Politolog mluví o ČSSD a "zničujícím" riziku spojeném s Rusnokem

26.06.2013 21:02

POLITOLOGOVÉ Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka varoval před vládou Jiřího Rusnoka. Podle něj to prý bude kabinet SPOZ. Politolog Zdeněk Zbořil ovšem ČSSD varuje před takovým vymezováním. „Asi jste nezaznamenali, že prezident Zeman řekl, že když vláda Jiřího Rusnoka nedostane důvěru, že pak pověří Miroslavu Němcovou. To ale bude pro vás zničující,“ vzkazuje Zbořil oranžovým. Jeho kolega Jiří Pehe to ale vidí jinak.

Politolog mluví o ČSSD a "zničujícím" riziku spojeném s Rusnokem
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

Nejdůležitější otázkou příštích dní bude to, jak se k vládě Jiřího Rusnoka postaví všechny parlamentní strany při hlasování o její důvěře v Poslanecké sněmovně. Zatímco třeba strana Karolíny Peake LIDEM si nechala otevřená vrátka a možná kabinet Rusnoka její lidé nakonec přece jen podpoří, ČSSD striktně trvá na svém: vládu Rusnoka nechceme, neboť to bude jen vláda SPOZ, tedy strany Miloše Zemana.

O lidech z SPOZ pak hlasitě hovoří zejména lídr „oranžových“ Bohuslav Sobotka. Současnou situaci totiž pro média nazval „unikátním experimentem”, neboť se nová vláda sestavuje podle něj zcela nezávisle na rozložení politických sil ve sněmovně a navíc je přesvědčen o tom, že ji personálně obsadí pouze neparlamentní SPOZ.

„Martin Pecina, který se již vyjádřil, že přijal nabídku na funkci ministra vnitra, má být volebním lídrem SPOZ v Moravskoslezském kraji. Jan Kohout, o němž Rusnok hovoří jako o ministrovi zahraničí, má vést kandidátku SPOZ v Praze a potenciální ministryně spravedlnosti (Marie) Benešová ve středních Čechách," upozornil předseda ČSSD Sobotka. Dodal, že sám Rusnok je uváděn jako ekonomický expert SPOZ a byl na kandidátce SPOZ v komunálních volbách roku 2010.

Podle politologa Zdeňka Zbořila se ale takový postoj může ČSSD vbrzku vymstít.

Zaslepenost ČSSD je stejná jako u ODS

„To je úplná naivita. To je v podobné linii, v níž ODS trvala až hloupě na svoji vedoucí roli při sestavování nové vlády, a přitom to je strana, co volby nevyhrála. Stejně tak je hloupé trvání na jedné variantě, kterou ale oni opakují poněkolikáté. Zaslepenost ČSSD, která je zaujata vůči Zemanovi – tím myslím Dienstbiera, Špidlu a ty ostatní v této partě – je ale může dovést k tomu, že prošustrují nakonec svůj kapitál popularity, kterého se jim dostalo,“ zmínil Zbořil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Zbořil proto přímo nabádá sociální demokracii před tím, aby si dobře rozmyslela, na čem trvá. Neboť když „pojede“ jen jedním směrem a svou strategii nezmění, také se může stát, že zůstane ještě rok v opozici, neboť ke slovu přijde kabinet Mirky Němcové.

ČSSD to rozdělí... Musí být pružnější

„Já mám ale dojem, že oni se ve všech politických stranách obávají toho, co vlastně prezident udělá. Protože když do vlády Rusnoka najmenuje lidi z ČSSD, ovšem ty takzvané zemanovce, tak to určitě onu ČSSD rozdělí. A protože sociální demokracie nemá jinou variantu - uvažuje jenom o předčasných volbách a v co nejkratší době - tak na to neumí ani správně zareagovat. Jenže to ještě asi plně nezaregistrovali, že Zeman řekl, že když Rusnok nedostane ve sněmovně důvěru, že potom pověří Miroslavu Němcovou, což je pro ČSSD téměř zničující,“ poznamenal natvrdo Zbořil.

Podle něj by se tak měla stát ČSSD „pružnější“ v hledání nějakých jiných variant. „Tím nemyslím, že musí podporovat zrovna Rusnokovu vládu, ale musejí si říci, co vlastně chtějí, neboť oni sami jsou pořád v takové ´paroubkovské kleci´. Tedy, že jenom sledují preference, které některým stranám klesají, ale jim stoupají. Ovšem vůbec si už neuvědomují, že než k těm volbám dojde, tak se situace může změnit a nemusí dosáhnout drtivého vítězství, které předpokládají,“ podotkl dále.

Pehe: Sobotka to vidí správně

Politolog Jiří Pehe to ale vidí jinak.

„Já to vidím tak, že Bohuslav Sobotka zcela správně pojmenovává, o co tam (ve vládě Rusnoka) půjde. Vždyť sestavení Rusnokovy vlády má několik účelů a jedním z těch účelů je vytvořit jakousi alternativní levicovou vládu, která ale nevychází přímo z ČSSD. Bude to nicméně levicová vláda, kterou bychom pak skutečně mohli nazvat i vládou ´zemanovců´,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Pehe.

