Pravda o Tomio Okamurovi: Jak to má s Babišem, svými kolegy a novináři

24.06.2014 7:52

POLITOLOGOVÉ Spousta vášnivých příznivců Tomio Okamury je přesvědčená o tom, že nastartoval změnu politického systému ze stranické oligarchie na skutečnou demokracii. Jenže oponenti předsedu Úsvitu často považují za excentrického egoistu se zlozvyky primabaleríny, které mohou prý být důvodem jeho konce. Politologové i sám šéf Úsvitu bilancovali pro ParlamentníListy.cz jeden rok, který uplynul od založení hnutí.

Pravda o Tomio Okamurovi: Jak to má s Babišem, svými kolegy a novináři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Co Úsvitu neupře ani nejkrutější kritik, je skutečnost, že hnutí bylo založeno před rokem a za čtyři měsíce se dostalo do Poslanecké sněmovny. „Preference Úsvitu překvapily i ty největší skeptiky, kteří očekávali, že půjde jen o fenomén týdnů kolem voleb. Tomio Okamura je houževnatý rétor, který si témata opečovává a i po roce se mu daří držet preference mezi 3,5 až 6 procenty, což je na jednoho politika a ještě k tomu opozičního úctyhodný výkon. Mnozí čekali, že dojde ke strmému pádu,“ zhodnotil politolog Jan Kubáček.

Naopak nic pozitivního ale nevidí na ročním působení hnutí politolog Lukáš Jelínek. „Není nic zásadního, za co bych dokázal Úsvit pochválit. Možná za kulturu chování, protože poslanci se snaží chovat nekonfliktně a ocenil bych ochotu Úsvitu bavit se o podpoře vládě. To svědčí o tom, že nemají v sobě zakořeněné blokové uvažování, takže ve sněmovně je to osvěžující,“ uvedl Jelínek. „Jedná se ale o podnik pana Okamury, který se rozhodl nasednout na poptávku nového politického stylu, takže částečně převzal návnadu přímé demokracie od Věcí veřejných, doplnil to rysy autokratické politiky a ve volbách do sněmovny uspěl,“ dodal.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Okamura prý kvůli egu nesnese výrazné osobnosti

A právě to, že jde o „stranu jednoho muže“, je často Okamurovi vytýkáno. Podle politologů nemá tendenci vytvářet tým a vyhledávat další výrazné osobnosti. „Tady jde o excentričnost Okamury. Projevuje se jeho touha být nepostradatelný, populární, viditelný a ta ho žene dopředu, což je takový motor slávy, ale zároveň mu neumožňuje pěstovat a vychovávat další výrazné osobnosti. Jeho ego to nesnese. Je to jeho silná zbraň, ale také začátek jeho konce. Tím, že nepřipouští jiné osobnosti, tak hubí další generaci následovníků a sympatizantů. Je to jako kdyby družstvo sázelo na jednu fotbalovou hvězdu a v momentě, kdy začne kopat špatně, pak ji fanoušci opouštějí a zapomínají na celý jeho tým. Je to stejné. Když Okamura přestane dávat politické góly, tak ho fanoušci začnou opouštět a začnou vyhlížet dalšího střelce a budou mít pocit, že je zklamal. Věrnost jeho fanoušků je velmi křehká,“ popsal Kubáček a podobný názor sdílí i politolog Jelínek.

„Stavět politickou stranu jen na jednom člověku je velmi riskantní. Nastávají problémy, i když mají strany tisíce členů, ale zase tam fungují lépe kontrolní mechanismy. Těžko by docházelo k tomu, že lídr a jediný vládce strany bude postupovat metodou pokus, omyl a bude se často mýlit.“ Politologové upozorňují na to, že s hledáním nových osobností by Okamura prý neměl váhat. Volič, speciálně ten protestní volič si podle znalců prý přivyká na novou tvář dva až tři roky. „To je největší problém, aby si vůbec tuhle myšlenku, že mu jiné tváře chybí, připustil,“ upozornil Kubáček.

Okamura kritiku ale vyvrací. „Nevím, kde se takové úvahy berou. Naopak na grémiu bylo řečeno, že hnutí nemůže být postaveno jen na mně. Sám jsem to říkal. Jsem rád, že se postupně daří profilovat i jiné poslance. Snažíme se, jak to jde, nic jiného nám nezbývá,“ reagoval Okamura. V hnutí má prý dostatek vzdělaných i schopných lidí. Problém je v tom, že je média nechtějí zviditelnit.

