Odborník nám prozradil, jak to ve skutečnosti mezi Samkovou a Okamurou je

10.05.2014 16:09

Autokratickému Tomio Okamurovi prostě nevyšla odvážná sázka a nemá únikovou cestu. Tak reaguje politolog na záměr vyškrtnout advokátku Kláru Samkovou z čelní příčky kandidátní listiny Úsvitu do eurovoleb. Přesto se domnívá, že lidé to spíše ocení. Samková svádí „špinavé triky“ na politické konkurenty. Nyní se ukáže, jak dlouho potrvá otřepání z „problému“.

Odborník nám prozradil, jak to ve skutečnosti mezi Samkovou a Okamurou je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Politický analytik a mediální konzultant Lukáš Jelínek si myslí, že vyškrtnutí Kláry Samkové z kandidátní listiny Úsvitu do eurovoleb lidé spíše ocení. „Jsou totiž velmi citliví na různá podezření z finančních machinací a navíc paní Samková je leta vnímána jako kontroverzní osoba. Sázka na ni byla od Tomia Okamury poměrně odvážná,“ hodnotí Jelínek.

Sám zakladatel hnutí v podstatě vnímání veřejností potvrdil. „Chceme dát všem občanům jasně najevo, že hnutí Úsvit chce měnit politickou kulturu v naší zemi a že klademe stejná etická měřítka na politické konkurenty i na sebe,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura, podle něhož ale v žádném případě tato aféra vůbec nejde srovnat například s kauzou OKD, kdy premiér Sobotka zcela prokazatelně napomáhal okradení státu o miliardy.

Hrál to celé na ni

Hnutí Úsvit po této kauze může očekávat smrtící poškození, a to i do budoucna. „Stran, které jsou na hranici zvolení jednoho či dvou poslanců, je sice poměrně hodně, ale jsou to většinou strany, které mají nějakou personální zásobu osobností, kde jsou prostě lidé nahraditelní. Ale Úsvit s devíti členy vlastní prakticky jen pan Okamura, který sám vybírá, koho vytáhne nahoru. Dává si pozor, aby ho někdo nezastínil, takže maximálně sáhne po nějaké jedné osobnosti, s níž se spojí – tak jako po Kláře Samkové, kdy eurovolby hrál v podstatě jenom na ni. Nyní to znamená, že Úsvit už nemá žádnou další zajímavou osobnost, kterou může voličům nabídnout,“ objasňuje Okamurovu slabinu Lukáš Jelínek, podle kterého je ještě navíc dva týdny před volbami tím těžší někoho dalšího ze své kandidátní listiny prodávat.

Autokratická obava z konjukturalistů – Okamurova slabina?

Systém Okamurova hnutí, který tedy není založen na členské základně, a tedy ani na „stranických pákách“, je v podstatě dvousečný. „Okamura takto buduje hnutí schválně, aby ho nikdo neohrožoval a aby sám mohl za své členy ručit. Novinářům několikrát řekl, že se bojí, aby se nezačali přidávat nejrůznější konjukturalisté nebo kmotři a podobně. Z tohoto pohledu jde o efektivní model. Je to čistě jeho podnik, který má pod kontrolou. Ale v okamžiku, dojde-li k chybě nebo aféře, tak i celé následky nese výhradně on,“ zdvihá politolog varovný prst.

Jméno Samkové je již vytištěno na volebních lístcích. „Najednou zjistil, že si vybral osobu, která má škraloup nebo je z něj přinejmenším podezřelá. Nemá už jinou únikovou cestu či plán B,“ rozumí politolog tomu, proč Okamura chce Samkovou rovnou potopit, a dodává: „V běžné politické straně by fungovaly kontrolní mechanismy. Existují tam nějaké reference. Zvažují se pro a proti, koho umístit na kandidátní listiny a podobně. Tomio Okamura rozhodne autokraticky, aniž by třeba znal veškeré souvislosti.“ Když jeho projekt „vybouchne“, je to tak pro něj mnohem drtivější, protože běžná poltická strana by byla schopná se z podobného problému mnohem rychleji otřepat.

Sám Okamura se nedomnívá, že škrtnutím lídryně dva týdny před volbami pohřbí Úsvit i sám sebe. Volební kampaň se snaží zachránit ještě přelepováním plakátů. Spíše to vypadá, že i na této „chybě“ hodlá rétoricky získat body. „Chceme dát jasný signál, že jsme skutečně čerstvým větrem do zatuchlých vod české politiky,“ hodnotí pozitivně své vlastní rozhodnutí.

Je přeci jedno, kdo na to přišel

Anketa

Měla by Klára Samková odstoupit?

7%
hlasovalo: 850 lidí
Samková tvrdí, že jde o účelovou kampaň konkurentů k jejímu poškození a zejména k rozložení a diskreditaci celého Úsvitu. Označuje se za další osobu určenou k likvidaci. „Nemíním se těmto tlakům a špinavým trikům podvolit. Moje politická i osobní sebereflexe mi velí jednat jinak. Mám svou vlastní vizi a vlastní cestu. Odmítám přispívat k rozvratu hnutí Úsvit tím, že vyplním to, k čemu tato štvavá kampaň směřuje. Naopak jí budu vzdorovat,“ uvedla Klára Samková, která označila za možné žalobníky ČSSD nebo ANO. „Tato šedá struktura české politiky je dobře zmapována. Jsem naprosto přesvědčená, že útok na mne je veden účelově,“ tvrdí.

Podle Jelínka je úplně jedno, zda její kontroverzní krok vytáhli političtí oponenti, novináři, advokátní konkurence nebo nespokojení občané. „O trestně-právní rovině rozhodne soud. Evidentně se paní Samková dostala na tenkou plochu, kde ji to může stáhnout z její vysněné politické dráhy. S tím musela počítat. Led se s ní probořil,“ uzavírá politický analytik Lukáš Jelínek, podle kterého působí dost neprofesionálně, když celou věc svádí na účelovou kampaň.

Celou kauzu mediálně otevřela reportáž Radiožurnálu. Ten informoval o případu významného energetického holdingu, kterému měla Samková pomoci nestandardní transakcí oklamat Českou spořitelnu tím, že je skrytě oddlužila. Předstírala prý, že chce získat pro sebe pohledávku z nesplaceného úvěru a od banky koupila dluh podniku, jejíhož majitele ve skutečnosti zastupovala. Od něho na to měla peníze dostat, protože on nechtěl dluh splácet a spořitelna tak netušila, že vlastně pohledávku prodává dlužníkovi. Hovoří se o sumě 21 milionů korun. „Majetkové a vztahové poměry jednotlivých hráčů v poli jsou v praxi advokacie značně spletité,“ řekla k tomu Samková.

Pokud kvůli tomuto podezření Samková do pondělí sama neodstoupí, hnutí ji z kandidátky vyškrtne. Do čela by se tak měl postavit ekonom a prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Roman Škrabánek, dosud volební dvojka. Na jeho pozici se posune další advokátka, Kateřina Radostová.

Z profilu Úsvitu na Facebooku už Klára Samková zmizela

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…