Politologové představili politickou budoucnost Andreje Babiše

25.07.2013 9:02

POLITOLOGOVÉ Stane se miliardář Andrej Babiš českým Berlusconim? Podle odborníků má s italským politikem společné finanční zdroje a ohromné mediální zázemí. Ale to zásadní mu chybí.

Politologové představili politickou budoucnost Andreje Babiše
Foto: ANO 2011
Popisek: Andrej Babiš

„Babiš rozhodně nenaplňuje Berlusconiho formát, protože italský politik je sám o sobě asi největší osobnost italské politiky posledního dvacetiletí. Když vystupuje, dívají se na to i jeho odpůrci, protože ten člověk je prostě zajímavý,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz politolog Ladislav Mrklas.

Ani politolog Jiří Pehe si nemyslí, že by mohl český podnikatel se svým hnutím ANO kráčet v politice ve šlépějích italského expremiéra. „Berlusconi vedle toho, že je velkopodnikatel a miliardář, má také politický talent. Babiš rozhodně rozený politik není, on věci říká příliš emocionálně, syrově, napřímo, tím spoustu lidí nakonec odrazuje,“ řekl ParlamentnímListům.cz Pehe.

Vadí emoce i husákovsky česko-slovenský jazyk

Způsob vyjadřování, husákovsky česko-slovenský jazyk, ale i neschopnost mluvit uhlazeněji, diplomatičtěji, je pro šéfa politického hnutí velkou nevýhodou. „Ve světě podnikatelů to není handicap, ale ve světě politiky to handicap může být,“ potvrzuje Pehe.

Mrklas přidává zajímavý názor, který prý hodně rezonuje v italském prostředí. „Berlusconi je považován za takového alfa samce a každá správná italská matka si prý přeje pro svoji dceru tak úspěšného a tak sexuálně potentního muže v tak vysokém věku. V tomto směru je to Ital se vším všudy. A to absolutně Babiš nenaplňuje, kvůli svému původu, kvůli svému vyjadřování, kvůli problematické minulosti si s sebou nese spoustu handicapů, které mu brání v tom, aby se stal českým Berlusconim. To k tomu měl svého času blíž Vladimír Železný,“ konstatoval Ladislav Mrklas.

Hnutí ANO chybí jedna velká osobnost, která by v čele nahradila Babiše

Všechny politické „nedostatky“ miliardáře podle expertů nevyváží ani fakt, že má finanční zdroje a patří k mediálním magnátům. „Začal regionálními médii, pokračuje nákupem společnosti Mafra a nikdo neví, jestli nebude chtít koupit něco dalšího,“ řekl ParlamentnímListům.cz Mrklas. Ale co jeho projektu chybí, je podle něj výrazná osobnost. I když na Babišovu nabídku vstoupit do hnutí ANO kývli například dlouholetý komentátor MF Dnes Martin Komárek, bývalý rektor Masarykovy univerzity a exsenátor Jiří Zlatuška i herec a bývalý diplomat Martin Stropnický, podle Mrklase by stačila jedna velká osobnost, která by se postavila do čela hnutí. „Myslím si, že šance by mělo hnutí ANO solidní, ale bez výrazné osobnosti to bude složité,“ dodal politolog. Když to porovná s hnutím Tomia Okamury, tomu prý zase nechybí osobnost, ale chybějí mu finanční zdroje.

Dokud bude miliardář lídrem, není šance na úspěch

Ani politolog Jiří Pehe nevidí šanci ANO na úspěch jako příliš velkou, protože má pocit, že hnutí je příliš osobně spojeno s Andrejem Babišem. „Nic proti němu, je to úspěšný podnikatel, ale není tím typem politického lídra, který by za sebou dokázal strhnout masy. Dokud bude lídrem, je to deficit hnutí,“ je přesvědčen, že pokud se nepostaví do čela výrazná osobnost a Babiš nebude v pozadí, hnutí neuspěje. Poukazuje také na to, že pro mnoho lidí je hnutí „programově rozmazané“, nevědí, co by od něj měli programově očekávat. „Osobně tomu nedávám velké šance. I průzkumy veřejného mínění ukazují, že se hnutí zatím nějak moc neprosadilo,“ uvedl.

Voliči už budou ostražití k novým politickým subjektům

Miliardář ovšem slibuje, že na podzim odkryje další veřejně známá jména. „Nevím, jaká jména vytáhne z rukávu, ale hlavním problémem je, že známé osobnosti by musely stát v čele hnutí, stejně jako Radek John stanul v čele Věcí veřejných,“ shoduje se Jiří Pehe s názorem Ladislava Mrklase. Ale současně dodává, že lidé jsou po zkušenosti s Věcmi veřejnými ostražití k milionářským, popřípadě miliardářským projektům, kde v čele stojí sám podnikatel. „Při vší úctě k Babišovi by musela být veřejně známá osobnost hlavní tváří,“ potvrdil, ale i tak podle něj bude mnoho lidí ostražitých jak k hnutí ANO, tak k Úsvitu Tomia Okamury a podobným projektům.

