Politolog Kubáček má zlou zprávu pro ty, co čekají rychlé a hladké předčasné volby

08.08.2013 10:08

Politolog Jan Kubáček pro ParlamentníListy.cz analyzuje současnou situaci na politické scéně. Zamýšlí se, kdo je vítězem a poraženým středečního hlasování o důvěře vládě, zda budou volby skutečně v říjnu a nakolik rozpouštění sněmovny ovlivní slova prezidenta Zemana o tom, že bude čekat na vyšetřování státního zástupce Ištvana.

Politolog Kubáček má zlou zprávu pro ty, co čekají rychlé a hladké předčasné volby
Foto: archiv JK
Popisek: Politolog Jan Kubáček

„Při obecném pohledu na politickou scénu jednoznačným vítězem středečních událostí je Miloš Zeman. Pro běžného diváka, příjemce a voliče se potvrzuje, že sněmovna se změnila v náboženskou válku, nesmiřitelné kolbiště podobající se nekonečnému blízkovýchodnímu konfliktu. Probíhá to nejen mezi politickými stranami, ale už i uvnitř politických stran a mezi vedením a řadovými poslanci,“ uvádí Kubáček.

Jediný, kdo odešel bez ztráty pověstného kvítku, a to ještě včas, než došlo k vzájemným atakům, byl podle něho prezident Miloš Zeman. „Kuriózně to ani tak neoslabí Jiřího Rusnoka, protože vstupoval do kolbiště s otevřeným hledím a hlavně veřejnosti sděloval, že si uvědomuje, že situace je do poslední chvíle otevřená,“ míní politolog.

Všichni politici prohráli. Kromě Zemana

Tím, že premiér prezentaci vedl na odborné bázi a po celou dobu zůstával spíše u technokratické mluvy a odborného vystupování, ve výsledku prý tolik netratí. Podle Jana Kubáčka si zachoval určitý klid a nadhled.

„Mezi poraženými jsou prakticky všichni zúčastnění politici, protože se ukázalo, že sněmovna je ještě nepřehlednější než obvykle, že už neplatí žádná pravidla, podané sliby a že napětí a rozpad vzájemné úcty a respektu k politickému řemeslu je pryč,“ popisuje současnou situaci.

Fatální restart politiky jako v Itálii

Běžný příjemce politiky si z toho dle jeho slov odnese pachuť, nedůvěru a začne se velmi silně rozmýšlet o podpoře opozice či takzvané bývalé koalice, případně nových politických stranách a osobnostech. „Vyšlo z toho totiž, že politická krajina je naprosto napjatá, otřesená a prožívá hlubokou deziluzi a střet. V podstatě jí hrozí fatální restart podobný Itálii a 90. létům, kdy se mluvilo o tom, že celý politický systém je devalvován,“ myslí si dokonce Kubáček.

Ten pochybuje, že změna názoru poslanců Úlehly, Floriána a Peake byla jejich rozhodnutím v posledních pěti deseti, minutách, taktika se v nich nejspíš rodila postupně a rozhodnutí v nich zrálo v řádu dní. „Způsob argumentace a obhajování ukazuje, že to není hlubokomyslný postoj, ale že jsou drobnými šachovými figurami v síti a plánech mnohem významnějších hráčů. Ukazuje se, že ODS je v současnosti nesmírně rozpolcená, ale týká se to obecně i skupiny bývalé 'stojedničky',“ pokračuje politolog Jan Kubáček.

„Vnitřní nedůvěra tam překročila standardnost politického prostoru a začíná mít fatální důsledky. Navzájem se více poškozují, zpochybňují, týmovost se naprosto otřásla. Nejsou spolu schopni už ani pragmaticky jednat. Do značné míry si myslím, že se otřese obraz celé pravice. Mezi postižené bude patřit i TOP 09. Proto i to rázné volání Miroslava Kalouska po předčasných volbách,“ upozorňuje dále.

Kdo na volbách vydělá a koho naopak volby pohřbí

„Nepatřím mezi ty přesvědčené, kteří by si mysleli, že předčasné volby budou tak rychlé a půjdou tak hladce. Minulost mě utvrdila v tom, že tu sice byly myšlenky, které hlásali všichni, ale každý si šel svou cestou a strategií a tím se mnohé projekty oddálily. Vzpomeňme na celostátní referendum, přímou volbu prezidenta, omezení imunity a další. Tady počítám, že to bude podobné,“ sděluje Kubáček pro ParlamentníListy.cz.

Všichni prý budou volat, že chtějí předčasné volby, ale každý bude mít svůj termín, svoji podpisovou listinu a velmi složitě se bude hledat termín mimořádné schůze.

„ODS k této taktice podle mě bude velmi váhavá, bude situace zpomalovat a volat po stabilitě ve vztahu k návrhu o státním rozpočtu. I když je možné se dohodnout bez hlasů ODS, myslím si, že TOP 09 bude do určité míry ovlivňována argumenty, proč je potřeba některé zákony a rozhodnutí ještě uvést v chod, odhlasovat a teprve potom vyvolat předčasné volby,“ je přesvědčen politolog.

S předčasnými volby to tak jednoduché nebude…

Mnozí mluví o termínu voleb v říjnu, ale podle jeho slov mohou být stejně dobře v listopadu, nebo i později. „Nezapomínejme, že stále ještě neznáme argumenty a postoj prezidenta republiky. Bez něho žádné předčasné volby nemohou být vyvolány, protože od něho je odvislé vyhlášení termínu a reakce na rozpuštění sněmovny,“ říká Jan Kubáček.

Ústava sice mluví jasně, když v té souvislosti používá slovo bezodkladně, ale Kubáček se domnívá, že s odvoláním na sociální, ekonomické či jiné strategické výzvy může prezident toto rozhodnutí o několik týdnů odsunout.

Prezident čeká na Ištvanovo vyšetřování, ovlivní to dohody o rozpuštění sněmovny a nových volbách? Podle Jana Kubáčka bezesporu ano. „I to rozhodnutí poslanců Úlehly a Floriána bylo ovlivněno těmito okolnostmi. Vzpomeňme, že oba dva patřili do takzvaného rebelského klubu a později přišli s očistnou sebereflexí a zůstali pevnou, ale ukazuje se že, krátkodobě pevnou součástí poslaneckého klubu ODS až do středy,“ popisuje politolog.

Svůj vliv bude mít proces s Davidem Rathem

Kubáček považuje zmínku prezidenta o tom, že dá žalobci Ivo Ištvanovi čas pár týdnů na ukončení vyšetřování, za velmi důležitý krok a půjde o velmi důležitou okolnost i v počínající volební kampani.

Navíc také začal proces s Davidem Rathem a situaci prý mohou ovlivnit i dozvuky dalších vyšetřování a vystoupení jednotlivých aktérů. „Také nezapomínejme, že pro TOP 09 asi nebude úplně komfortní situace hlasovat o rozpuštění Poslanecké sněmovny společně s poslanci komunistické strany a sociální demokracie,“ uvádí Kubáček.

Miroslav Kalousek bude dělat maximum pro to, aby přesvědčil ODS. Ta bude zase dělat maximum pro to, aby toto řešení odsunula na co možné nejdéle a aby opadla roztrpčenost nad kauzou paní Nagyové a chováním expremiéra Nečase, ale i nad současnou totální rozpolceností, kdy hlava neví, co dělají ruce,“ dodal pro server ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…