ODS prý hrozí zánik. Tady je odborná rada, která ji může zachránit

26.06.2014 18:51

POLITOLOGOVÉ Občanské demokratické straně podle jejího předsedy Petra Fialy hrozí konec, nezmění-li se partaj zásadním způsobem. Těmito slovy burcoval na pondělním republikovém sněmu, který rozhodl o většině kandidátů do Senátu. V reakci na tuto událost politologové Jan Kubáček a Pavel Šaradín pro ParlamentníListy.cz uvedli, co ještě může ODS zachránit.

ODS prý hrozí zánik. Tady je odborná rada, která ji může zachránit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala, předseda ODS

Anketa

Je Petr Fiala lepším lídrem než Petr Nečas?

33%
67%
hlasovalo: 2001 lidí

„Projev předsedy Fialy na pondělním republikovém sněmu ODS byl skutečně zásadní, razantní, otevřený, kritický, ostrý a burcující,“ napsal na svém facebookovém profilu mimo jiné místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný.

Co Fiala kritizoval?

Fiala na sněmu prohlásil, že jeho strana je v ještě horší kondici, než si myslel, a že pokud rychle neprovede zásadní změny, tak že jí hrozí konec. Řekl to na pondělním republikovém sněmu delegátů, který rozhodl o většině kandidátů do Senátu.

Fiala tam podle deníku Právo kritizoval stranu za to, že si její členové navzájem škodí, že ačkoliv hlásá rozpočtovou odpovědnost, svými činy ji popírá, nebo že hlásá podporu aktivních lidí, ale sama je nečinná. Jako základní problém zhodnotil Fiala historii strany, od které by se měla úplně odstřihnout.

Chybí jim pokora

Politolog z Univerzity Palackého v Olomouci Pavel Šaradín si při současné kritice předsedy ODS vzpomněl na jeho lednový projev na olomouckém kongresu, kde se Fiala stal předsedou strany. Získal tehdy 437 hlasů. „Když jsem poslouchal jeho projev v lednu letošního roku, tak jsem si myslel, že straníci pochopí, že skutečně pět minut po dvanácté přichází tento člověk jako jedna z posledních šancí ODS. Navíc dostal značnou podporu,“ připomněl Šaradín.

„Ale když vidím chování některých radních nebo zastupitelů, sleduji vyjádření některých poslanců, tak to vypadá, jako by sami sebe považovali za stranu s třicetiprocentní podporou. V jejich chování mi chybí pokora, zpětné zrcátko, kdy by měl skoro každý z nich mít na čele uvedený počet procent, které strana získala ve sněmovních volbách. Bohužel řada z nich vůbec nepochopila, že ODS je před zánikem. Se slovy pana Fialy proto víceméně souhlasím,“ uvedl také Šaradín pro ParlamentníListy.cz.

Lidé nezapomněli na Nečasovu politiku

Mezi většinou schválených kandidátů ODS pro senátní volby je například známý pražský advokát Oldřich Chuděra nebo odvolaný šéf šumavského parku Jiří Mánek či basketbalový trenér Jan Bobrovský. Mohou tito kandidáti ve volbách uspět? Podle Šaradína bude záležet na tom, do jaké míry se budou hlásit ke značce ODS. „Když se bavíte s některými lidmi z ODS, oni dobře vědí, že občané nezapomněli, jak se někteří z nich chovali a co způsobila Nečasova politika. Nevím, jakou podporu má pan Mánek na Šumavě, ale nejsem si jistý, zda je právě on nejvhodnější osoba pro změnu politiky. To, že budou mnozí kandidovat jako nezávislí za ODS, může být výhoda, ale také tomu tak být nemusí,“ řekl Šaradín.

Už nestačí být jen kandidátem ODS

Podle politologa z Univerzity Karlovy v Praze Jana Kubáčka mohou kandidáti ODS pro nadcházející senátní volby uspět v regionech u voličů, kteří je dobře znají. „Mohou mít šanci také ve chvíli, kdy budou spojeni s výrazným tématem. To, že je to jen kandidát ODS, už je dnes málo,“ tvrdí Kubáček.

