Ostré přestřelky Sobotky a Babiše. I takto to podle odborníků může skončit

08.03.2015 13:33

POLITOLOGOVÉ V hnutí ANO doznívají emoce po sjezdu a ČSSD se na něj chystá. To je podle politologů vhodná doba, aby lídři ukázali "svaly", leadership a razanci. Na velmi zajímavý moment poukazuje politolog Jan Kubáček, který se domnívá, že i přesto, že Bohuslav Sobotka nepozval prezidenta na sjezd, začíná mu Miloš Zeman "sekundovat": "Vzniká pragmatické spojenectví mezi prezidentem a premiérem s cílem oslabovat ministra financí." Politolog si také všímá "dvou premiérských sídel".

Ostré přestřelky Sobotky a Babiše. I takto to podle odborníků může skončit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Andrejem Babišem

ČSSD varuje před "agrofertizací republiky“ a ANO před rozhazováním sociálních demokratů. Politologové se shodují na tom, že od sněmu ANO to mezi vicepremiérem Andrejem Babišem a premiérem Bohuslavem Sobotkou jiskří zase o trochu více. "Pro oba dva pány je to kuriózně výhodné. Atmosféra před a po sněmu vždy vede k tomu, že kandidát na předsedu a staronový předseda, jak to bude v obou případech, chce ukázat perutě, leadership, razanci, kterou slíbil delegátům, aby si tuto emoci zapamatovali a tímto pohledem hodnotili jeho další kroky,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček. "Atmosféra měsíc před sněmem nebo po sněmu je tímto charakteristická,“ dodal. "Na předvolební kampaň je ještě brzy, nejpravděpodobnější je, že jde o obhajobu tvrzení mezi sněmy,“ konstatoval také politolog Lukáš Jelínek. Připomeňme, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš se na sněmu pustil do ČSSD i takto: "Po volbách jsme naskočili do koaličního vyjednávání v podstatě se stejným výsledkem, jaký měla ČSSD. Byli jsme noví, věřili jsme, že koalice je partnerství bez podrazů. Není tomu tak.“

Kubáček: ANO a ČSSD chtějí vyluxovat alternativní pohledy na svět

A Sobotka údery vrací. Na Babišovo tvrzení ze sněmu o tom, že ČSSD má "kontroverzní minulost“, reagoval na blogu: "ANO žádnou historii nemá, tu má jen Andrej Babiš. A ten se opravdu nenarodil až v roce 2011.“ Zvlášť u ČSSD jde podle Kubáčka zostření rétoriky už ruku v ruce s mobilizací voličů. Atmosféra musí být plná emocí, aby příznivce politici zvedli z gauče a přiměli je k rozhodnutí. "Chtějí vyluxovat alternativní pohledy na svět. Cílí na voliče, kteří váhají, zda více inklinují k Bohuslavu Sobotkovi nebo Andreji Babišovi, aby jejich rozhodnutí, ke komu se přikloní, v příštích měsících vyzrálo. Uvědomují si, že přijdou krajské volby a případně i předčasné s krajskými spojené,“ vysvětluje politolog Kubáček s tím, že pro Sobotku je tato situace zcela klíčová. Po stránce sympatií osobností totiž vůči Babišovi tratí. "Vyhodnotil si situaci, že je potřeba dodat větší razanci, začít okopávat kotníky Andreji Babišovi a upozorňovat na to, co slíbil a co nedělá,“ doplňuje Kubáček.

Kubáček: ČSSD může bilancovat, ANO je v úzkých

Jde jen o rétoriku, nebo se dá předpokládat už teď mezi stranami hlubší konflikt? "Jde o duální politickou komunikaci. Má to svou logiku. Už existují nějaké první výsledky, které jsou spojené s ČSSD. Pro Bohuslava Sobotku je už teď výhodné bilancovat a může klidně rok do horké fáze kampaně začít lákat váhající voliče. Úvaha se jmenuje: Nahnat zpět voliče,“ popsal Kubáček, podle kterého se Andrej Babiš začíná dostávat do úzkých. "Peněz je čím dál méně, slibů dal celou řadu a nedaří se mu je plnit. Ministerstva tím, jak zaznamenala personální obměnu, stagnují, a přitom na změny, které budou chtít prosadit, jim zbývá tak rok,“ podotkl Kubáček. Právě tato skutečnost pak může hrát ve prospěch Bohuslava Sobotky. Pro něj je podpora voličů otázkou přežití. "Pokud by nedopadly dobře krajské volby, dá se očekávat, že by čelil výzvám na obměnu centrálního vedení, a pokud by dopadly výrazně špatně, mohlo by se uvažovat i o novém předsedovi. Ví, že není na co čekat a že nemá co ztratit,“ dodává Kubáček s tím, že Sobotka by měl využít oslabení Babiše, mobilizovat voliče, upevnit jejich rozhodnutí v horké fázi kampaně a pak předložit horké mobilizační téma.

