Odborníci pozorují: Panika politiků kvůli vydání Parkanové je podezřelá

19.06.2012 14:30

Žádost policie o vydání exministryně obrany Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání může být začátkem české obdoby kauzy Gorila, která smetla na Slovensku „starou“ politickou garnituru, soudí politolog a vysokoškolský profesor Oskar Krejčí.

Odborníci pozorují: Panika politiků kvůli vydání Parkanové je podezřelá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Politici jsou nervózní, protože nejsou o kauzách, které protikorupční policie rozpracovává, předem informováni, a proto na žádosti policie o vydání významné političky, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny reagují nepřiměřenými výroky.

„Nikdo neví, co se děje, jestli se policie osamostatňuje, nebo zda i u nás existuje zájem na likvidaci polistopadových struktur spojených s korupcí a ovládajících vnitrostranické volební machinace stejně jako před posledními slovenskými volbami,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Krejčí.

Politolog je přesvědčen, že přišla pravá chvíle pro nové lidi v politice. „Polistopadoví politici jsou bytostně srostlí s korupcí, bez korupce už nejsou schopni řídit stát, neúměrně nabobtnala amorálnost,“ dodává. Oskar Krejčí, který byl poradcem dvou předsedů československé federální vlády, Ladislava Adamce a Mariána Čalfy, a autorem programového prohlášení federální vlády národního porozumění, dnes tvrdí, že polistopadová politika se formovala z lidí, kteří „věděli, jak se privatizuje“. „Bylo to spojené s korupcí všude stejně, u nás, v Polsku, Rusku, Maďarsku,“ dodává. Podle něj je nejvyšší čas, aby tyto „polistopadové struktury“ z politiky odešly.

Úmysl se neprokáže

Ale „divočinu“ kolem žádosti o vydání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové policii považuje za zbytečnou. „Sněmovna ji bude muset vydat, vždyť jde jen o podání informace, nechce se mi věřit, že by byla skutečně odsouzena,“ konstatuje dále pro ParlamentníListy.cz Krejčí. Policie podle jeho názoru nebude schopna prokázat, že v případě předraženého nákupu letadel CASA šlo o úmysl poškodit stát o více než půl miliardy korun. „Nemá se čeho bát, kdyby byla obvinitelná, tak si o její vydání policie neřekla, to by si netroufla,“ tvrdí Krejčí. Je přesvědčen, že exministryně je zodpovědná za případnou škodu jen politicky, ale nenese trestní, ani hmotnou odpovědnost. „Politici by měli být vedeni k mnohem větší odpovědnosti než dnes, byl bych i pro trestní odpovědnost, ale podle současné legislativy by jim musel být prokázán úmysl, a ten se neprokáže,“ předvídá politolog. Ovšem mohlo by být podle něj pro někoho nebezpečné, kdyby na policii „promluvila“, protože by mohly vyjít na světlo informace o jejích podřízených, a to jsou Kalouskovi lidé.

Celá kauza podle politologa může být také pokračováním konfliktu mezi současným ministrem obrany za ODS Alexandrem Vondrou a ministrem financí za TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Připomněl jejich někdejší spory ohledně podezřelé zakázky pro firmu Promopro z doby českého předsednictví EU a kvůli bývalému náměstkovi ministryně obrany a později i ministru obrany Martinovi Bartákovi, který čelí podezření z korupce při jednání o nákupu automobilů Tatra pro armádu. „Ale to je jen čirá spekulace,“ dodává, i když razance, s níž se místopředseda TOP 09 Kalousek pustil do obhajoby Parkanové, by této spekulaci odpovídala.

Panika a nervozita politiků je podezřelá

Také politolog Zdeněk Zbořil je překvapen panikou některých politiků, která vznikla po žádosti policie o vydání Parkanové. „Prohlášení premiéra Petra Nečase a ministra financí Miroslava Kalouska, kteří téměř obvinili policii z puče, nepatří do právního státu. Nejenže jde o bezprecedentní útok a nepřípustný nátlak, ale je to i urážka policie,“ uvedl pro Parlamentní listy. Kdyby to podle něj měla být pravda, byli bychom banánovou republikou. Jen šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík si prý jako první uvědomil, že taková vyjádření jsou nebezpečnou hrou, která by mohla špatně skončit.

Zbořil varuje, že kdyby vládní koalice zablokovala vydání Parkanové k trestnímu stíhání, ztrácela by dál na důvěryhodnosti: „To by byla druhá čunkiáda, ale s větší razancí, už by nešlo o 500 tisíc, ale 500 milionů. A to by v době, kdy vláda škrtá invalidní vozíčky, mohlo skončit i nepřiměřenými reakcemi.“

Ale Zbořil neviní ze současné hysterie jen vládní koalici. Výzvy opozice, aby rezignovalo i šest členů současné vlády, kteří zvedli v Topolánkově kabinetu ruku pro nákup letadel CASA, mohou být výzvou policii, aby začala na těchto lidech „pracovat“, aby na ně například nasadila odposlechy. „A pokud ne policie, pak jiné složky, které by mohly odposlechy pustit do médií,“ dodal Zbořil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…