Odepsaný exot, kazisvět, génius. Václav Klaus slaví narozeniny. A dočkává se následujícího...

19.06.2014 7:01

POLITOLOGOVÉ Po odchodu Václava Klause z prezidentského úřadu jsme dali sbohem demokracii. I to si myslí příznivci bývalé hlavy státu. Odpůrci mu tvrdě vytýkají hlavně amnestii a to, že republiku zařadil do skupiny „evropských exotů“.

Odepsaný exot, kazisvět, génius. Václav Klaus slaví narozeniny. A dočkává se následujícího...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Dnes slaví bývalý druhý český prezident 73 let, gratulace ale přijímal už ve středu. Zahradní slavnost, na které se mezi hosty objevil i prezident Miloš Zeman nebo expremiér Petr Nečas, uspořádal Václav Klaus ve svém institutu v Praze. „Oslava probíhá důstojně a v přátelském duchu. Podle mě je tu asi sto padesát až dvě stě lidí,“ popsala v době konání akce atmosféru pro ParlamentníListy.cz Jana Bobošíková, která se oslavy také účastnila. „Jsem přesvědčená o tom, že Václav Klaus jednoznačně přivedl do České republiky parlamentní demokracii, která se opírá o osobní svobodu každého jednotlivce a jednoznačně etabloval principy tržní ekonomiky. To jsou dvě věci, které ho naprosto oddělují od jeho předchůdce, který příliš parlamentní demokracii nevěřil a hovořil o třetích cestách,“ doplnila.

Hájek: Klaus udržel standardní demokratický systém, který už nemáme

Bývalý tiskový mluvčí Václava Klause, který zastával i pozici vedoucího Kanceláře prezidenta republiky pro oblast komunikace a kultury Petr Hájek se domnívá, že odchodem Klause z prezidentského křesla u nás v podstatě skončila demokracie. „Prosadil a po dobu své existence v nejvyšší politice udržel standardní demokratický politický systém, který teď už nemáme. To znamená soutěž politických stran. S jeho odchodem soutěž definitivně skončila,“ uvedl Hájek. „To, že neexistuje v podstatě standardní politický systém, vede k oligarchizaci naší politiky. Už mezi sebou nesoupeří ideje, ale miliardy, a to zcela oficiálně. Stát a politika jsou privatizovány,“ dodal jednoznačně současný šéfredaktor internetového magazínu Protiproud.cz.

Politolog: Všechno udusala nebezpečná amnestie

Anketa

Kterého z těchto bývalých vrcholových politiků byste chtěli zpět?

hlasovalo: 9409 lidí

To, že je Václav Klaus politickou osobností, nepopřou zřejmě ani jeho nejtvrdší oponenti. Pro ParlamentníListy.cz upozornil i na výrazný přesah některých rozhodnutí exprezidenta do budoucnosti republiky politolog Jan Kubáček: „Jeho rozhodnutí jít do řady ekonomicko-právních reforem a rozdělení Československa. To jsou dva nezpochybnitelné momenty, kdy autorství jde dominantně za Václavem Klausem. Zmiňované rysy nesou plnou autoritu Václava Klause a do značné míry tento stát ovlivňují a budou ovlivňovat při nejmenším na dalších třicet nebo čtyřicet let od momentu, kdy se staly. Je to genom, chromozom České republiky z dílny Václava Klause. Možná až takto biologicky bych stav popsal.“ Také politolog Jiří Pehe má na adresu bývalé hlavy státu i pozitivní hodnocení. Oceňuje hlavně počáteční období jeho politické kariéry. „Jeho politickou kariéru lze rozdělit do dvou částí. V té první reformní, s tahem na branku, se sice dopustil nejrůznějších chyb, ale dalo by se říci, že se dá hodnotit pozitivně. Na počátku 90. let přinášel do české politiky energii, a to jak v přeměně politického spektra, když založil ODS, tak v ekonomické transformaci,“ uvedl Pehe.