„Sobotka se zcela oprávněně obává toho, že si tady Miloš Zeman s pomocí Rusnokovy vlády vyrábí jakousi novou levicovou stranu, nebo posiluje svou stranu vlastní,“ poznamenal přímo Pehe.

K dotazu, zda by tedy bylo spíše žádoucí, aby Sobotka změnil názor, neboť druhý pokus by patřil už Miroslavě Němcové, pak ale Pehe řekl:

„No, já si nemyslím, že to je přímo žádoucí. Přeci jenom sociální demokracie může – když vezmeme ty jednotlivé události – v polovině července ještě hlasovat o rozpuštění Poslanecké sněmovny. Sice se TOP 09 a ODS zatím tváří, že to nepodpoří – pokud ale řeknou, že to podpoří, tak samozřejmě pak nastane otázka pro sociální demokracii, komunisty, Věci veřejné a asi i LIDEM, zda náhodou nebude žádoucí podpořit Rusnokovu vládu. Zda by nebylo lepší tuto vládu podpořit, jako vládu přechodnou do řádných voleb. Dá se tady čekat, že tato otázka určitě brzy padne.“

Pozor na plnohodnotnou vládu!

Na straně druhé je ale podle politologa dobře, že je Sobotka v této věci velmi opatrný, protože skutečně prý správně vidí, že záměrem Miloše Zemana je si tady vypěstovat vůči sociální demokracii nějakou alternativní politickou sílu na levici.

„Pokud ta vláda Jiřího Rusnoka bude mít plnohodnotný mandát, tak samozřejmě bude moci dělat mnohem více věcí, než vláda v demisi. Takže pokud bude v demisi, tak v tom bude trošku plavat, bude mít problém se schválením rozpočtu a budou se dít jiné podobné věci. Pokud by ale byla plnohodnotná, tak samozřejmě ti její ministři mohou dělat celou řadu opatření, která se budou lidem líbit, neboť mohou třeba plnými hrstmi rozhazovat na sociální programy, investice a podobně. Takže bych řekl, že pan Sobotka hraje dost těžkou hru a myslím si, že není úplně v jeho zájmu, aby vláda Miloše Zemana fungovala jako plnohodnotná. Nebude jim tak asi vadit, že tato vláda tady bude do předčasných voleb, jen tři měsíce. Ovšem pokud by tady měla být až do řádných voleb, ještě ke všemu s plnohodnotným mandátem, tak to je pro sociální demokracii docela velké nebezpečí,“ řekl Pehe.

I on ale přitakal souhlasně na to, že vláda Rusnoka může nepřímo rozštěpit sociální demokracii, čili ohrozit její soudržnost.

Bude tam i Temelín a další strategická rozhodnutí

„Samozřejmě, o to také jde. Myslím si, že tam jsou dva hlavní záměry – jeden je oslabit křídlo Bohuslava Sobotky v sociální demokracii a spolu s tím posílit Zemanovce, a to jak v sociální demokracii, tak vlastní stranu SPOZ. A  druhým záměrem je schválit některá strategická rozhodnutí bez toho, že by jim do toho mluvila pravice, což je například Temelín,“ uvedl Pehe.

Podle něj nebude chtít Zeman předčasné volby už proto, že by s velkým náskokem vyhrála sociální demokracie pod vedením Sobotkova křídla, což by Sobotku sice posílilo, ovšem oslabilo by to dlouhodobě zemanovské křídlo v ČSSD. „Takže Zeman hraje o to, aby v tom příštím roce do těch řádných voleb dokončil dílo rozštěpení sociální demokracie a zároveň posílil ty zemanovce, kteří jsou mimo sociální demokracii," poznamenal k tomu pro ParlamentníListy.cz Pehe.

Rozpočet nakonec může projít

Politolog také řekl jednu podstatnou věc a tou je otázka státního rozpočtu. Prý totiž může přes sněmovní hlasování nakonec projít. Na drhnutí kolem státního rozpočtu totiž poukazuje ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09), podle něhož prý nemá rozpočet pro příští rok šanci. Za stávající situace údajně nemůže ve sněmovně projít.

„Vláda Rusnoka nebude potřebovat předkládat žádné nové zákony. Oni budou argumentovat tím, že je třeba schválit jen ty zákony, které je potřeba, což jsou prováděcí zákony k občanskému zákoníku, aby mohl začít platit od prvního ledna. A pak zákon o státní službě, protože jinak nám Evropská unie zarazí vyplácení 500 miliard korun. Jediný zákon, který budou Rusnokovi lidé předkládat a který bude důležitý, je státní rozpočet. A tam si myslím, že pokud Zeman nechá vládu vládnout v demisi, tak se nakonec podpora pro rozpočet najde. Protože až se to bude blížit tomu, že by mělo být rozpočtové provizorium, čímž by nám EU zarazila vyplácení peněz, tak nakonec levice plus Věci veřejné, plus LIDEM pro rozpočet ruku zvednou,“ dodal Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…