Poradní těleso jako NERV se dá zneužít, varuje odborník

26.12.2010 12:16

POLITOLOGOVÉ Národní ekonomická rada vlády (NERV) je už standardizovaným poradním orgánem vlády ČR. Přestože její činnost byla krátkodobě pozastavena, premiér Nečas ji znovuaktivoval, byť s personálními obměnami. Jak se na její činnost dívají politologové?

Poradní těleso jako NERV se dá zneužít, varuje odborník

V NERVu sídlí ekonomičtí odborníci nejrůznějších specializací od profesorů ekonomie, přes bankovní odborníky. Nikoli profese, ale ekonomické teorie, ze kterých poradci vycházejí, jsou v některých případech protichůdné a ideologicky do sebe prostě nezapadají. Není to trochu kontraproduktivní ? Je vůbec činnost NERVu přínosná? Nebo jde jen o hašteření na nižší úrovni. Jak je to jinde ve světě? Ptali jsme se politologů.

Je to průchodnější


"Neznám přesnou obdobu NERvu, ale určité formy expertních panelů a rad jsou v cizině poměrně běžné. Pokud se experti různých názorů na něčem shodnou, může to pak být i politicky průchodnější řešení. Problém by byl, kdyby NERV neměl žádné jasné výstupy," vysvětluje politolog Miroslav Mareš z MU Brno.


Vysokoobrátkoví vědci i divadélko

"Vím o americkém institutu, který radí i presidentovi (na zakázku) a pracuje v něm několik (10-15) mladých "vysokoobrátkových" vědců, ale také hned několik bývalých ministrů zahraničních věcí a jeden obrany. Také oni jsou nejrůznějších názorů, ale umějí se dobrat společného díla," konstatuje politolog Zdeněk Zbořil. Poradní těleso se však podle něho dá i zneužít. "Podobný poradní orgán měl dokonce na začátku své éry indonéský president Suharto a různí členové tohoto institutu, který se zabýval analýzou aktuálních ekonomických poměrů a odhadem budoucího vývoje, jednak bádali, jednak "reprezentovali", neboli působili na veřejné mínění v USA ve prospěch důvěryhodnosti presidenta-generála," vysvětluje praktiku Zbořil.

Plodné diskuse

"Existence jakéhokoli poradního orgánu vlády, případně i jiných vládních institucí, složeného z odborníku je zcela nepochybně přínosná," argumentuje Jakub Charvát z MUP, ale klade podstatnou podmínku přínosu. "Pokud je takový orgán schopen vést odbornou diskuzi a dosáhnout nějakého kompromisního závěru, pak jeho názorově různorodé složení rozhodně není na škodu, ba naopak může poskytnout zajímavé a podnětné alternativní pohledy na zkoumanou problematiku," uzavřel Charvát

Vaříme gulášek, ne speciality.

"Kdybyste vzali deset špičkových kuchařů a chtěli po nich, ať uvaří specialitu, tak se poperou, ale my tam musíme uvařit guláš, který stráví všichni, přestože někomu bude chutnat víc a jinému míň," shrnul práci NERVu jeho člen ekonom Tomáš Sedláček.

 

 

Čtěte také:

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…