„Za půl roku z nikoho známou osobu neuděláte, když nemáte ministry a nejste ve vládě. Když je hnutí ANO vládní strana a každý den se řeší exekutiva, tak se automaticky ptají média lidí ve vládě a nás ne. Zcela upřímně, my nemáme prostředky na to, abychom platili nějaké mediální agentury, které by nás do médií tlačily. Změny k přímé demokracii mediální podporu nemají,“ dodal. Úsvit prý prosazuje řadu poslanců, ale v médiích jsou odmítáni. „Vždycky nám řeknou, že potřebují někoho známého. Tak co mám dělat? Jsme v začarovaném kruhu. Podívejte se na ODS nebo TOP 09. Řekněte mi, kolik politiků je celostátně známých?“ doplnil. 

V evropských volbách Úsvit nedokázal zaujmout

Politolog Jelínek kritizuje i podání Okamurových témat. Prosazení přímé demokracie je sice silné téma, ale v provedení Úsvitu se mu příliš nelíbí. „Téma přímé demokracie by mohlo být u nás použitelné. Jsem rád, když s tímto tématem politici pracují, ale způsob, jakým se tohoto tématu Úsvit ujal, to znamená referenda v podstatě o čemkoli, trochu snahy znevěrohodňuje,“ uvedl Jelínek. „Nedokázal zaujmout ničím výraznějším při volbách do Evropského parlamentu než ostrou přistěhovaleckou tematikou a sázkou na paní Samkovou, ukázal, že mu dochází dech. Preference Úsvitu opadají a voliči si začínají uvědomovat, že se těžko program hnutí bude prosazovat. Jestliže jde o nejslabší klub ve sněmovně a ještě k tomu opoziční, tak v něj nemohou voliči vkládat naděje, že jejich zájmy budou prosazeny,“ dodal.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Za dobu, kdy se Úsvit začal objevovat v tabulkách agentur, zaznamenal i výkyvy volebních preferencí. „Změny v preferencích byly. Ukazuje se, že nejzásadnější pro hnutí Úsvit jsou předvolební kampaně a mobilizace voličů. Okamura je dlouhodobě úspěšný ve světě on-line médií, facebookové komunikace. Umí v řádu týdnů namotivovat svůj fanklub stoupenců,“ uvedl Kubáček, který ale zároveň přidává i negativní stránku těchto schopností.

„Zároveň je to ale jeho nejslabší prvek, protože to je dokladem skutečnosti, že je hnutí postaveno na jedné osobnosti a to Tomio Okamurovi, což nápadně připomíná hnutí republikánů pana Sládka, kdy v podstatě všichni klesali a stoupali v podpoře s úspěchy a pády předsedy. Tady je to úplně stejné. Pokud je Tomio Okamura viditelný, promlouvá do agendy vlády, tak je úspěšný, pokud se pohrouží do situace ryze opoziční, pak je to pro voliče pokles rázem o dva, tři procentní body, což v případě tohoto hnutí může mít fatální dopady. Voliči nevidí důvod k podpoře klonů Tomio Okamury. Je to hnutí jednoho muže, funguje tam fanouškovský princip,“ zopakoval Kubáček s tím, že veřejnost už začíná být unavená ze stále stejných témat, které Úsvit prosazuje. „Úsvitu by také pomohlo, kdyby se proměnil ve standardní politický subjekt s regionální strukturou. Koneckonců i pan Okamura uvažuje o tom, že chce mít do konce roku už desítky členů a to si myslím, že je správná cesta,“ doporučil Jelínek.

Okamura: Za 10 let tady budou prvky přímé demokracie

Tomio Okamura ale argumentuje na veškeré výhrady hlavně tím, že má dlouhodobou vizi na desítky let dopředu. „Nemusíme být hvězdy tady a teď. Potřebujeme, aby začaly rezonovat myšlenky o tom, aby lidé měli poslední slovo a stát byl funkční pro všechny a nejen pro skupinu elit,“ uvedl šéf Úsvitu. „Ještě před rokem bylo slovo referendum málem nadávkou a lidé mě označovali za populistu a po půl roce se nám podařilo prosadit referendum jak do koaliční smlouvy, tak do vládního prohlášení. Vláda na základě tlaku musela ustoupit. Pro stranu, která je bez kmotrů, lobbistů a médií se podařilo tohle prosadit. Je to úspěch. Předložili jsme zákon o exekutorech, který by neúnosnou situaci začal řešit. Sice nám ho vrátili k dopracování, ale i tohle je pozitivní signál,“ doplnil Okamura.

