Pravicový voliči, co s tebou teď bude? Experti se pokusili poradit, koho do budoucna volit

26.10.2014 5:32

POLITOLOGOVÉ Kde jste, pravicoví voliči? ODS i TOP09 marně hledají, kam se jejich bývalí nadšení příznivci poděli. Doby, kdy pravice s přehledem vítězila ve volbách, jsou zjevně pryč. To po loňských sněmovních a letošních evropských volbách potvrdily i podzimní komunální a senátní volby. Kam ale zmizeli stoupenci tradičních pravicových stran? Politologové mají jasno, v říjnových komunálních volbách část přešla k Babišovu hnutí ANO, část volila regionální hnutí a část zůstala doma, takže je mezi více než polovinou voličů, kteří vůbec nepřišli k volbám.

Pravicový voliči, co s tebou teď bude? Experti se pokusili poradit, koho do budoucna volit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

„Výsledek komunálních voleb ve větších městech potvrdil, že část pravicových voličů přešla už ve sněmovních volbách k hnutí ANO, jasným dokladem je Praha, druhý směr odlivu na mnoha místech směřoval k druhému faktickému vítězi voleb – k různým místním hnutím, která na mnoha místech zvítězila. A když neubyly moc hlasy sociální demokracii a jen nepatrně komunistům, musely tyto hlasy jít z pravice,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz politolog Petr Sokol.

Drtivou část pravicových voličů přetáhlo ANO

Drtivou část příznivců pravice přetáhlo podle politologa Bohumila Doležala právě hnutí ANO. „Problém byl v tom, že už v Klausově pojetí měla pravicová politika takový mesianistický charakter v duchu: my vybudujeme to pravé proti tomu, co tady bylo před listopadem. Všechno zařídí neviditelná ruka trhu, ekonomické mechanismy apod.,“ popsal, na co už po pádu režimu voliči nejlépe slyšeli. Babiš to prý jen trochu přepsal. „On teď říká, my teď, na rozdíl od toho, co tu bylo po listopadu, vybudujeme ten pravý stát, který nebudou řídit politici. A mesianismus typu „já jsem přišel, všechno zařídím, nebudete muset hnout prstem, stačí, když mi budete věřit a volit mě“, je podle něj pro voliče velmi lákavé,“ řekl ParlamentnímListům.cz Bohumil Doležal.

Pravicoví voliči nechodí k volbám

Sociolog Petr Hampl na otázku, kam zmizeli pravicoví voliči, odpovídá jednoznačně: „Nechodí k volbám.“ A dodává, že částečně se přelili k ANO, kromě malých skupinek, které volí různé strany. „Myslím, že nikdo neřeší, jestli je strana pravicová nebo ne, prostě volí takovou, která jim vyhovuje nebo je jim sympatická, a když ji nenajdou, zůstanou doma. Takových je přes polovinu,“ poukázal také na fakt, že podzimních komunálních voleb se nezúčastnilo přes padesát procent oprávněných voličů.

Voliči jsou přelétaví a nepředvídatelní

Mají tradiční pravicové strany, jako je ODS nebo TOP 09, naději, že se k nim jejich bývalí sympatizanti do příštích sněmovních voleb vrátí? „Ukazuje se, že voliči dneska nejsou pevně svázáni s jednou stranou, běžně přebíhají mezi ODS a TOP09 k ANO. Rozhodují se podle toho, jaká osobnost v konkrétním místě kandiduje,“ je přesvědčen Petr Sokol. Lidé podle jeho názoru jdou hodně za osobnostmi. „Záleží, kdo bude stát v čele stran, to rozhodne, volby budou ve znamení silných lídrů. A dnes je těžké předvídat, kdo strany za tři roky povede. U ANO je to jednoduché, bude tam Babiš, záleží, jestli ještě bude populární, nebo nebude. Ale u dalších pravicových stran je to nepředvídatelné,“ konstatoval.

