Odborník se zamyslel nad úspěchem Babiše a prozradil, co čeká zpupného Okamuru

31.03.2014 4:44

POLITOLOGOVÉ V případě návrhů zákonů od Tomio Okamury jde o promyšlený populismus v kombinaci s ústavní neznalostí. Jakmile udělá vážnější chyby, jeho hnutí se může zhroutit i bez Andreje Babiše, který zatím válcuje konkurenční strany. ParlamentnímListům.cz to řekl politolog Pavel Šaradín. Ten se také zamýšlí nad tím, odkud plyne důvěra v ministra financí a šéfa hnutí ANO, který prý může klidně položit vládu, až to bude výhodné.

Odborník se zamyslel nad úspěchem Babiše a prozradil, co čeká zpupného Okamuru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka, Andrej babiš, Pavel Bělobrádek a Tomio Okamura ve sněmovně

Anketa

Je dobře, že se Úsvit angažuje v takto problematických záležitostech?

hlasovalo: 2968 lidí

V březnovém průzkumu agentury STEM, zveřejněném ve středu 26. 3., získalo hnutí ANO 28,9 procenta hlasů s velkým odstupem před druhou ČSSD, kterou by volilo 20,5 procenta lidí. Od začátku roku je to už třetí průzkum, který ANO přisoudil vítězství. Podle politologa Pavla Šaradína z Univerzity Palackého v Olomouci je to proto, že Andrej Babiš pokračuje v úspěšné volební strategii nového politického subjektu, který slibuje novou politiku, a neměl zatím příležitost se nějak zdiskreditovat. „Nepochybně ta sázka na novost a to, že dosud neudělal žádné chyby, určitě hnutí povedou v preferencích dál tímto způsobem,“ řekl ParlamentnímListům.cz Šaradín.

Průšvih s Válkovou a útok na média

Skutečnost, že má za sebou Babiš bouřlivou reakci, zejména z opozice, na výrok jeho ministryně spravedlnosti Heleny Válkové o protektorátu, podle Šaradína nebude hrát příliš velkou roli co se týče podpory jeho hnutí. Válková v rozhovoru pro server Echo24.cz uvedla, že se Čechům za nacistické okupace „zas tolik nedělo". Podle Babiše byl však její výrok vytržen z kontextu a celý rozhovor byl veden tendenčně za účelem Válkovou poškodit. „Byla to provokace, děláte to pro Kalouska s Romanem (bývalý šéf ČEZu Martin Roman – pozn. red.)," hájil svou ministryni Babiš se slovy o „takzvaných tunelářích z Lidových novin“.

„Pouze menší část populace v České republice je na tyto věci citlivá. Procento lidí, kteří sledují politiku a rozumí politice, je mnohem menší než ta druhá skupina, která se o politiku nezajímá nebo jí stačí pouze některé ekonomické či sociální ukazatele. Pokud bychom se podívali na to, kdo jsou voliči hnutí ANO, nepochybně je to zřejmě ten segment, kterému útok na média příliš nevadí. Voličů, kteří bojují proti parlamentním stranám, které tu vládly téměř dvacet let, se to asi nedotkne,“ míní docent Šaradín z olomoucké katedry politologie a evropských studií.

Plány ministra a spor se Sobotkou

Ani změny, které Babiš plánuje v rámci financí, kdy se hovoří o třetí sazbě DPH nebo o zatížení pohonných hmot dalším poplatkem, se dle Šaradína nemusí vůbec projevit na přízni voličů hnutí ANO. „Je to stále ještě v oblasti, kdy se o tom uvažuje, nebo byly učiněny kroky, ale pořád ještě reforma nepřišla. Nepochybně se to nějakým způsobem budou snažit kompenzovat, takže do značné míry se tyto kroky vůbec nemusí dotknout voličů hnutí ANO nebo občanů České republiky. Otázka však je, kdo je ten voličský segment hnutí ANO a s čím byli ti lidé nespokojeni,“ řekl dále politolog.

V minulém týdnu také proběhl konflikt mezi Babišem a premiérem, kdy Sobotka vyzval ministra financí, aby se vzdal svých podnikatelských aktivit. Vláda by se tak prý vyhnula nepříjemným otázkám o střetu zájmu. Babiš pak reagoval, že už nepodniká a firmu prodávat nebude. Sobotka podle něj možná ani netuší, co to znamená podnikat.

