Politologové: Vládní reformy ovlivnily senátní volby

16.10.2010 22:37

Odborníci se vesměs shodují, že úspěch v prvním kole senátních voleb především pro ČSSD odráží zneklidnění veřejnosti z úsporných opatření vlády.

Politologové: Vládní reformy ovlivnily senátní volby

Politolog Rudolf Kučera, kterého oslovila agentura ČTK je jedním z těch, kteří se domnívají, že obavy veřejnosti z vládních reforem se promítly i do výběru kandidátů do horní komory parlamentu. Jeho slova potvrdili i další dva politologové, Zdeněk Zbořil a Pavel Šaradín. Ten v ČT uvedl, že voliči mohli k volebním urnám přijít demonstrovat nespokojenost s reformami.

Zbořil dodal, že senátní volby obnovily dominantní postavení ODS a ČSSD na pravici a levici. Poukázal také na úspěch lidovců v komunálních volbách, kteří skončili mezi stranami na druhém místě. Podle jeho názoru se tím ukázalo, že křesťanskodemokratický či křesťanskosociální proud v regionech nezmizel a že dosavadní problémy KDU-ČSL byly hlavně na celostátní úrovni a v jejím vedení. 

Politolog Bohumil Doležal varoval před přeceňováním úspěchu TOP 09 v Praze, kde tato strana míří k vítězství v komunálních volbách a kde letos ve volebním klání už podruhé porazí ODS - poprvé to bylo při jarních sněmovních volbách. Doležal upozornil, že TOP 09 je "zakotvena" jen v Praze a do budoucna by mohla mít problém udržet se jako relevantní strana. K volebnímu výsledku VV dodal, že "s nimi to zacvičí". 


Čtěte také:


Foto:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…