Václav Klaus se vyhříval na politickém výsluní rekordní dobu. Poměrně smutné prvenství ale drží v tom, že šlo o historicky prvního prezidenta, na kterého byla podána ústavní žaloba. Mezi důvody jejího podání figurovala také nebezpečná amnestie, která zásadně poznamenala prezidentské období. „Kdyby nebylo velmi kontroverzní a nedomyšlené amnestie podepsané Václavem Klausem, tak si troufám říci, že jeho druhé prezidentské období by bylo vnímáno pozitivně. Celá řada jeho odvážných názorů našla naplnění v realitě ekonomické, zahraničně-politické, dá se říci globální. Každý politik usiluje o svůj pověstný zápis do dějin českého národa. Václav Klaus měl nakročeno k zajímavému závěru a k ocenění široké veřejnosti dokonce i ze strany oponentů i skupin společnosti, která ho v minulosti nevolila, neměla k němu vztah, případně ten vztah byl rámován negativně. Vše, co učinil a v čem mu dal vývoj za pravdu, ale veřejnost v podstatě nazírá optikou problematické amnestie,“ uvedl Kubáček.

Pehe: Jeho působení nás zařadilo do skupiny evropských exotů

Jenže nešlo jen o amnestii. Řadu odpůrců našel Václav Klaus i kvůli své kritice evropské integrace a fungování Evropské unie. Kontroverzní reakce pak způsobil také jeho názor, že globální oteplování není způsobeno člověkem, ale že má přirozený původ. „Zhruba od roku 1995 nebo 1996 a po pádu jeho vlády se jeho kariéra už láme spíš negativním způsobem, kdy se už politicky zapouzdřuje. Z liberálního směru, reformního, se spíše stahuje do konzervativního nacionalismu. Když to trošku přeženu, tak to pak už šlo s ním jen z kopce dolů,“ popsal Pehe s tím, že v Klausově kariéře prezidenta by těžko hledal něco pozitivního. „Prezidentství pojal do značné míry jako osobní platformu, kde se profiloval na nejrůznějších tématech, která neměla s českým státem mnoho společného, jako bylo například globální oteplování. Jeho evropské působení bylo podle mého soudu kontraproduktivní, protože České republice žádným výrazným způsobem nepomohlo a spíše nás zařadilo do skupiny evropských exotů. Bylo jen tečkou za jeho prezidentstvím, když pak nakonec, měsíc před odchodem, spustil svou nešťastnou amnestii, která jen podtrhla to ne příliš úspěšné prezidentství,“ vyhodnotil Pehe.

Václav Klaus a Noam Chomsky se dokáží názorově potkat

I když má Václav Klaus množství kritiků, v některých věcech mu ale dává podle politologů současnost za pravdu a další shody jeho názorů s realitou může ukázat budoucnost. „Bezesporu upozorňoval na to, že globální kooperace se nekoná, že to byl jarní sen, který velmi rychle vyprchal, což se ukazuje bohužel už i na pozadí otevřených konfliktů. V minulosti to byly pouze obchodní války, nátlakové pře, diplomatické střety, dnes se to přetavilo do řady konfliktů, například velmi blízkého konfliktu na Ukrajině nebo v Sýrii. Mohli bychom takto vyjmenovávat řadu nestabilních lokalit. To je první argument,“ myslí si Kubáček. „Pak se ukázalo, že se Evropská unie v celé řadě rozhodování uzavřela zcela do sebe. Musím říci, že je poměrně unikání, že v tom zpochybnění procesu rozhodování v rámci Evropské unie se kuriózně dokáže potkat na stejných názorech Václav Klaus a jeho oponent Noam Chomsky. Nedávno jsem si to uvědomil. Úvaha, že se Evropanům prostor demokratizace vzdálil, to by zřejmě podepsal Václav Klaus i Noam Chomsky. Také ekonomická diplomacie, pragmatický náhled na vztahy v Evropě, tradice, sebeuvědomování vlastní identity, v těchto věcech by se s ním dnes velká část Čechů názorově shodla. Bohužel to celé rozklátil reálnými dopady prezidentské amnestie,“ doplnil.