„Podnikání a funkci bych neviděl jako velký problém. Spíše jde o to proniknutí do mediální sféry. To může být nebezpečné,“ varuje Šaradín s tím, že tento spor kopíruje rozdílný pohled na charakter politického systému v Česku ve společnosti, kdy na jedné straně je osvícená oligarchie se snahami direktivně ovládat stát a na straně druhé demokracie. Premiér se podle Šaradína samozřejmě také snaží o kontrolu své pozice, aby připomínal, která strana vyhrála ve volbách. „Nepochybně to souvisí i s volbami, které se blíží,“ doplnil politolog.

Odkud plyne důvěra v Babiše?

Babiš je také podle průzkumů nejdůvěryhodnější politik. Agentura STEM vydala zprávu, podle níž je předseda hnutí ANO a ministr financí s 62 procenty nejen nejoblíbenějším politikem, ale i nejpřijatelnějším pro sympatizanty ostatních stran. Šaradín proto nevylučuje možnost, kdy Babiš se svým hnutím z vlády odejde v okamžiku, kdy začne cítit šanci, že by mohl ve sněmovních volbách zvítězit. „Je to samozřejmě možné. Uvidíme, jakým způsobem dopadnou volby do Senátu, jak posílí na parlamentní úrovni, jak dopadnou volby lokální, hlavně ve velkých městech, v nichž by hnutí ANO chtělo uspět,“ podotkl Šaradín.

Otázka však podle něj je, z čeho důvěra v politika, který doposud pro českou společnost z hlediska politického nic nevykonal, pramení. „Bohužel se ukazuje tendence, že lidé mají schopnost dávat bianko šek někomu dopředu a zklamání pak bývá hluboké, jako v případě Věcí veřejných. Je to bohužel přirozený projev české společnosti, která věří lidem, o kterých neví vůbec nic,“ řekl dále na adresu Babiše politolog.

Babiš bere všem

Babiš ubírá voliče stranám celého politického spektra. „Podporu našel jak u těch, kteří se cítí pravicově, tak i u těch, kteří se cítí levicově. Spíše získal ty, kteří jsou nespokojeni se stavem politiky jako takové,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Šaradín.

Úsvit je dočasná záležitost, muže se sesypat i bez Babiše

Důvod k nervozitě tak může mít i Tomio Okamura, jehož Úsvit ztrácí v posledních průzkumech podporu a pohybuje se těsně na hranici volitelnosti. Navíc 64 procent dotázaných voličů Úsvitu podle agentury STEM hodnotí Babiše velmi kladně, a to za situace, kdy se Úsvitu nedaří prosadit témata, s nimiž šel do voleb.

„Úsvit je spíše dočasnou záležitostí. Být protestním hnutím - kromě komunistů, což je specifikum - dlouhodobě nelze. ANO může být konkurencí pro Úsvit, které je založeno na radikální nespokojenosti s politikou a na osobě Tomio Okamury. Jakmile on udělá nějaké vážnější chyby, tak se celé hnutí může sesypat i bez hnutí ANO,“ předpokládá Šaradín.

Okamurův populismus, zpupnost, netolerance a neznalost

Co tedy ještě můžeme čekat od Tomio Okamury? „Je to permanentní populismus spočívající v nejrůznějších návrzích, opakování jednoho, dvou, tří témat. Tím, že není ve vládě, může dávat jeden takový populistický návrh za druhým. A vždycky se může vymlouvat na to, že vláda nechtěla, koalice nechtěla, ostatní nechtěli. Spolu s tím samozřejmě útočit na menšiny nebo sociálně slabší a lidi, které označujeme jako nepřizpůsobivé. V tomto směru se bude chtít nepochybně udržet,“ míní politolog.

V případě Okamury podle něj nejde o nepromyšlený populismus, jak v nedělních Otázkách Václava Moravce uvedl v diskusi právě s Tomio Okamurou ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a předseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD) v souvislosti s Okamurovými návrhy ústavních změn jako zákona o obecném referendu, který dokonce Dienstbier označil za ohrožení demokracie, protože může podle něj vést ke zrušení Poslanecké sněmovny.

Šaradín je toho názoru, že jde u Okamury naopak o promyšlený populismus, který spočívá v kombinaci líbivých otázek s absolutní ústavní neznalostí. „Je to vidět i na tom, že podává jeden návrh za druhým, který se týká ústavního systému a neví o tom opatření vůbec nic. Nevím, jestli za ním stojí nějaký renomovaný právník, ale vypadá to spíše tak, že tím, že je v politice, má dojem, že může ovlivňovat všechno, včetně ústavních mechanismů v České republice. V tom se mýlí. Je v tom určitá míra zpupnosti a netolerance,“ uzavřel Šaradín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…