Boj proti islámu jede podle osvědčeného mustru. Politolog Doležal ukazuje, komu to slouží. Zemi, které bychom se měli bát nejvíce

25.01.2015 13:33

POLITOLOGOVÉ Společnost se lépe řídí a manipuluje, když je rozvášněná a rozčílená, upozorňuje politolog Bohumil Doležal, proč se u nás protestuje proti islamizaci. "Vymezujete se proti někomu, kdo tady vlastně není. Je to kvůli tomu, že to frčí na Západě, že se to tady některým lidem hodí jako politický klacek a že se to může hodit i silám z 'blízkého zahraničí',“ shrnul důvody protiislámských demonstrací ParlamentnímListům.cz.

Boj proti islámu jede podle osvědčeného mustru. Politolog Doležal ukazuje, komu to slouží. Zemi, které bychom se měli bát nejvíce
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Bohumil Doležal

I když Doležal potvrzuje, že radikální islám představuje nebezpečí i pro nás, je to nebezpečí potenciální, byť může samozřejmě zesílit, ale teď je u nás fakticky až druhořadé. "Kvůli stranickým partikulárním, osobním a velmocenským zájmům ze sousedství se tady ta hrozba nafoukne a udělá se z ní něco, co je naprosto nepřiměřené,“ kritizuje. Lidi v Česku se prý podařilo rozvášnit, i když zase ne tak moc, protože účast na demonstracích nebyla podle politologa ani tak velká jako na protizemanovských protestních akcích na sklonku loňského roku. "Nechci to přeceňovat, myslím, že to běsnění během měsíce nebo dvou, pokud nevyletí do vzduchu Notre Dame, Buckinghamský palác nebo Bílý dům, pomine,“ je přesvědčen Bohumil Doležal, který se netají tím, že k protiislámskému hnutí má negativní postoj.

Islamofobie v Evropě nahrává i Putinovu Rusku

Politolog se pozastavuje nad tím, že radikální islamisté těží ze zfanatizovaných lidí, kteří jsou nabití nenávistí, a tady se dělá totéž. "To mi připadá krajně neúměrné. Pohnutky jsou zjevné, krvavé atentáty v Paříži jsou ale jen jedním prvkem v dlouhé sérii teroristických útoků, která začala, když to zjednoduším, teroristickými útoky 11. září 2001, pokračovala Madridem a Londýnem, rozhodně se dá čekat, že něco dalšího přijde, a teď se vytrhne Paříž,“ konstatoval. Upozorňuje, že o útoku proti redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo se ve světě mluví, na Západě to "frčí“, je to móda a snobismus, všichni chodí s nápisy Já jsem Charlie, a to je něco, čeho se někdo může chytit. A kdo se toho chytá? ptá se Doležal. "Jedna skomírající strana jako Úsvit, ale také ODS, a vedle toho ambiciózní jedinci, kteří by se rádi uplatnili v politice. Přímo to z nich čiší a sami to veřejně říkají,“ odkazuje na organizátora hnutí Islám v České republice nechceme Martina Konvičku, který s tím udělal podle něj jakousi dočasnou díru do světa. A další, komu se to strašně hodí, jsou Rusové.

Hnutí Ne základnám, Holešovská výzva a Islám v ČR nechceme jsou stejně zhoubná

Hnutí Islám v ČR nechceme politologovi připomíná dvě akce v minulosti, které považuje také za zhoubné, a to je hnutí Ne základnám, jež bylo terčem kritiky za nejasné financování a spojení s extremistickými organizacemi, a Holešovská výzva, kterou kritizoval před časem i Miloš Zeman. Přirovnal ji ke snažení Benita Mussoliniho a Adolfa Hitlera, a to kvůli požadavku na zrušení politických stran. "Hnutí Ne základnám využilo českého sklonu k pacifismu a evropského odporu vůči Spojeným státům, akce Holešovská výzva využila té protikorupční hysterie, která se tady zvedla. Obě tyhle akce jsou strašně podobné hnutí Islám v ČR nechceme. Pan Májíček a pan Popelka (vůdci hnutí Ne základnám a Holešovské výzvy – pozn. red.) jsou předchůdci pana Konvičky. Každý je jinak vybarvený, ale jinak je to jeden druh ptactva,“ hodil politolog všechna tři hnutí do jednoho pytle.

