Odborníci kazí radost Karlu Schwarzenbergovi: Voličů TOP 09 ubyde

21.02.2013 18:01

POLITOLOGOVÉ Optimismus, který zavládl v táboře TOP 09 poté, co jí průzkumy agentury STEM a CVVM přisoudily bezpečné druhé místo podle volebních preferencí, oslovení odborníci mírní. Výsledek až příliš ovlivnila předchozí prezidentská volba a s ní spojený nárůst popularity Karla Schwarzenberga. Spíše jde podle nich o bublinu, která by měla časem splaskávat.

Odborníci kazí radost Karlu Schwarzenbergovi: Voličů TOP 09 ubyde
Foto: Hans Štembera
Popisek: A konečně Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem

Raketový vzestup zaznamenala v únorovém průzkumu volebních preferencí strana TOP 09. Agentura STEM jí přisoudila druhé místo a zisk 14,2 procenta, čímž přeskočila ODS i KSČM, které klesly na 11,6, respektive 11,3 procenta. Ve čtvrtek pak druhé místo TOP 09 potvrdila svým průzkumem agentura CVVM, podle níž by suverénně vyhrála ČSSD s 41 procenty, o druhé místo by se pak podělila TOP 09 s komunisty shodně na 17 procentech, až čtvrtá by opět skončila ODS se 12 procenty.

Oslovení politologové jsou však skeptičtí k tomu, že by se TOP 09 mohlo podařit tuto pozici dlouhodobě udržet nebo dokonce vylepšit.

„Je evidentní, že nárůst podpory TOP 09 je dán popularitou prezidentského kandidáta a dozvuky přímé volby hlavy státu. Různé skupiny, které v ní hlasovaly pro Karla Schwarzenberga, ať už pravdoláskaři nebo někteří voliči ODS, se teď přesouvají k topce. Ale předpokládám, že to bude opadat a daleko větší roli znovu začne hrát to, jak si vedou ministři práce, zdravotnictví či kultury, což jsou rezorty, za něž je TOP 09 soustavně kritizována,“ říká pro ParlamentníListy.cz Josef Mlejnek z katedry politologie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Za vzestupem TOP 09 je i špatná kondice ODS

Také podle politologa Lukáše Jelínka z Masarykovy demokratické akademie lze za vzestupem TOP 09 hledat prezidentskou volbu, v níž Karel Schwarzenberg k sobě dokázal přitáhnout pozornost lidí, kteří tuto stranu dosud nevolili. „Ale důvod vzestupu TOP 09 spočívá i ve velmi špatné kondici ODS. Ti voliči, kteří nechtějí volit doleva, mohli v souvislosti se Schwarzenbergovou prezidentskou kampaní získat dojem, že ten kůň, na kterého si mohou vsadit, je TOP 09,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

„Prvotním důvodem pro nárůst preferencí TOP 09 je prezidentská volba, kampaň s ní spojená i následující úspěch pana Schwarzenberga. A průzkum stranických preferencí představuje stále ještě dozvuk. Topce nejspíš přibyli bývalí voliči ODS, kteří přešli v situaci, kdy pravice celkově ztrácí podporu, a ti její voliči přebíhají mezi těmito dvěma stranami. A teď právě přešli, nebo nějaká její část, od ODS k TOP 09,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politolog Petr Sokol z Vysoké školy CEVRO Institut.

Pravdoláskaři utečou po prvním Kalouskovu skandálním výroku

Kromě bývalých voličů ODS mohla TOP 09 přilákat do svých řad i ty, kteří bývají jako příznivci Václava Havla řazeni mezi tzv. pravdoláskaře. „Lidé, které můžeme nazývat pravdoláskaři, představují jednotky procent. Voličstvo TOP 09 je tvořeno částečně z nich. Myslím si totiž, že TOP 09 volili už v roce 2010 a nepřesunuli se k této straně až v důsledku přímé prezidentské volby a podpoře Karla Schwarzenberga,“ poznamenává Petr Sokol.

Pokud ale vlivem Schwarzenbergovy kampaně přece jen došlo k přílivu pravdoláskařů k TOP 09, nemá strana zdaleka vyhráno. „Tato skupina voličů je velmi nepevná a velmi háklivá na jakýkoli negativní signál, který je může od volby odradit. Tady prostě stačí, aby se Miroslav Kalousek dopustil nějakého skandálního výroku nebo aby se odhalila podobná kauza, jako byla kauza pánů Drábka a Šišky na ministerstvu práce a sociálních věcí a o tyto potenciální voliče TOP 09 přijde,“ upozorňuje Lukáš Jelínek.