Kubáček: Pokud Babiš uspěje v krajských volbách, rozjede taktiku: klíčový muž vlády

Razantní přístup ANO podle politologů nemusí přetrvávat. "Postupně zjistíme, zda radikální rétorika ANO bude pokračovat, nebo zda to byl úlet,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jelínek s tím, že u Andreje Babiše často vidíme, že dává poměrně radikální rozhovory s ostrými soudy a pak v koaliční praxi se chová mnohem ukázněněji. "Pokud bude pokračovat například s odmítáním sociálního státu a tato rétorika by přešla do praxe ministrů a poslanců, tak by mohla být předzvěstí hlubšího konfliktu. Znamenalo by to, že nám tady vládne v České republice koalice dvou stran, které jsou ideově úplně jiné a vládnutí bude složitější. Je ale také možné, že se Babiš po sněmu umírní, že radikální rétorika pohasne a teprve příští rok vypukne kampaň před krajskými volbami,“ podotkl Jelínek. A když dopadne Babiš skvěle v krajských volbách? "Pokud by uspěl v polovině a více krajích, rozjel by taktiku klíčový dominantní muž vlády,“ upozornil Kubáček.

Začíná ČSSD sekundovat prezident Miloš Zeman?

Politolog Kubáček také upozorňuje, že Sobotkovi začíná "sekundovat“ prezident Miloš Zeman. "Zatím zcela zbytečně útočil Sobotka na Miloše Zemana a nechal v závětří Andreje Babiše. Teď se ukazuje, že politická váha tohoto trojsvazku se proměňuje a je možné, že začíná vznikat pragmatické spojenectví mezi prezidentem a premiérem s cílem oslabovat ministra financí. Má to v sobě i skrytou snahu zdůrazňovat lidem a voličům, že ČSSD je pestřejší strana, že má silné osobnosti,“ myslí si politolog. ČSSD vedla podle Kubáčka zcela zbytečnou debatu s prezidentem, která středolevicového voliče může tak akorát znejistit. "Překvapilo mě vyjádření prezidenta republiky, který se v atmosféře ataků od centrálního vedení ČSSD začal vymezovat vůči Andreji Babišovi v otázce výběru nebo spíš nevýběru daní či investic. Při návštěvě, myslím, Plzeňského kraje, prohlásil, že ministra financí nemůže pochválit, protože ho poměřuje saldem státní kasy, ale také tím, že se v loňském roce neinvestovalo a nevznikl kilometr nové dálnice. To byl výrazný signál,“ dodal.

Jelínek: ČSSD a prezident Miloš Zeman je uzavřená kapitola

Politolog Lukáš Jelínek naopak vnímá vztah mezi ČSSD a prezidentem jako téměř uzavřenou věc. "Tím, že Bohuslav Sobotka nepozval Miloše Zemana na sjezd a teď ve své zprávě ostře účtuje a popisuje, co vše špatného sociální demokracii udělal… Špičky ČSSD mají spíš tendenci udělat z koketování s prezidentem uzavřenou kapitolu,“ říká Jelínek. "Miloš Zeman už není sociálním demokratem a to, že se někdo snaží vracet Zemanovu kartu do hry, je přirozené, ale mnohem menšinovější než dříve,“ dodal. Zároveň ale připouští, že společné hodnoty ČSSD se Zemanem má a jsou často bližší než ty, které ho spojují s hnutím ANO. "Když spouští Andrej Babiš rétoriku, která byla spíš typická pro nečasovskou a kalouskovskou pravici, je Zeman pro ČSSD vítaným spojencem. Spojenectví by bylo ale pragmatické. Rozhodně ze situace nemohu vyčíst, že by se ČSSD sbližovala s prezidentem,“ upozornil.

