Politolog prozradil pikantnost o Klausovi a Němcové

25.08.2013 15:35

POLITOLOGOVÉ Politolog Jan Bureš se pozastavil nad spekulacemi, že by na politické scéně vznikl nový subjekt SUPR Klausovci. Václav Klaus totiž v sobotu řekl, že vážně uvažuje o návratu do politiky. „Klausovi by hlasy nasypali ti bývalí voliči ODS, co nechtějí volit Kalouska a TOP 09. To by ale zároveň velmi poškodilo ODS a ohrozilo i její vstup do sněmovny.“ zdůraznil k tomu pro ParlamentníListy.cz Bureš.

Politolog prozradil pikantnost o Klausovi a Němcové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Zpráva o tom, že bývalý prezident Václav Klaus "vážně přemýšlí" o návratu na českou politickou scénu, zapůsobila doslova jako „bomba“, a to zvláště, když Klausův dlouholetý spolupracovník Ladislav Jakl ještě před pár dny uváděl, že Klaus návrat do politiky rozhodně nechystá. Na politické scéně totiž prý není momentálně subjekt, který by mu za to stál.

Situace se ale začala měnit poté, co se Klaus v pátek setkal se šéfkou Suverenity Janou Bobošíkovou. Hned druhý den totiž Klause vyzpovídala Česká televize na Václavském náměstí a Klaus tehdy doslova překvapil.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci



"Situace se mi zdá beznadějná, a pokud by byla nějaká šance do toho promluvit, tak by to možná stálo za to," řekl Klaus k možnostem svého návratu do politiky. Rozhodnuto ale podle něj zatím nic není, pro případnou spolupráci s jeho přívrženci by prý muselo být daleko více lidí než jen Jana Bobošíková a kupříkladu i Boris Šťastný, který v pátek občanské demokraty opustil.

„Musel by to být proud či řeka, do které budou přitékat z nejrůznějších stran různé potůčky. Podmínka by byla, aby žádný nebyl nějak beznadějně chemicky zamořený," dodal Klaus, který ovšem odmítnul návrat "k barvám ODS".

Co by ale takový opětovný vstup bývalé hlavy státu na politické kolbiště znamenal? Nemohlo by to třeba ohrozit vstup občanských demokratů do Poslanecké sněmovny, neboť ODS se podle různých průzkumů preferencí politických stran již teď pohybuje kolem osmi procent?

Možná, že získá až 15 procent

„ODS se do Parlamentu dostane asi za každé situace. Divil bych se, že by její šance klesly tak hluboko, že by ani neprošla přes pětiprocentní hranici,“ podotkl k tomu pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Bureš. Míní ovšem, že pokud by Klaus v nadcházejících předčasných volbách nekandidoval, šance ODS by asi byly větší, než jí přisuzují agentury veřejného mínění.

„Dalo by se tak očekávat, že ODS v tom případě dostane něco mezi deseti až patnácti procenty. Tady platí zkušenost z předchozích voleb, že ODS měla vždy horší průzkumy než výsledek. Ona totiž nakonec dokázala voliče zmobilizovat, a dostala téměř vždy více hlasů, než jak ukazovaly průzkumy," zmínil dále Bureš.

Počkejme si na jiné výsledky...

Podle něj ovšem výsledky průzkumů preferencí stran, které jsou prováděné v létě, nejsou zcela věrohodné. „Já bych rozhodně počkal na průzkumy, které zveřejní agentury jako je CVVM nebo STEM v polovině září. Pokud ale jde o Klause, tak on asi dlouhodobě není spokojený s tím, jakým způsobem je ODS vedena, tedy jací konkrétní lidé jsou v jejím čele. Myslím si, že se s ODS rozešel do tak velké míry, že už cesta zpět je pro něj nemožná nebo velmi obtížná. Ovšem zase na druhou stranu je to člověk, který je bytostně politicky zaměřený, takže se chce určitě dál v politice aktivně pohybovat. Představa, že zůstane nějakým exprezidentem a bude někde v pozadí, tak to není jeho styl. Je tak vcelku logické, že dřív nebo později to muselo přijít,“ pokýval hlavou politolog nad aktuální zprávou, že by jednou z možností, jak by se mohla strana Klause jmenovat, bylo SUPR Klausovci, což by vzniklo propojením jména Suverenity Jany Bobošíkové s názvem Prosperita.