„Já jsem šel do politiky stejně jako mí kolegové, jako nespokojení občané, my nejsme žádné hvězdy. Na rozdíl od jiných stran ale máme vizi změny České republiky směrem k přímé demokracii. Uvidíte, že za nějakých 10 let tady prvky přímé demokracie budou, protože občané je chtějí. Občané chtějí odvolatelnost, hmotnou a trestní odpovědnost politiků a chtějí se vyjadřovat v referendu. A že to není teď hned? To je pochopitelné. Nejsme strana, která hledá krátkozraká řešení. Idea systému přímé demokracie je jasná. KSČM má komunismus, to uznávám, že je silná idea, i když si o ní myslím, že je utopická, ale podívejte se na ostatní strany?“

Média prý blokují Úsvit z politických důvodů

Šéf Úsvitu vidí jako zásadní problém přístup médií. „Jsou proti nám vedeny kampaně a často jde o vykonstruované kauzy. Já si z toho beru to, že program přímé demokracie zřejmě nemusí být někomu pohodlný, ale my jdeme dál. Každý den komentujeme dění, navrhujeme řešení, ale nikdo to neocituje kromě ParlamentníchListů.cz. Absolutně jde o mediální blok. Názory Úsvitu se prostě neprezentují. Pokoušíme se tento blok zlomit. Za celých osm měsíců byl pozván Úsvit do Otázek Václava Moravce jen jednou. V Událostech, komentářích jsem byl jediný za Úsvit asi třikrát. Blokují nás, abychom se nemohli vyjádřit. Ptám se stále, kdo to způsobuje. Jiné vysvětlení, než že je to ovlivněno politicky, mě nenapadá. Od veřejnoprávního média bych očekával nějakou vyváženost,“ popsal Okamura.  

Politolog Jan Kubáček vysvětluje, proč média myšlenky Okamury nešíří. „Je to dáno, že jde o protestní hnutí. Nepamatuji si, že by někde v českých novodobých dějinách nebo v zahraničí bylo protestní hnutí vnímáno novináři pozitivně. Vždycky mají tendenci se těmto osobám a myšlenkám vysmívat. Mají tendenci pochybovat. Do značné míry by to postihlo i Andreje Babiše, pokud by nebyl ve vládě a neměl svá média. Je to takový trend. Vůči stranám zajetým mají novináři mnohem větší toleranci a velkorysejší přístup,“ uvedl Kubáček. „Do značné míry to novináři berou tak, že tito politici jsou jejich vyzyvatelé a oponenti, takže se na ně dívají skrz prsty a nešetří je kritikou. Každý politik si musí respekt získat a trvá to dlouhou dobu,“ dodal.

Úsvit proti ANO nepůjde

Zatímco vůči jiným stranám se Úsvit často vymezuje, na adresu ANO kritikou šetří. „Tomio Okamura si velmi pragmaticky uvědomuje, že kdyby začal více útočit na Andreje Babiše, tak stačí pár dnů a Babiš ho vymaže z politické mapy, protože nástroje k tomu má. Pravda je, že část voličů se překrývá. Voliči jsou velmi citliví na to, když se nováčci tlučou mezi sebou. To si Tomio Okamura uvědomil velmi racionálně, svou voličskou skupinu si velmi dobře přečetl a je vidět, že nechce riskovat,“ vysvětlil Kubáček. O úspěchu Úsvitu do budoucna nerozhodne jen Tomio Okamura, ale i to, jak si povede koalice a jaká bude politická a ekonomická situace ve státě.

„Bude to dáno podmínkami, které se tu budou dít. Pokud nedojde k ekonomickému a sociálnímu propadu a pokud lidi neomrzí Andrej Babiš, může Okamura ztrácet, pokud by ale Andrej Babiš neuspěl a došlo k nějakému ekonomickému a politickému propadu a vedle toho prožívala svou krizi ČSSD, tak si dovedu představit, že může bodovat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…