Politologové mají jasno, co Topkaři provedou na svém sněmu

22.10.2011 7:44

POLITOLOGOVÉ V sobotu začíná dvoudenní volební sjezd druhé nejsilnější koaliční strany TOP 09. Jako na každém sjezdu bude čas na bilancování více než ročního působení strany ve vládě - úspěchy, neúspěchy, vize. Delegáti sjezdu však mají před sebou důležitý úkol, pomocí 20 tabletů tajně zvolit vedení strany.

Politologové mají jasno, co Topkaři provedou na svém sněmu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

I přesto, že politologové neočekávají větší turbulence při volbě vedení TOP 09, tíží stranu neustálý pokles preferencí a vzájemné půtky s koaličními partnery na klidu a oblibě také nepřidají. Jak si s tím strana poradí?

„Nečekám vůbec žádné překvapení ve volbě nového vedení. Snad možná jen kolem členky výkonného výboru Vlasty Parkanové. Ta strana je konsolidovaná, ustálená," předvídá výsledky sjezdu pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil. Pokud prý k nějakým změnám dojde, budou jen kosmetického rázu. „Z logiky věci vyplývá, že by pan Kalousek měl svůj post obhájit. I když se obávám o jeho zdraví, nemusel by unést neustále stupňovaný tlak na jeho osobu v podobě trestních oznámení a vyšetřování. Mohl by časem vybouchnout," míní Zbořil.

Čtěte také:


Kandidátky to rozdmýchají v nižších patrech

Na sjezdu ale bude propírána taktika a program na blížící se krajské volby. „Tato část konference nebude tak mediálně přitažlivá, ale z hlediska politického vlivu bude jistě důležitá. Zajímavé bude sledovat, jakou strana zvolí strategii pro budování kandidátek a profilaci v regionech ve vazbě na krajské volby v příštím roce," přenáší pozornost od vcelku prý jasné volby vedení ke krajským volbám politolog Miroslav Mareš.

Podle Zdeňka Zbořila by právě v této fázi konference mohlo docházet k třenicím na nižší úrovni.

I přes vyměněné zdravice mezi TOP 09 a ODS (sjezd ODS se koná ve stejné dny v Praze, pozn. red.) využije Topka podle Mareše mediální pozornosti k tomu, aby vystrčila růžky. „Sjezd bude plnit spíše propagační úlohu, takže se možná dočkáme ostrých vyjadření na adresu ostatních stran, včetně koaličních partnerů," predikuje ParlamentnímListům.cz Mareš. Nesčetněkrát už zkřížili kordy v médiích představitelé koalice. K posledním výpadům patří obvinění Michala Babáka na adresu Petra Gazdíka za poměr s poslankyní Kristýnou Kočí. Gazdík chtěl celé obvinění ze strany Babáka vyřídit jako chlap s chlapem

Psali jsme: Schwarzenberg bude na sjezdu TOP 09. Kongresu ODS pošle zdravici


Dopadli ještě docela dobře

Strana podle dalšího odborníka Rudolfa Kučery nebude nijak výrazně propírat pokles preferencí a ani hledat případné viníky. „Vzhledem k tomu, že je Topka hnacím motorem reforem a nese za ně od opozice i občanů největší kritiku, není pokles referencí strany nijak dramatický," míní pro ParlamentníListy.cz politolog. Topka se v posledním průzkumu propadla i za komunisty a ve sněmovně by s 9.9 procenty získala pouhých 30 mandátů, oproti stávajícím 41. Ani podle politologa Jiřího Koubka z FFUK se nedají očekávat otřesy způsobené ztrátou voličů v průzkumech. "Strany tohoto typu fungují natolik hierarchicky, že jejich citlivost na různé otřesy např. v podobě výkyvů v preferencích bývá značně otupělá." vysvětluje Koubek.

Související: Komunisté by měli jen o čtyři procenta hlasů méně než ODS 


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…