Kubáček: Většinový systém není přijatelný. Hovořit by mohli o klouzavém mandátu

"I stát by šlo řídit mnohem lépe, kdybychom měli u nás, jako třeba ve Spojených státech, většinový systém,“ prohlásil také na sněmu Babiš. Podle Kubáčka jde o signál vůči partnerům, ovšem velkou váhu by těmto slovům nepřikládal. "Když někdo mluvil o většinovém systému, tak jsem kdysi zpozorněl, ale dnes to vnímám jako rétorické cvičení na 55. způsob,“ říká Kubáček s tím, že jde o věčný evergreen: "Této zemi by pomohla konstruktivní vyjádření, stabilizování pozice premiéra nebo klouzavý mandát. Všimněte si, že klouzavému mandátu se Andrej Babiš vyhýbá, přitom od něj bych čekal něco jiného. Taková opatření opouští a sní sen o většinovém systému, který je tady atmosférou politické elity nepřijatelný a trvalo by velmi dlouho, než by se pro něj získala podpora. Muselo by se 'přeorat' příliš mnoho věcí a ústavní pořádek. Řekněme si na rovinu, že mnohé nešvary by stejně zůstaly.“

Kubáček upozorňuje na proměnu Šlechtové z politického rváče v marketingovou hvězdu

Ani další Babišovi lidé nezůstávají pozadu. Karla Šlechtová (ANO), ministryně pro místní rozvoj, podala trestní oznámení kvůli údajně předraženým zakázkám v agentuře CzechTourism. Informaci přinesl server Aktuálně.cz. Oznámení fakticky směřuje na exministra Rostislava Vondrušku, který byl v úřednické vládě Jana Fischera nominantem za ČSSD. "Pro mě je překvapením, že paní ministryně, která nepatřila k výrazným tvářím ANO, se teď stala bojovníkem, buldokem v barvách ANO, i když vzešla z prostředí politicky neutrálního nebo měla blíž k ČSSD. O to větším překvapením pro mě je, že jde o ministryni, která potřebuje být v součinnosti s regiony, jde v podstatě proti vlastním lidem,“ reagoval Kubáček a také dodal: "Chci to vnímat jako odvahu člověka, který má pevné argumenty v ruce a ví, co dělá. Byl bych rád, kdyby podobně bojovala za některé zákony z dílny Ministerstva pro místní rozvoj a jejich prosazování stavěla na principu padni, komu padni a spojovala je se svou politickou budoucností. Zatím mám pocit, že se paní ministryně z nadějného politického rváče a buldoka přetavuje v marketingovou hvězdu.“

Kubáček: Systémově se vytvořila dvě premiérská sídla: premiéra a ministra financí

Ve sporech ČSSD a ANO došlo také na srovnání s Nečasovým kabinetem. "Osobně mě velice překvapilo, že projev pana předsedy Babiše v mnohém připomínal dobu vlády Nečase a Kalouska, kdy si koaliční strany běžně vzájemně okopávaly kotníky,“ podotkl místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec ke sněmu ANO. "Je to jistá zvyklost. Vláda Petra Nečase se tím hořkým koncem stala symbolem nešťastného vládnutí, vysoké míry rozhádanosti a vlády o dvou premiérech. V tom je to asi podobné se současností. Je tu premiér jmenovaný a vedle něj stínový premiér, ministr financí, který má velmi široké pravomoci,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Kubáček. "Je i na systematickou úvahu, jak vydefinovat pozici premiéra a případně ministra financí, zda posílit pozici premiéra nebo naopak situaci nechat tak a oslabit pozici ministra financí. Ukazuje se, že za posledních deset let se objevila situace, což je dáno také výraznými osobnostmi, soupeření dvou kohoutů, systémově se vytvořila dvě premiérská sídla premiéra a ministra financí,“ dodal.

Vláda se může stát obětním beránkem a rukojmím vzájemných nevraživých vztahů

Jan Kubáček poukazuje na stinné stránky zostřených koaličních vztahů: "Rozhádanost, to, že se lidově řečeno drží pod krkem, vede k tomu, že se samozřejmě legislativní život zpomalí a politici se začnou vzájemně podezírat. Buď dojde k blokovým dohodám ve stylu: Vy pět rozhodnutí, my pět, nebo k tomu, že se vláda stane obětním beránkem a rukojmím vzájemných nevraživých vztahů.“ Na základě praxe také konstatoval: "Zatím jsem nikdy nezažil ani v tuzemsku, ani v zahraničí, že by rozhádání nejsilnějších politických stran, ministra financí s premiérem vedlo k vyšší aktivitě, že by se předháněli v tom, kdo prosadí více zákonů atd. Naopak. Velice rychle se nevraživost začne přenášet do Poslanecké sněmovny, Senátu a do regionů. A to je začátek konce. Může to skončit tak neslavně a velice hořce, jako skončilo soužití vlády Petra Nečase.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…