Odepsaný a vyřízený Miloš Zeman?

21.11.2013 7:41

POLITOLOGOVÉ Někteří oponenti a odpůrci hlavy státu jsou přesvědčeni, že volební debakl SPOZ a porážka lidí okolo Michala Haška uvnitř ČSSD znamenají konec éry silného prezidenta Miloše Zemana i úvah o poloprezidentském systému. Oslovení politologové však soudí, že ne příliš pevná vláda, která vznikne z předčasných voleb, mu dá ještě dost příležitostí svou politickou sílu ukázat.

Odepsaný a vyřízený Miloš Zeman?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Porážkou Michala Haška a jeho lidí ve vedení ČSSD přišel prezident Miloš Zeman minimálně na nějakou dobu o možnost, že se mu podaří přeměnit sociální demokracii k obrazu svému a že v ní bude mít značný neformální vliv. Navíc v předčasných volbách propadla strana, která nese jeho jméno, takže se na sněmovním kolbišti neobjeví SPOZ, přes níž by mohl zasahovat do politiky. A ke konci se chýlí působení Rusnokovy vlády, za jejíhož duchovního otce bývá považován. I proto se objevují úvahy, že skončila éra silného prezidenta Zemana.

„Já bych s hodnocením Zemanovy politické síly ještě počkal, protože nevíme, jak dopadnou probíhající jednání o vládě, co z nich vzejde a jaké budou kupříkladu vztahy Miloše Zemana a Andreje Babiše. On se určitě bude snažit o to, aby měl nějakého spojence v nové vládě. Třeba se mu to nepodaří, jak by si představoval, ale přesto bych ještě počkal až podle toho, jak bude fungovat vláda,“ říká pro ParlamentníListy.cz Josef Mlejnek z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Prezidentovi nahraje, že nový premiér silný nebude

Podle politologa Jana Kubáčka ale prezident Zeman nyní jen vyčkává, protože si uvědomuje, že čas hraje v jeho prospěch. „Očekávám, že vláda, která vznikne, bude velmi křehká. Premiér nebude silný, nebude mít stabilní a pevnou podporu uvnitř vládní koalice, ani ve sněmovně, ani ve svém klubu a myslím, že ani ve členské základně. To je samozřejmě příležitost pro prezidenta republiky, který určitě nerezignuje na svoje názory, na některá výrazná témata a na aktivní vstupování do politiky,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jan Kubáček.

To, že je teď o hlavě státu mnohem méně slyšet, přičítá politolog jednak nynějšímu zdravotnímu handicapu, ale i tomu, že Zemanovu roli při některých akcích úspěšně naplňuje premiér Jiří Rusnok. „To se u možného budoucího premiéra Bohuslava Sobotky dít nebude a ani prezident nebude chtít rezignovat na svoji účast jak na aktivním domácím poli, tak zejména v zahraničních vztazích. Myslím, že výrazný Miloš Zeman v současnosti pouze nabírá síly a připravuje se k dalším krokům,“ konstatuje politolog Jan Kubáček.

Při druhém pokusu by si Zeman mohl vliv upevnit

„Debakl SPOZ je pro Miloše Zemana tak jako tak těžká rána. Kdyby se realizovalo to, co si asi představoval, že ČSSD bude mít něco přes dvacet, komunisté to, co mají, a zemanovci nějakých deset, tak takovou sestavu by zaštiťoval a byli bychom blízko k poloprezidentskému systému. Tenhle model ale volbami vypadl ze hry a v důsledku toho bude pozice Miloše Zemana určitě slabší, než očekával,“ konstatuje politolog Josef Mlejnek.

Přesto doporučuje nepředbíhat se soudy, protože se nová vláda teprve formuje a neví se, jak to dopadne. „Sobotka ji může sestavit, ale pak ji mohou zemanovci v ČSSD při hlasování podtrhnout nohy a nebude. Přišel by druhý pokus a při něm by si Miloš Zeman mohl vliv znovu upevnit. O poloprezidentský systém by hodně stál, to je známá věc, ale v tuto chvíli to vypadá tak, že své představy bude muset trochu zkorigovat,“ míní Josef Mlejnek.

