Politolog setnul ministra Balvína. A varuje Rusnoka, co může následovat

02.08.2013 16:06

POLITOLOGOVÉ Zdá se, že vláda Jiřího Rusnoka si to počínáním ministra kultury Jiřího Balvína pěkně zavařila. Nejprve totiž Balvín odvolal Jana Buriana z vedení Národního divadla, ovšem na popud premiéra ho musel druhý den do funkce opět nainstalovat. „Přesto si nemyslím, že by tento fakt výrazně ovlivnil samotné hlasování o důvěře kabinetu,“ reagoval na to politolog Lukáš Jelínek.

Politolog setnul ministra Balvína. A varuje Rusnoka, co může následovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Jiří Balvín

Předseda vlády Jiří Rusnok se asi pěkně zapotil, když musel dnes nejenom na vládním brífinku vysvětlovat, zda opravdu zatahal za nitky a nařídil Jiřímu Balvínovi, aby opětovně vrátil Jana Buriana do vedení Národního divadla.

„Dospěl jsme k závěru, že se stalo něco, co se stát nemělo,“ vysvětloval k tomu před novináři Rusnok. Na konto ministra Balvína řekl, že od něj dostal v nadsázce „žlutou kartu". „Každý ministr by měl mít cit pro reakci veřejnosti, což se nyní Jiřímu Balvínovi příliš nepovedlo. Žlutá karta však neznamená vyloučení,“ reagoval také na Balvínovu aktivitu premiér, neboť si uvědomil, že je nyní kabinet kvůli akci Burian terčem mnoha útoků i od možných sympatizantů jeho vlády.

„Evidentně kulturní fronta nechce výběrová řízení. Nejspíš sama dobře ví, koho si má vybrat do čela těchto institucí," korunoval pak premiér navíc celou věc ironickou poznámkou. Měl zřejmě před očima ty "supící" umělce, kteří již dali z Národního divadla kvůli ministrovi Balvínovi výpověď.

Nakolik ale tyto tanečky mohou ohrozit samotnou důvěryhodnost vlády?

Odpůrce kabinetu to jen utvrdilo v počínání

„Že by se to nějak výrazně odrazilo na samotném hlasování o důvěře kabinetu, tak to si úplně nemyslím, protože jak politici, tak občané, si už udělali nějaký obrázek. A ty skupiny, které jsou proti vládě, se už dokázaly dobře zformovat v minulých týdnech. Takže to, co se děje kolem Ministerstva kultury, jen utvrzuje jednotlivé aktéry o jejich negativním přesvědčení. Ale nemyslím si, že by to nějak v důsledku změnilo rozpoložení politických stran ohledně podpory,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie.

Pravice má v tomto směru podle něj totiž jasno už dávno a levice zůstává dál rozpolcená.

,Je ale fakt, že jsem někde v médiích zaznamenal vyjádření sociálně demokratických poslanců z Plzně nebo socialistického stínového ministra kultury a ti měli výrazné hlasy proti tomuto kroku Jiřího Balvína. Právě proto si umím představit, že jak v ČSSD, tak třeba i v dalších stranách, kde znají navíc i práci pana Buriana, tato poslední akce bude nějakým návodem, jak se postavit k celé Rusnokově vládě. I když já osobně si nemyslím, že by to mělo nějaký zásadní vliv na pozici Rusnokovy vlády - ať už v politickém spektru nebo u veřejného mínění,“ vysvětlil dále Jelínek.

Může to rozčísnout veřejné mínění

Podle něj je ale toto bezesporu největším klackem, který mohla dát Rusnokova vláda svým oponentům do rukou.

„Neboť personální čistky obecně, které provádí vláda bez důvěry, nemají oporu ani u odborné obce, ani u veřejnosti. Proto právě ony - a to obecně - mohou velmi snadno vyvolat nějaké bouře nebo projevy nesouhlasu, což může i pěkně negativně rozčísnout veřejné mínění,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz.

Jeho osobně ovšem prý zarazil jeden fakt a to ten, že i samotný premiér k celé kauzičce nepatřičně vtipkoval. Podle Jelínka to je totiž v tuto chvíli nedůstojné.

„Když na brífinku dnes hovořil pan premiér Rusnok o žluté kartě Jiřímu Balvínovi, tak je to sice na jedné straně taková jasná i rázná reakce – žlutá karta, červená karta, tomu všichni rozumíme - ale kdyby panu Rusnokovi opravdu záleželo na tom, aby jeho vláda prošla důvěrou v Poslanecké sněmovně, tak by měl snížit manévrovací prostor pro své oponenty,“ řekl Jelínek. Dokonce by prý měl v tuto chvíli Rusnok uvažovat v takových intencích, zda by nebylo vhodné, aby Balvína odvolal.

Měl by se jich zbavit? Možná ano...

„Měl by podle mého soudu uvažovat o tom, zda by se těch problémových ministrů, jako je Jiří Balvín, nebo Jan Fischer na Ministerstvu financí, neměl včas zbavit v zájmu přežití kabinetu. Že se místo toho snaží parodovat kulturní obec a hovoří o kulturní frontě, tak to je ten z těch nejpokleslejších rádoby vtipných argumentů nebo karikatur, které ve veřejném prostoru zaznívají. Podle mne to ale hovoří o jistém buranství těch, co podobné výroky pronášejí nežli o jejich nějaké intelektuální úrovni. Je to navíc samo o sobě smutné a vládě jako celku tyto výroky vůbec neprospívají,“ pronesl dále politolog.

Zdůraznil, že i "kulturní fronta" dokáže velmi tvrdě „zamávat“ s klíčovými politickými událostmi. K tomu připomněl třeba období televizní krize a stávky v České televizi v roce 2000, což byla podle něj typická ukázka toho, kde se spojili lidé z akademického a kulturního prostředí a prosazovali své vlastní zájmy proti establishmentu.

Asi neumí dobře komunikovat s lidmi

„Právě v té době se stal pan Balvín ředitelem České televize a ani tam se mu to moc nepovedlo. Možná je pan Balvín schopný mediální manažer, ovšem nedokážu odhadnout, jak se mu dařilo v jeho dalších rolích a dalších mediálních projektech jako je třeba televize Óčko. Mám ovšem z něj dojem, že to není člověk, co dokáže náležitě komunikovat s lidmi, s jejich okolím, dostávat jejich sympatie, jejich důvěru. To třeba manažer v soukromé firmě nepotřebuje, ovšem politik to potřebuje zcela jistě a ministr kultury nejvíc, neboť to je prostě špičková vrcholná funkce,“ uvedl Jelínek a zdůraznil, že odvolání ředitele ND Buriana bylo tak od Balvína ukázkou „naprosté absence politického citu či politické empatie“.

„To skoro působilo dojmem, že chce Balvín dělat personální změny bez ohledu na to, jestli vláda důvěru dostane či nikoliv, a to jen proto, že vykonává nějaké jiné poslání, nebo reprezentuje něčí jiný zájem na čistkách institucí, které spadají pod Ministerstvo kultury. Jinak se to vysvětlit nedá, neboť jeho argument o otevřeném výběrovém řízení je speciálně v oblasti obsazování šéfů kulturních institucí dost problematický,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Jelínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…