Politolog: John s Bártou svými kroky zklamali. Proto Véčka ztrácí

30.09.2010 14:06

Dva volební průzkumy zveřejněné v rozmezí týdne se shodly na propadu přízně Věcem veřejným. Podle politologa Zdeňka Zbořila je to důsledek toho, že se nečitelná strana začala u moci zviditelňovat.

Politolog: John s Bártou svými kroky zklamali. Proto Véčka ztrácí

Nejmenší parlamentní straně začínají ubývat voliči. Signalizují to průzkumy, které zveřejnily agentury STEM a Factum Invenio.

„Původně nečitelná strana se zviditelnila prvními kroky svých ministrů ve vládě a lidé jsou zklamáni. Je to efekt neopopulistických stran, které poté, co se dostanou k moci, už musejí něco dělat, nejen slibovat, a to už se některým jejich voličům nelíbí," říká pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil na adresu Věcí veřejných.

Těm dalo v květnových volbách hlasy 10,9 procenta voličů, zatímco podle čerstvých průzkumů STEM by pro ně hlasovalo 9,1 procenta a podle Factum Invenio 8,8 procenta. „V těchto průzkumech už se promítla nespokojenost s nástupy ministrů Johna a Bárty. V prvním případě to platí pro chystané úspory na platech, ve druhém případě zastavování a pak ve většině případů znovu povolování staveb," zdůvodňuje politolog částečný odklon přízně od VV.

(Archiv průzkumů: SANEPSTEMCVVMSC&C )

TOP 09 je kontinuální a ODS prospívá Nečasův efekt

Pokud by se parlamentní volby konaly v polovině září, ztratila by koalice podle STEM šest mandátů, ale i tak by jí zůstala většina 112 hlasů. Pokles je způsoben jen odlivem u VV, zatímco další dvě koaliční strany by o poslance nepřišly. „I když TOP 09 zastává až brutální politiku vůči některým skupinám ve společnosti, je kontinuální," vysvětluje Zbořil a dokládá to na nedávném výroku místopředsedy Miroslava Kalouska: „Tak to uděláme jinak, ale svůj cíl neměníme."

Překvapením pro politologa není ani to, že o své příznivce nepřichází nejsilnější vládní strana. „U ODS se projevuje Nečasův efekt, tedy zbavování se nálepky klientelistické strany. Dochází ke generační i sexuální výměně na určitých významných pozicích. Počítám s tím, že postupně by se voliči ODS mohli vracet," předpokládá politický komentátor Zdeněk Zbořil.

Nárůst podpory pro KSČM je dlouho před volbami obvyklý

V obou průzkumech si polepšila KSČM. V průzkumu Factum Invenio se pro ni vyslovilo 13,3 procenta respondentů, zatímco parlamentní volby jí přinesly o dvě procenta méně. „Když je daleko do voleb, tak hlasů pro ni přibývá. Je to určitý druh vzpoury proti establishmentu, kdy voliči straší komunistama. Před volbami ale jejich podpora tradičně klesá," připomíná Zbořil pro ParlamentníListy.cz.

ČSSD si udržela první pozici z květnových voleb, ale zůstává takřka na svém. „Byla zatím relativně potichu, proto došlo ke stagnaci přízně. Ale jak se bude v souvislosti s volbami čím dál víc ozývat, zájem o ni poklesne," míní politolog, i když na druhou stranu upozorňuje na kyvadlový efekt tuzemských voleb, podle něhož se pravidelně střídají úspěchy a neúspěchy (2006 Sněmovna - prohra ČSSD, 2008 Senát - triumf ČSSD, 2010 Sněmovna - nevýhra ČSSD).


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…