Absence týmového ducha

Hlavní problém ODS spatřuje Kubáček ve dvou aspektech. „Ve straně naprosto absentuje týmový duch. Stále se to podobá situaci, kdy loď pluje, je naražená, teče jí z boku do podpalubí a posádka různě přebíhá, bojuje o záchranné čluny a v podstatě každý hlásá jiný způsob řešení. To je ten největší problém. U ODS v současné době nevidíme pokus o objevování nových témat, která by byla spojena s úspěšnými starosty, nevidíme kontinuální prezentaci jednotlivých regionálních politiků, starostů a primátorů. Nevidíme ani jednotnější postup poslanců,“ vypočítává Kubáček. Podle něj ODS nereaguje na proměnu společnosti a uzavírá se v myšlenkových schématech posledních deseti, patnácti let. „Jakoby se nepřipouštělo, že jejich pravicová politika má svůj sociální rozměr a má některé své sociální hodnoty, které je potřeba opečovávat,“ doplnil Kubáček.

Politika, kterou podporoval už Zieleniec

Minimálně v šesti volebních obvodech se chce ODS domluvit na společných kandidátech s TOP 09. „To je logický krok. Je velmi obtížné najít dostatečný počet osobností, s nimiž by bylo možné uspět. A pokud nechtějí, aby levice uspěla ještě více nebo aby obhájila své mandáty, musí se zákonitě chovat tímto způsobem,“ vysvětluje politolog Šaradín.

Za logický krok považuje také sestavování kandidátek pro komunální volby, kdy například v Olomouci ODS sází na řadu nestraníků jako je fotbalový trenér a bývalý fotbalista a reprezentant Pavel Hapal, herečka Moravského divadla Ivana Plíhalová či hudebník Lukáš Mareček. „ODS se měla takto otvírat mnohem dříve. Koneckonců byla to politika, kterou v ODS velmi silně v roce 1997 podporoval Josef Zieleniec a ODS se k tomu logicky vrací. Když se bude strana takto otevírat i nadále, může to být jedna z cest k její záchraně,“ myslí si Šaradín.

Problém s osobnostmi má i Babiš

Podobně to vidí i Kubáček. „Všechny politické strany - a vidíme to i na populárním hnutí ANO Andreje Babiše – mají problém sehnat důvěryhodné a zajímavé osobnosti s výsledky pro politiku. Myslím si, že ODS si přiznala to, co si musí přiznat mnohé další politické strany, že dnes bez nestraníků a rozestupu do občanského a nevládního sektoru nemůže fungovat žádná politická strana. Když se podíváte na západ a na sever od nás, je to patrné i tam,“ podotkl.

Strana běží maraton o přežití

K hledání společných senátních kandidátů s TOP 09 pak Kubáček dodává: „Je to realismus, protože Občanská demokratická strana běží politický maraton o přežití. V této situaci je velmi taktické v regionech, kde by neměl kandidát do Senátu za ODS moc šancí na úspěch, podpořit někoho smírčího, kompromisního. Jde o schopnost udržet si jistou voličskou bázi a ukázat jistou velkorysost. Samozřejmě pak přichází na řadu loajalita, ke komu z těch jednotlivých politických stran bude takovýto senátor loajálnější. O tom vědí své zelení, Piráti, lidovci v případě senátora Michálka. Ale je pořád lepší tam mít ‚část‘ senátora, než tam nemít vůbec žádného zástupce,“ řekl dále ParlamentnímListům.cz Kubáček.

ODS chce po neúspěchu v loňských sněmovních volbách, po kterých zůstala v opozici, udržet především svoji pozici ve městech a obcích. V současnosti má přes 300 starostů a další stovky místostarostů a radních. V senátních volbách bude obhajovat jen tři křesla, která před šesti lety v senátních volbách získala. Senátním volbám v roce 2008 dominovala ČSSD, která uspěla ve 23 z 27 obvodů, v jednom obvodě vyhráli komunisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…