Češi na zavedené strany nadávají, ale stejně je volí

Nepomůže novým politickým subjektům, že lidé dnes ztrácejí důvěru k zavedeným parlamentním stranám? „To je pravda, ale mnoho lidí i komentátorů si odmítá všimnout podstatného faktu, že Češi pořád nadávají na parlamentní strany, ale pořád je volí,“ upozornil Jiří Pehe, že nejméně deset let nadává veřejnost na zavedené strany, ale ve volbách dostávají právě ony rozhodující procenta. „Nevidím náznaky, že by tu mělo dojít k revoluci, k té došlo v roce 2010, když se prosadily Věci veřejné a TOP 09, ale Věci veřejné bohužel spoustu voličů zklamaly, TOP 09 se sice udržela, ale také není nějakou superhvězdou na politické scéně,“ poznamenal politolog.

Kohoutů na jednom politickém smetišti je moc

I podle Ladislava Mrklase je otázka, zda současná přetahovaná mezi parlamentními stranami a Hradem může nahrát novým subjektům. „Prezident Miloš Zeman rozehrál velkou hru. Jeho primárním cílem je, aby volby dopadly co nejméně jasným výsledkem, aby sociální demokracie nezvítězila tak, že bude jednoznačně sestavovat vládu a nebude se muset na nikoho ohlížet. To by byla jeho role zase upozaděna. Ale když bude v Parlamentu osm politických stran a žádná z nich nebude mít nějakou výraznou sílu, jeho role a význam v politickém systému výrazně poroste,“ uvedl. A dodal, že se Miloš Zeman bude snažit, aby se do Parlamentu dostala jeho strana zemanovců, která určitě představuje konkurenci nejen pro ANO a Okamurův Úsvit, ale i pro sociální demokracii, protože osloví voliče spíš levicové a přelétavějšího typu. „Těch kohoutů na jednom smetišti bude velké množství,“ potvrdil politolog, že tyto strany budou lovit v podobných vodách, jako byli voliči Věcí veřejných. „Půjde o neukotvené voliče, kteří hledají nějakou alternativu,“ soudí Mrklas.

Pro středové liberální voliče hnutí ANO alternativa nebude, i když nemají koho volit

Může Babišovo ANO oslovit i liberální voliče, když do něj vstoupili lidé jako Stropnický nebo Zlatuška? „Nedokážu si to představit. Andrej Babiš začal o straně mluvit poprvé před rokem a půl, za tu dobu nebyl schopen představit jediného relevantního kandidáta, v senátních i krajských volbách zažil jednu porážku za druhou,“ připomněl Ladislav Mrklas. A dodal, že nechápe, jak se bývalí spojenci Hradu za Václava Havla mohli spojit s Babišem. „Je to pro mne naprosto nepochopitelné. Vždyť je představitelem jedné z těch nejdivočejších částí české privatizace, člověkem s neuvěřitelnou minulostí z komunistického režimu," řekl o lídrovi hnutí ANO politolog. Je to podle něj „pel-mel“, který bude obtížně stravitelný pro typ voličů nějakého středu, středově liberálnímu městskému voliči. „Je sice situace, kdy řada voličů může být zoufalá, že nemají žádný výběr, ale jsem si téměř jist, že pro ně tohle alternativa nebude,“ prohlásil Mrklas.

Voliči miliardářova projektu budou lidé středního věku z venkova a menších měst

Voliči miliardářova projektu, který bude podle Ladislava Mrklase stejně jako Okamurův Úsvit „takový klasický extremismus středu, pel-mel pravicových a levicových populistických témat a obecně módních témat jako boj proti korupci“, budou především lidé politicky neukotvení. „Takoví, kteří volili ČSSD, bude tam řada voličů Věcí veřejných, bývalých voličů ODS, kteří odpadli od této strany už před čtyřmi lety, může tam být i část prvovoličů,“ vypočítává politolog, kde může ANO získat hlasy. Půjde podle něj o lidi spíš z venkova a menších měst, s nižším vzděláním, středního věku, tedy lidi, na které míří Babiš dlouhodobě svým dosavadním mediálním impériem. „To jsou čtenáři týdeníků 5plus2, regionálně orientovaní lidé, kteří se o politiku moc nezajímají a spíš jsou zvyklí na ni nadávat,“ dodává pro ParlamentníListy.cz politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…