Odborník: Aféra ABL má svůj cíl. Velkou koalici

04.10.2010 12:04

Nejnovější aféra se sledováním politiků má podle politologa Mlejnka za cíl krizi ve vládní sestavě. Pokud by se rozpadla, uvolnilo by se místo pro velkou koalici ODS a ČSSD, píše v komentáři LN.

Odborník: Aféra ABL má svůj cíl. Velkou koalici

Za politicky motivovanou účelovou věc považuje politolog Josef Mlejnek v komentáři Lidových novin aféru, která vypukla dva týdny před volbami a spočívá v tom, že si zastupitelé za ODS z Prahy 11 stěžují na špehování agenturou ABL, jež se uskutečnilo před čtyřmi lety a které si prý objednali bývalí členové ODS působící dnes v TOP 09.

Cílem je podle Mlejnka evidentně vyvolání krize ve stávající vládní sestavě. „Aféra, kde jsou za padouchy lidé z TOP 09 a VV, zatímco part zneuctěné nevinné dívky hraje ODS, může posloužit jednak mobilizačně, jednak legitimizačně, až bude po volbách třeba nějak zdůvodnit mesaliance s ČSSD na radnicích, popřípadě i na celostátní rovině," domnívá se politolog, který přednáší na Institutu politologických studií UK FSV..

Nesmyslná konstrukce a čirá spekulace, zní první reakce

Mobilizační prvek vidí v tom, že by se zběhlí voliči ODS mohli vrátit zpět do náruče „modré mámy", kterou kvůli hezkým knížecím očím či falešnému chlapáctví Radka Johna zradili. Jinak ODS hrozí propad v komunálních volbách, a tedy další odstřižení od možností a zdrojů, bez nichž se stane pro sponzory v pozadí nezajímavou.

„Ta záležitost na Praze 11 zdaleka není tak jednoznačná, jak se může jevit. A úvahy, že se objevila proto, aby vedla k budoucí velké koalici ODS a ČSSD, pokládám za nesmyslnou konstrukci a čirou spekulaci," říká pro ParlamentníListy.cz politolog Ladislav Mrklas, prorektor pro rozvoj institutu CEVRO, který je blízký ODS.

Za aférou jsou ti v ODS, kterým nevyhovuje nynější rozložení sil

„Opravdu tu aféru dávám do souvislosti s proudy v ODS, které by přivítaly velkou koalici, protože se cítí neuspokojeny tím, že občanští demokraté nemají klíčové resorty," trvá Mlejnek pro ParlamentníListy.cz na svém. Podle něj je vyvolání aféry účelově jasné, jen lze v této fázi těžko odhadnout, kdo za jejím rozpoutáním stojí.

Důkazem, že nejde jen o nějakou záležitost lokáního významu před komunálními volbami je podle Mlejnka i reakce místopředsedy ODS Pavla Blažka, který hned přispěchal s prohlášením, že pokud by se prokázalo, že za sledováním politiků stojí firma ABL, bude nutná diskuse o přerozdělení resortů, aby vnitro řídil někdo jiný než Věci veřejné. Blažkův nadřízený, premiér a předseda ODS Petr Nečas, však takové úvahy vyvrátil.

Vše o kauze ČTĚTE ZDE

K věci:

ODS: Popíráme, že bychom jednali o změně na postu ministra vnitra 

Sobotka (ČSSD): Premiér Nečas musí v kauze ABL začít jednat 

Paroubek: Ministr Bárta jako Čunek číslo dvě 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…