„Hlasy, které by nově získala Suverenita jen kvůli Klausovi, tak to by byli právě ti voliči, kteří volili dříve ODS, ovšem dnes s ní spokojeni nejsou. To je ale poměrně velká skupina, nemají vlastně koho volit. Jsou to lidi, kteří nechtějí volit hlavně Kalouska, nebo ´topku´, a proto se jim žádná jiná paralela, žádná jiná paralelní pravicová strana na politické scéně nerýsuje,“ upozornil Bureš.

Podle něj jde i o ty jedince, co Klause obdivují nebo ho vidí pozitivně. "Pro ně by skutečně stačilo, kdyby Klaus řekl: tady mne máte na kandidátce Suverenity, a ti bývalí voliči ODS a odpůrci Kalouska by mu tak hlasy nasypali. To by ale zároveň určitě poškodilo ODS, že by to ale velmi vážně ohrozilo i její vstup do sněmovny, to jsou jen spekulace,“ zopakoval Bureš.

Topkaři za Klausem nepůjdou

Ve všem se podle něj skrývá nějaké ale. „Bude totiž hodně záležet na tom, jaká je současná podpora Suverenity. Pokud se její preference blíží ke čtyřem procentům, tak osoba Klause je jim schopná dodat tolik hlasů, že by mohli do Parlamentu proniknout i oni. Pokud se ale pohybují někde kolem jednoho či dvou procent, tak to asi ani Klaus nezachrání. Navíc by ke Klausovi nepřešli ani voliči ´topky´ a stoupenci Miroslava Kalouska, neboť se vůči exprezidentovi vymezili poměrně ostře negativně kvůli amnestii,“ zdůraznil Bureš s tím, že navíc je málo času – do sněmovních předčasných voleb totiž zbývají jen dva měsíce.

Nad jedním vzkazem Klause se ale politolog pozastavil. Klaus totiž ODS nevěří kvůli některým jménům - mezi nimi je kupříkladu Marek Benda či Bohuslav Svoboda anebo Miroslava Němcová.

Neumí řídit, nemají zkušenosti ani ekonomické

„Podobně jako tomu bylo u Miloše Zemana ve vztahu k sociální demokracii, tak i Klaus vidí třeba Miroslavu Němcovou, Marka Bendu či Bohuslava Svobodu jako lidi, kteří nejsou schopní zemi řídit. Nemají zkušenosti ani ekonomické, a on je vnímá spíše jako politiky, kteří se vynesli nahoru na vlně protikorupční politiky a tématu očištění politiky. Kupříkladu Svobodovi se v Praze zčásti dařilo omezit vliv kmotrů na magistrát a Němcová je politička, která nemá žádný skandál. Na druhou stranu jim Klaus vyčítá, že jsou programově mělcí, nemají žádné originální myšlenky a podobně. Zeman, když odešel z ČSSD, tak měl spíše výhrady k personálnímu obsazení této strany, nežli programové, ovšem u Klause hrála programová stránka důležitou roli vždy,“ pronesl pro ParlamentníListy.cz Bureš a naznačil ještě, že u Klause málokdy chybí i snaha si do jisté míry diktovat nebo kádrovat.

„Klaus ale podle mne nemá v tuto chvíli zájem na tom, aby ODS byla silná a úspěšná, proto některé její lídry takovým způsobem dehonestuje,“ dodal Bureš s poukazem na to, že Klaus má ještě jednoho mocného spojence a tím je Miloš Zeman na Pražském hradě.

Prý Klaus Němcovou donutil

Politolog nakonec prozradil jednu pikantnost, o níž se prý v zákulisí šušká. „Možná to nejsou ani spekulace. Jde o to, že Klaus měl donutit či přemluvit Němcovou, aby se vzdala kandidatury na prezidentku republiky v zájmu Miloše Zemana. Kdyby ale tomu tak bylo, tak by šlo v zásadě o přímé poškození ódéesky, protože Němcová v této volbě jistou šanci měla - podle průzkumů veřejného mínění se ukazovalo, že by voliče zaujala. Ono ale dodnes není jasné, jak to bylo, neboť to byla ona sama, kdo zničehonic řekl, že kandidovat nebude,“ uzavřel Bureš.

Společnost SANEP minulý týden vydala průzkum volebních preferencí, který byl proveden v první polovině srpna a pro ODS měl podobu 7,8 % preferencí, Suverenitu by pak volilo  3,2 procenta hypotetických voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…