Hodně záleží na důvěryhodných osobnostech

Volební výsledky ODS v některých místech dokazují pravdivost politologových slov. I když celkově nedopadla podle očekávání strana příliš dobře, výsledky v některých místech byly poměrně dobré. „ODS v rádě míst nedopadla špatně, v Teplicích díky Jaroslavu Kuberovi vyhrála, podobně i v některých okresech, málem vyhrála i v krajském městě Plzni. Ale na druhou stranu jsou okresní města, kde se strana nedostala ani do zastupitelstava. Je vidět, že lidé v pravém spektru se rozhodují podle toho, zda mají v nabídce výraznou osobnost nebo ne,“ shrnuje politolog. A dodává, že tam, kde se ODS ani nedostala do zastupitelstva, by z toho komunální politici měli vyvodit odpovědnost.

Odborníci optimismus šéfa ODS Petra Fialy nesdílejí

I když politologové připouštějí, že se ODS podařilo zastavit sešup z minulých voleb, parlamentních a evropských, je otázka, jestli to povede k příznivějším volebním výsledkům v budoucnu. Optimismus šéfa ODS Petra Fialy, že ODS už má vyhráno a má nakročeno k vítězství, většinou nesdílejí. „Je pravda, že ODS v trojici pravicových stran je podle výsledků z komunálních a senátních voleb nejsilněšjí, ale je otázka, jestli je nejsilnější u pravicových voličů, protože je stále otevřená záhada, kolik pravicových voličů přešlo k ANO. A to je klíčová otázka pro obnovu silné pravice, aby se voliči vrátili k tradičním stranám,“ míní Petr Sokol.

Tři roky jsou podle něj v politice velmi dlouhá doba, takže není možné vyloučit, že se pravicovým stranám podaří ANO předhonit, ale bude záležet na tom, kdo bude mít silnějšího lídra, což prý nelze předpovědět. Podle sociologa Petra Hampla není velkým přínosem, pokud bude mít celá pravice deset procent voličů, že ODS jako vítěz bude mít šest a stane se nejsilnějším subjektem na pravici. „Jaký to bude mít přínos, když nebude schopná nic prosadit?,“ ptá se logicky, že není velkou výhrou být největší z nejmenších.

Nezdá se, že by se ODS vrátila k bývalé slávě

ODS se podle Bohumila Doležala stabilizovala v hodně skromné podobě. „Nezdá se, že by jí hrozil rozpad, ale ani se nezdá, že by se během tří let vrátila ke své bývalé slávě. To ani náhodou. Mně se zdá, že ten stav, ve kterém ODS je teď, tedy kolem sedmi procent voličské podpory, je setrvalý,“ prohlásil. A situaci ODS přirovnal ke Slunci. „ODS je ve stádiu, do kterého se jednou dostane naše Slunce. Dnešní hvězda v plné záři se za nějakou dobu změní do takového útvaru, kterému se říká Bílý trpaslík. Bude poloviční, pokud jde o hmotnost, velká jako Zeměkoule, nebude skoro videtelná a nebude skoro k ničemu. A v tomto stavu pak zůstane řadu miliard let, nebude se vůbec měnit, ani k lepšímu, ani k horšímu,“ představuje nepříliš veselou budoucnost politické strany, která mnoho let udávala směr České republice.

Hodně tady chyběla dohoda klausovců s havlovci

Ale ani TOP 09 nečeká podle politologa záviděníhodný osud. Původní projekt TOP 09 byl prý zajímavý. „Vycítili, že v demokratické části spektra je jakýsi rozpor: když se to řekne hodně obecně, aby se dohodli klausovci a havlovci, takže je třeba udělat takové strany, aby jedna byla přitažlivější pro klausovce, druhá pro havlovce, ale byly přitom schopny spolupracovat. To bylo to, co tady hodně chybělo,“ uvádí Bohumil Doležal. A tak si sehnali politické praktiky typu Miroslava Kalouska, havlovské charisma v podobě Karla Schwarzenberga a Starosty a nezávislé, aby měli nějaké voliče i mimo Prahu.

