkou jako nutnost změnit zásadně politiku, protože jinak se bude stávat Amerika čím dál menší.
Samozřejmě se povede spousta řečí o tom, že je ruský člověk, ale není. Není to ruský člověk, je člověk, který potřebuje vyléčit Ameriku a evidentně pochopil, že způsob vládnutí, který reprezentovali prezidenti po skončení druhé světové války, není pro Ameriku dobrý. Velmi dobře ví, že není důvod hádat se s Ruskem, když se můžeme dohodnout na společném zájmu.
Ve Washingtonu běží kampaň o ruském ovlivňování voleb. Technicky si to nedovedu příliš představit, ale podstatné je, jaké jsou důkazy o tom, že vládní ruští hackeři napadli databanky Hillary Clintonové? Žádné nejsou. Kdyby je měli, tak je zveřejní. A pak, co bylo například obsahem e-mailů? To jsou podstatné věci. Je to stejná situace jako v Česku, když se místo řešení důvodu prohraných voleb mění ministři. Novinářům se předhodí jiné téma. Není vnímána podstata problému. Kolikrát musí ČSSD prohrát volby, aby pochopila, že se nějak musí vypořádat se svým vedením? To samé je v Americe. Baví se o tom, že nějací hackeři nabourali servery…Samozřejmě že někdo servery naboural, ale co tam našel? A že to dělali kremelští hoši? Mohli to být lidé z Ruska, ale podstatný je důkaz. Kdyby to bylo čisté, nikdo se tím netrápí.

Vůči tvrzení o tom, že cílem Kremlu bylo zvolení Donalda Trumpa, a proto ovlivňoval situaci, se ohradila Moskva i samotný Trump. Skutečnost, že Rusko ovlivňovalo kampaň před americkými volbami, vychází z vyšetřování CIA…

No jasně. Na tom je nejsmutnější, že ve volebním programu na začátku prezidentství měl Obama odpolitizování zpravodajských služeb, protože dobře věděl, že ideologické objednávky, které směřovaly na zpravodajské služby, dramaticky zkomplikovaly situaci USA. Zatáhly je do konfliktů, které jsou nekonečné.

Když se vrátím k budoucímu ministrovi zahraničí USA, už se také objevily názory komentátorů, že míří na post člověk z byznysu s nulovými zkušenostmi z politiky, upozorňují na jeho vztahy s Ruskem, mnozí republikáni ho považují za kontroverzního kandidáta. Co k tomu říci?

Co se týká těch tzv. nulových zkušeností… On je členem výboru důvěry Centra strategických a mezinárodních studií. Komunikaci na tohle téma má za sebou velkou. Je představitelem geoekonomiky, ne geostrategie. To je jiná vrstva, která se ukazuje teď pro USA jako klíčová. Když budou mít o tři letadlové lodě více, co tím získají? Nic. Musejí obnovit ekonomické síly. Je to americký člověk, bývalý šéf amerických skautů, žije Amerikou. Viděla jste skauty v Rusku? Měl loni příjem 27 milionů dolarů. To není žádný zakuklený komunista. Je představitelem modernějšího pojetí mezinárodních vztahů.

Už jste zmiňoval, že Tillerson je odpůrcem sankcí, které USA uvalily na Rusko po ozbrojeném vpádu na ukrajinský Krym. Do jaké míry je pravděpodobné, že Spojené státy zruší sankce vůči Rusku?

To nebude lehké, rozhodně ne. Spousta sankcí je opřena o Kongres a prosadit tam uvolnění vztahů s Ruskem bude obtížné. I když většina kongresmanů jsou odchovanci médií, a to se také může změnit. Netanjahu míří do Ázerbájdžánu, Putin do Tokia. To jsou impulzy, které bude nějak muset Amerika vstřebat, protože svět se začíná chovat bez ohledu na to, co si oni v upadající velmoci myslí, že je správné.

Aktuálně vyšel rozhovor s Michailem Gorbačovem pro AP. Když se před čtvrtstoletím rozpadal Sovětský svaz, Michail Gorbačov prý očekával, že mu Spojené státy a jejich západní spojenci poskytnou nezbytnou ekonomickou pomoc. To, že k tomu nedošlo, zabránilo podle něj utvoření bezpečnějšího světa. „Svět potřebuje, aby spolu Spojené státy a Rusko spolupracovaly. Společně by mohly vést celý svět na nové cestě,“ uvedl také v rozhovoru. Co vy na to?

Gorbačov představuje velmi špatné pojetí mezinárodní politiky. Je to neuvěřitelně naivní přístup k tomu, co se dělo a děje. Zapomeňme na staré časy, ale naivní je to i ze současného hlediska. Není možné, aby se dohodly Spojené státy s Ruskem a nechaly stranou Čínu a Evropu. Ne. Musejí se dohodnout všechny celky. Svět nebude monopolární ani bipolární, je multipolární. Dohoda Washington Moskva, která nebere v úvahu zájmy Číny, je nepřijatelná, protože spadneme z deště pod okap. Také my jako Evropané si musíme přát, abychom nějak byli zataženi do hry. Samozřejmě Evropa upadá, ale tak jsme ještě neupadli, aby s námi přestalo být počítáno. 

V souvislosti s Čínou ještě zmíním aktuálně zveřejněnou výměnu názorů: „Plně rozumím politice jedné Číny, ale nevím, proč bychom měli být politikou jedné Číny vázáni, dokud neuzavřeme s Čínou dohodu týkající se jiných věcí včetně obchodu,“ prohlásil Trump podle CNN. A z Číny už přišla reakce o tom, že jde o základ vztahů a citlivou otázku. To je podle vás jen úvodní přestřelka?

Pro mě je řada kroků, které Trump udělal, překvapivá. A to hlavně proto, že jsou velmi dobře promyšlené. Myslel jsem si, že bude větší amatér. Tohle jsou přípravné tahy na vyjednávání a upevňování vyjednávací pozice. Alespoň doufám, že se tentokrát nezklameme tak, jak se to stalo v případě Obamy. Nabourávat politiku jedné Číny by bylo zcela kontraproduktivní. Trump správně postřehl, že zbraně jsou strašně předražené.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…