Peake není Jana z Arku. Chtěla si jen zachránit kůži, míní odborník

20.04.2012 8:36

POLITOLOGOVÉ Nová platforma Karolíny Peake prý vznikla hlavně proto, aby poslankyně zachránila svůj mandát. Na to, aby uspěla na poli politických stran, prý rozhodně nemá.

Peake není Jana z Arku. Chtěla si jen zachránit kůži, míní odborník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Poté, co se politici i laická veřejnost otřepali z prvotního šoku nad krokem Karolíny Peake, která v úterý oznámila, že opouští Věci veřejné a spolu s některými jejich členy zakládá novou politickou platformu, jež má udržet vládu, vzniká prostor pro diskuze o tom, jaké vyhlídky má nově vznikající uskupení do budoucna.

Politická strana? Nulová šance

Podle politologa Petra Jüptnera vyhlídky Peake rozhodně nejsou nadějné. "Šance na to, aby se z něho stala politická strana, je prakticky nulová.  Ti lidé mají odér z Věcí veřejných, u veřejnosti jsou už dost zdiskreditovaní," řekl ParlamentnímListům.cz  a dodal, že na to, aby se z platformy vytvořila politická strana, nemá Karolína Peake silnou základnu, o niž by se mohla opřít.

Politolog Jan Bureš soudí, že Karolína Peake svůj krok učinila poněkud nešťastně. A i za to bude pykat. "Oznámit odchod ze strany ve chvíli, kdy je její předseda mimo republiku, mi připadá velmi nešťastné. Je to jistá forma zrady," řekl ParlamentnímListům.cz odborník s tím, že nevěří tomu, že by se Peake podařilo vytvořit novou stranu. "Hovořit o ní jako o Janě z Arku určitě není správné. Nešlo jí o záchranu politiky, ale spíše svého mandátu," tvrdí Bureš.

Peake prý žije okamžikem

To Josef Mlejnek si prozatím moc netroufá šance Peake a jejího uskupení odhadovat. "Je předčasné to odhadovat. Myslím, že teď ani sami neví, kam se chtějí ubírat. Mají horizont do voleb, tedy dva roky. Netuší, co bude pak," řekl redakci s tím, že však cokoliv, co vyjde z Věcí veřejných, bude mít těžkou pozici.

"Kredit Věcí veřejných je tak narušený, že Peake bude mít velký problém uspět," řekl redakci odborník s tím, že je však příliš brzo předjímat, jakým směrem se její aktivita vyvine.

¨Peake odchod z VV oznámila v úterý. Následně svůj přechod k její platformě potvrdila řada poslanců VV. Třeba Viktor Paggio nebo Jana Suchá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…