V parlamentních volbách pro Schwarzenberga 45 procent nevyšleháte

Vzhledem k příštím parlamentním volbám je nutno vzít do úvahy, že jak ve volbách v roce 2010, tak v letošní prezidentské volbě dosáhla TOP 09, respektive Karel Schwarzenberg, podstatně lepšího výsledku, než jaký jim přisuzovaly předvolební průzkumy, což bylo přičítáno úspěšnému marketingu. „V parlamentních volbách pro Schwarzenberga nevyšleháte 45 procent, to ani náhodou,“ směje se politolog Josef Mlejnek.

„Kdyby byly předčasné volby teď na jaře, tak bych připustil, že vlivem nejrůznějších faktorů, jako jsou třeba marketing, přízeň médií nebo popularita Karla Schwarzenberga, má TOP 09 potenciál až ke dvaceti procentům. To by pro ni za příznivých okolností byla reálná laťka. Ale jakmile budou volby později, tak to lze těžko odhadovat. Může se stát plno věcí. Navíc největší síla TOP 09 - Karel Schwarzenberg - je zároveň i největší slabinou této strany. Už jen kvůli tomu, že má svůj věk, a tak na něj TOP 09 nemůže sázet kdovíjak dlouhou dobu,“ připomíná ParlamentnímListům.cz Josef Mlejnek.

Prostor pro dvě silné pravicové strany u nás momentálně není

„Hodně vysoko – třeba na 20 či dokonce 25 procent – by mohla TOP 09 zamířít, jen kdyby se ODS přiblížila pětiprocentní hranici, tedy její vysoký výsledek by musel souviset s propadem občanských demokratů. Situace, že v roce 2010 dokázala TOP 09 vystartovat nahoru, a to zároveň vedle ODS, takže jsme tu měli dvě poměrně silné strany na pravici, se už opakovat nebude. Jednak kvůli výsledkům této vlády a jednak v souvislosti se zhoršující se ekonomickou a sociální situací v republice,“ myslí si Lukáš Jelínek.

Politolog je přesvědčen, že u nás je momentálně prostor jen pro jednu silnou pravicovou stranu, zatímco druhá se coby alternativa bude pohybovat jen někde nad pěti procenty. „Aby TOP 09 vyšla ze střetu s ODS vítězně, musel by se Karel Schwarzenberg začít chovat jako skutečný politický lídr a navíc by se musely upozadit takové postavy, které provokují veřejné mínění. Ať už to byl pan Drábek, paní Hanáková a koneckonců i pan Kalousek. Marketing může TOP 09 pomoci, ale z vody solidní výsledek neuvaří,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Podívejte se na vývoj preferencí v obsáhlém archivu ParlamentníchListů.cz:


Když nezafunguje šťastná náhoda, začne bublina TOP 09 splaskávat

Petr Sokol namítá, že ani v posledních parlamentních volbách, ani v přímé prezidentské volbě nepředvedla TOP 09 nějakou zázračnou kampaň, které by za úspěch vděčila, takže na ni nemůže spoléhat ani pro příště. „TOP 09 za ty výsledky vděčí spíše tomu, že byla vždy v pravou chvíli na pravém místě. A těsně před prezidentskou volbou se jí podařilo mezi lidmi vyvolat pocit, že Karel Schwarzenberg je jediný kandidát pravice, který může zabránit tomu, aby byli zvoleni Fischer nebo Zeman,“ poukazuje Petr Sokol.

Podle něj se TOP 09 hodně svezla na tom, že část médií jela kampaň, kterou dnes vidíme jako kampaň pro Schwarzenberga, ale ve skutečnosti to byla kampaň proti Zemanovi, takže na tom bez přičinění vydělala. „Pokud by taková šťastná shoda náhod pro TOP 09 při příštích volbách nenastala, tak žádný zázračný výsledek udělat nemusí. Záleží ale i na konkurenci. Pokud na rozdíl od prezidentské volby bude mít TOP 09 na pravici konkurenci, tak její výsledek nebude nijak zázračný. A ta bublina topky začne měsíc od měsíce splaskávat,“ dodává Petr Sokol.

Odpárat si Kalouska se topce zcela jistě nepovede

Je třeba si prý také uvědomit, že až budou parlamentní volby, tak za Karlem Schwarzenbergem bude vždy stát Miroslav Kalousek. „To se TOP 09 nepodaří odpárat si Kalouska, proto na tom nebude tak dobře, jak si někteří myslí. Myslím, že ODS určitě nezahyne během jednoho roku, takže Topku čeká soupeření s ODS o pravicové voliče. A na prezidentskou volbu se bude zapomínat a její efekt bude klesat,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Petr Sokol, že v tomto případě bude čas hrát proti TOP 09.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…