Pátá kolona má zastoupení ve vysokých politických patrech

Jak je možné, že se část veřejnosti nechá zatáhnout do boje proti islamizaci, která u nás nehrozí, protože na rozdíl od západních zemí jako Francie, Německo, Velká Británie, Belgie tady žije jen hrstka muslimů. "U nás existuje velká autonomní menšina, jejíž malou částí jsou lidé radikální, bojovní a politicky manipulovatelní. A existuje tu dezorientovaná, svým způsobem rozložená veřejnost, část té rozložené společnosti je pátá kolona, která podporuje ruské zájmy," popisuje politolog, kdo se přidává k radikálním hnutím, jako je Islám v České republice nechceme. Oproti Západu je to tady o to horší, že je tady ta pátá kolona, která má podle Doležala zastoupení ve velmi vysokých politických orgánech.

"Naše nebezpečí nejsou islamisti, nejsou to ani Rusové, ale jsou to znovu probuzené, nemravné imperialistické choutky ruského impéria. Někdo může přijít i s programem Pryč s Rusy, Rusy od nás vyženeme, ale je to úplná blbost, protože hlavní problém není v ruském národě, ale v tom, že proti putinovskému Rusku i proti islámu je třeba postavit něco pozitivního. Jde o to, za co se má bojovat. Má se bojovat za demokracii a za suverenitu,“ zdůraznil politolog. A znovu se tak vrátil k hnutím, která již jmenoval. "Ne základnám bylo fakticky namířené proti české suverenitě, protože demonstrovalo naprostou neochotu se bránit, cokoli udělat pro vlastní obranu. A hnutí Holešovská výzva bylo jedním ze spousty hnutí, patří sem i iniciativa Vraťte nám stát, která podstatně přispěla k tomu, aby se u nás podryla demokracie. Což se velmi povedlo,“ dodal Bohumil Doležal.

Plány islamistů zhatí naši vepři boubelatí

Za největší problém celého Západu, ke kterému patříme i my, pokládá to, že se neumíme proti těm, kteří nás napadají, bránit, a nevíme, k jakým hodnotám se odvolávat. "Oni se odvolávají ke svému náboženství, ale když se u nás někdo odvolává ke křesťanství, což já bych jako zaujatý člověk učinil, postaví se za to tady osm procent lidí. Chci tím říci, že společnost je úplně vyprázdněná, a když to trochu přeženu, protože to heslo bylo samozřejmě myšleno žertem, jsme schopni postavit akorát vepřo, knedlo, zelo,“ poukázal na heslo, které zveřejnili bojovníci proti islámu na internetu a které je pozměněnou hláškou z filmu Černí baroni "Plány islamistů zhatí naši vepři boubelatí“. A Doležal dodává, že má také rád vepřové, ale jako politický program je to slabé.

Naší společnosti chybí, co by mohla postavit proti islámu

Naše společnost je podle politologa svým způsobem rozložená a ničemu nevěří. "A muslimové ji dráždí tím, že něčemu věří. Uznávám, že to něco je hrozně problematické, tím myslím islám, ne přímo radikální islamisty, a teď s tím přicházejí do styku lidi, kteří vůbec ničemu nevěří, proto proti tomu dokáží postavit jen to knedlo, vepřo. A když společnosti chybí něco, co by mohla proti jiné víře, jinému přesvědčení postavit, je hysterická, chce to zakázat, zašlapat do země, vyhnat,“ míní Bohumil Doležal a dodává, že je v tom cítit, jak jsme slabí, a proto se necháme zmanipulovat těmi, kteří mají vlastní zájmy, jako jsou třeba skomírající strany a ambiciózní političtí šíbři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…