Pehe: Byl vnímán jako kazisvět

Do značné míry se podle politologa Jiřího Pehe ukázala jako pravdivá Klausova varování, která se týkala předčasného zavedení evropské měny. „Vycházel ze svých ekonomických zkušeností a nabídl pravdivou analýzu toho, proč euro nebude fungovat tak, jak by mělo, na druhé straně nevyužil své pozice k tomu, aby evropským lídrům pomáhal najít řešení z téhle šlamastiky. Uchýlil se opět ke kritice, ale v podstatě se odmítl podílet na hledání pozitivních řešení spolu s ostatními. Nakonec i v téhle oblasti byl vnímán tak trochu jako kazisvět než někdo, kdo hledá společná řešení,“ vysvětlil Pehe.

Bobošíková: Vývoj dá Václavu Klausovi za pravdu

Tím, že historie dá Václavu Klausovi za pravdu, si je naopak velmi jistá Jana Bobošíková. „V drtivé většině jeho názorů mu bude dáno za pravdu. Ať už co se týká svobody jednotlivce, systému politických stran, tržní ekonomiky, přehnaného zadlužování státu nebo přehnané evropské integrace a nesvobody, která se tím pádem zvyšuje,“ věří Bobošíková, která by Klause také ráda viděla více angažovaného v politickém dění. „Za sebe mohu říci, že bych si to velmi přála,“ reagovala. „Myslím si, že se politicky angažuje stále, a to na mnoha úrovních. Neumím si představit, že by se někdy politicky angažovat přestal. Myslím si, že se bude snažit, jak bude umět, aby se v naší zemi a Evropě poměry začaly vracet k demokratickým,“ upozornil Hájek.

Pehe: Klaus je politicky znemožněn a odepsán

Politologové jsou ale k návratu exprezidenta do první politické linie skeptičtí. „Myslím si, že se už politicky angažovat nebude. Už to několikrát zkusil nepřímo a dostal za vyučenou. Podpora pro konzervativně-nacionalistická uskupení, jako bylo uskupení paní Bobošíkové, skončila naprostým fiaskem. Myslím si, že nemá dnes politickou platformu, protože jeho názory jsou natolik výstřední, že v podstatě nemůže okolo sebe shromáždit nějaké následovníky. I kdyby se posunul někam k politickému středu, tak on si už natolik uškodil amnestií, že je v podstatě politicky znemožněn a odepsán. Já si nemyslím, že má nějakou politickou budoucnost. Samozřejmě jako bývalý prezident se bude vyjadřovat k nejrůznějším tématům. Jeho problém ale je, že jeho názory jsou čím dál tím extrémnější. Kdykoli promluví, tak je to zcela mimo hlavní proud politické diskuze a spíš se asi snaží jen provokovat svými názory, v poslední době například na Ukrajinu a Rusko. To jsou bohužel názory, které sice stále vzbuzují zájem určité části médií, ale už dokonce jen určité části,“ myslí si Pehe.

Kubáček: Klaus zůstane angažovaný a nebude lidem lhostejný

Politolog Jan Kubáček je ve svých prognózách mírně zdrženlivější. „Nemyslím si, že by kandidoval do nějakého zákonodárného sboru nebo zakládal nějaký politický subjekt. Tohle období je nenávratně pryč, ale zůstane na poli člověka s výraznými, často šíleně provokativními názory, aby přitáhl pozornost veřejnosti. Samozřejmě s přibývajícím časem a vzdáleností od prezidentského mandátu jeho vstupy budou řídnout. Nadále to ale bude člověk, který bude angažovaný, nebude lidem lhostejný a bude to člověk ostrých a šíleně konfrontačních názorů,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…