Česká veřejnost čeká od hlavy státu aktivní roli

Právě od volebního krachu SPOZ a porážky Haškova křídla v ČSSD si Zemanovi odpůrci slibují, že už nehrozí poloprezidentský systém, k němuž Zemanovo počínání především podle politiků ODS a TOP 09 od pádu Nečasovy vlády směřovalo. Očekávají, že teď už si politické strany nenechají svou roli prezidentem dobrovolně zmenšovat a Miloš Zeman bude bez spojenců a bez vlivu na vládu, jen tak silný, jak má podle ústavních zvyklostí být.

I když průzkumy z doby prezidentské volby ukazovaly, že lidé chtěli za hlavu státu aktivního politika, který bude i mediátorem. „Pravda je, že to mediátorství si Miloš Zeman vysvětluje velmi divoce, ale přesto tam stále zůstává ta aktivní role, která je českou veřejností očekávána a která je často i v kompetenci Ústavy,“ upozorňuje Jan Kubáček s tím, že Zemanovu roli očekává silnou i vzhledem k tomu, že vládní koalice nebude pevná.

Předčasné volby oslabily neformální sílu přímé volby

„Bude značně nestabilní už i tím, že poslanecké kluby se teprve ustavují, ale i tím, že ve sněmovně nemáme sedm politických stran, ale nejméně patnáct, protože u všech politických stran kromě KSČM vidím nejméně dvě skupiny, a to ještě nemluvím o výrazných jednotlivcích. A to jsme jsme teprve na začátku vládnutí. A protože ani ekonomické výhledy ještě nejsou nijak pozitivní, tak situace na sociální, ekonomické i politické úrovni je velmi křehká - a to nahrává aktivnímu prezidentovi,“ vysvětluje Jan Kubáček.

Volební krach strany, která nese jeho jméno, mohl Zemanovu pozici oslabit i u veřejnosti. „Měl přímý mandát z voleb a před veřejností vystupoval vůči vládě Petra Nečase jako někdo, kdo má nejen přímý, ale i čerstvý mandát. A přímo i nepřímo tak tehdejší koalici říkal, že svůj mandát prohospodařila, že nemá legitimitu vládnout. Teď máme nově zvolenou sněmovnu, ta má vůči Miloši Zemanovi mandát čerstvější. Už jen to, že došlo k předčasným volbám, tu neformální sílu přímé prezidentské volby trochu oslabuje,“ podotýká politolog Josef Mlejnek.

Zeman určitě přijde s tématy důležitými pro běžného občana

Oslabení Zemanova vlivu u veřejnosti považuje Jan Kubáček za záležitost spíše mediálně metropolitní interpretace. „Tato interpretace žije mezi novináři a v řadě krajských metropolích. Ale jak vyjedete do okresních či spádových měst, do regionů venkova, tak tam je mínění zcela jiné. Tam očekávají, že tady bude silný, výrazný politický hráč. Uvědomuje si to mimochodem i Andrej Babiš, a proto putuje zemí, protože mu to může dát veřejnou podporu i potenciál. A stejně výrazný bude i Miloš Zeman,“ tvrdí Jan Kubáček.

Je přesvědčen i o tom, že rovněž zdravotní stav povede Miloše Zemana k tomu, aby byl právě teď aktivní, protože sil a energie bude mít do budoucna spíš méně. „Jak si vykolíkuje hřiště na začátku nové vlády, tak takové ho bude mít. Proto čekám, že jeho role bude výrazná. Bude sázet na to, že si vybere pár dobrých, zajímavých témat důležitých pro celospolečenskou diskusi a pro běžného občana. Pak mu tahle aktivní role bude nejen prominuta, ba dokonce některými i oceňována,“ dodává pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…