Politolog: Babiš se proměnil. Kníže vypráví pohádku pro infantilního voliče, třeba o Drábkovi

15.10.2013 8:33

Andrej Babiš je politickým "skokanem roku" i díky tomu, že se z obhroublého křiklouna proměnil na "lidového miliardáře", který se zdárně napojuje na myšlenkové zkratky českých voličů. Karel Schwarzenberg předvádí už jen slabý odvar své prezidentské kampaně a ODS téměř nemá šanci. Tak hodnotí poslední vývoj pro ParlamentníListy.cz politolog Pavel Kopecký.

Politolog: Babiš se proměnil. Kníže vypráví pohádku pro infantilního voliče, třeba o Drábkovi
Foto: Archiv PK
Popisek: Politolog a politický analytik Pavel Kopecký

Kde se může zastavit předvolební nástup Andreje Babiše a jeho ANO? Podle některých průzkumů volebních preferencí se dostává už na druhé místo. Sám Babiš naznačil, že se proti němu „něco chystá“. Jak moc mu může ublížit zveřejnění různě pravdivých, ale případně skandálních záležitostí z jeho minulosti?

Andrej Babiš, a to jsem popsal i v komentáři pro PL, je „Skokanem roku“. Kde se zastaví, obtížně seriózně říci, každopádně výsledky výzkumů veřejného mínění bych pojímal s rezervou větší než malou. Jejich zveřejňování má nezřídka manipulační, ne informační pohnutky.

Nicméně určitý trend vzestupu patrný je. Může za něj vícero jevů. Kromě jiného Babišův průnik do médií. Přesněji řečeno rozšíření jeho podnikatelského portfolia o tištěné sdělovací prostředky a celková změna image. V něm obhroublou aroganci a pokřikování „šéfa“ vystřídala galerie seriózních tváří doprovázejících hlavní politickou ikonu - „lidového miliardáře“.

Jeho minulorežimní život už dohromady nikoho nezajímá, protože daleko akutnější se majoritě jeví nutnost řešit problémy vzniklé v polistopadové éře. Jakoby měl proto nyní Babiš cosi společného s již poněkud omšelým obrazem „lidového knížete“. Hovoří ve sloganech srozumitelných každému, napojuje se na rozšířené myšlenkové zkratky, jaké slyšíme v pohostinství u tekutého chleba. A bez zábran předstírá, že se zdejším postkomunistickým vývojem neměl nic, ale vůbec nic společného. Přitom proti Karlu Schwarzenbergovi má pak daleko lepší češtinu.

Psal jste také, že ODS se ubírá do „modrých věčných lovišť“. V partaji prý vládne spor o to, zda na billboardech má viset výhradně lídryně Miroslava Němcová (coby „premiérka“), nebo i regionální představitelé. Co straně radit?

Má myšlenka zněla trochu jinak. Uvedl jsem, že ODS tkví v totálním rozvratu a další pravicové vládní angažmá by ji úplně zlikvidovalo. Potřebuje dlouhé období na konsolidaci, jež podle mě musí zahrnovat personální revoluci v tzv. liberálně-konzervativní straně. Míním nahrazení veteránů, kteří se do vedení partaje dostali v podstatě jen skrze pochlebování Klausovi, na němž byli do značné míry závislí i myšlenkově.

Za loajalitu, servilní servis vůdci získávali přístup k funkcím a zdrojům. Aniž tedy museli něco solidního předvést. Jak šel čas a s ním odešel „Otec zakladatel“, začalo se to postupně projevovat na efektivitě do sebe uzavřené ódéesky. Načež ze středu druhojakostních elit vzešel nejprve Petr Nečas a po jeho pádu vysočinská Miroslava Němcová – jakožto v metropoli kandidující vůdkyně.

ODS se v posledním týdnu do značné míry distancovala od Klausovy novoroční amnestie, Němcová řekla, že v takovémto rozsahu by ji nepodepsala. Sám Klaus stranu již zřejmě definitivně zapudil slovy, že ji nemá cenu volit. Bude ODS lépe bez Klause a Klausovi lépe bez ODS?

Hodně záleží, co „modrá strana“ (ne)předvede koncem října. Soudím ovšem, že se změnila v takřka prázdnou skořápku, převodní páku temných zájmových skupin či podobně. Její možnosti v politické sféře se rozhodně rapidně zmenšují. Nemá výrazné osobnosti, postrádá nosný program, o razanci nemluvě. Sestupná úroveň jejích vůdčích postav mluví symbolickým jazykem.

Pokud sledujeme kampaň TOP 09, vidíme opět pokus o marketingovou stylizaci Karla Schwarzenberga – tentokrát do „agenta 009“. Jaké jiné zajímavé prvky kampaně strany, která v Nečasově vládě spravovala „nejbolavější“ resorty, vidíte?

„Kníže“ s načesaným čírem se mi zdál zajímavější, třebaže směšný. Tohle je slabý odvar jeho prezidentské kampaně. Vývrt pistolové hlavně již postrádá „drajv“. I když z něj může „mezi drážkami“ vyplývat, že jde o novou pohádku pro infantilního voliče, jenž dvakrát nezkoumá pravé záměry strany.

Jiné prvky kampaně topky však doopravdy stojí za to a jejich originalita je nesporná. Mám na mysli hlavně Schwarzenbergovu (rozuměj: Kalouskovu) metodu propagandistického mlžení. Tvoří ji důsledná obrana „pozitiv“, co TOP 09 údajně vydobyla v boji takřka proti všem, a jaksi mimochodem zmiňovaná kritika „menších nedostatků“, které zbytečně pokazily celkový „umělecký dojem“. Konkrétně: Prý byly uvolněny spoutané ruce policie a státních zástupců, zatímco exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek trpěl zbytečnou „důvěřivostí“...

Politolog Zdeněk Zbořil naznačuje, že před volbami zažijeme cosi jako „Kubiceho zprávu 2“. Dočkáme se podobného překvapení? Je ještě možné zvrátit očekávaný nástup levice?

S panem kolegou Zbořilem uvažujeme podobně. Již jsem v jednom starším textu napsal, že se nedá vyloučit dejme tomu nový zásah „správného poldy“ nebo přičinlivého státního zástupce. Budu rád, když letošní předvolební období zůstane nezvykle klidným, nicméně nečisté praktiky jsou v našich kampaních spíše pravidlem než odchylkou. Přitom ani nemusí běžet o podpásový atak vedený mezi aktéry pravice a levice, věc může klidně zůstat „v rodině“...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jpo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…