„Ze začátku to fungovalo moc dobře, ale teď je to špatné, protože takový čistý havlismus už netáhne. Na tom, jak dopadl Martin Bursík v senátních volbách v hlavním městě, se ukázalo, že to netáhne už ani v Praze. Navíc zpočátku byla TOPka atraktivní pro STAN, protože zajišťovala vliv na vysoké úrovni, na který Starostové a nezávislí nedosáhli. Teď už pro ně není atraktivní, oni se stavějí na vlastní nohy. Moc mne zajímá, co si s tím v TOPce počnou. Vypadá to, že mají trochu nakročeno na dráze, na níž se kdysi pohybovala ODA a Unie svobody. Tedy nejdřív nahoru, pak dolů a konec,“ vidí černou budoucnost strany Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga politolog Doležal.

TOP 09 je na konci

Relativně nedávný pád TOP 09 byl pro sociologa Petra Hampla překvapivý. „Nevím jak pro koho, ale pro mne ano,“ přiznal. Ale souhlasí s názorem, že tato nepříliš „stará“ strana může následovat osud někdejších menších pravicových partají. „Ta strana je na konci. Nemá žádné pevné jádro, ale možná se jí podaří udržet nějaké malé jádro přiznivců, které ji zachrání při životě jako ODS, ale rozhodně to nebude strana významná,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Současnou politickou situaci označil politolog Doležal za strašidelnou. „Nic tady teď není. Jen trosky politického uspořádání, které tu fungovalo do roku 2013, 14, a pak je tady Andrej Babiš. A ještě je tu Miloš Zeman, který je schopen dělat sice jen brajgl, ale zato velmi účinný vzhledem k vysoké funkci, kterou zastává, a poměrně velké politické energii,“ popsal současnou situaci na české politické scéně.

Mesianistické koncepty jsou strašně svůdné

Politolog Bohumil Doležal míní, že návrat voličů k ODS a TOP 09 záleží na jedné věci: jestli strany se sebou dokáží něco udělat. „Zatím to vypadá tak, že jsou schopni držet poslední pozice, které ještě mají, ale ty už jsou velmi slabé u ODS i TOP 09. Nebo je scéna rozdělena mezi stoupence starého a nového stranického pojetí, a toho všeobsáhle nadpolitického, což je případ ČSSD,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Záleží to podle něj na politických stranách, nebo na tom, jestli se podaří vytvořit nový politický subjekt na bázi těch, které tu jsou.

„To je také představitelné, že se strany dají dohromady,“ připustil Doležal. Ale musely by mít vytvořen nějaký politicko-realistický program, který by nesměl být postaven na takových věcech, jako je vůdcovství a spasitelství. Problém je podle něj v tom, že založit novou stranu je skoro nemožné. „Ale zdá se mi, že něčeho takového je tu zapotrebí, i když ani nevím, jestli by to uspělo, protože mesianistické koncepty typu „my to za vás zařídíme“ jsou strašně svůdné. Přesto by se to mělo zkusit, ale zatím se k tomu nikdo nemá,“ dodal.

Zatím se ANO nedopustilo výrazných chyb

Podle politologa Petra Sokola by bylo věštěním z křišťálové koule snažit se předpovědět, zda ODS získá zpět alespoň část voličů, zda se zvedne TOP 09, nebo jestli jejich voliče převezmou Svobodní, či zda vznikne nějaký nový pravicový subjekt. „Komunální a senátní volby ukázaly, že v jiných než evropských volbách se zatím Svobodným nedaří vůbec se do toho volebního koláče zakousnout. Jejich výsledky byly pro ně na pravé části spektra největším zklamáním,“ nevidí u Svobodných příliš velké šance politolog Sokol. A je podle něj těžké říci, jestli se voliči vrátí k tradičním politickým stranám. „Nestačí, když budou tradiční pravicové strany dobře pracovat, hodně záleží na tom, jak se bude chovat ANO a kam se posune jeho politika. Jestli bude víc akcentovat rovinu, které se říká populismus středu, může to část pravicových voličů odradit a mohou se vrátit k opozičním stranám – ODS a TOP 09. Zatím se však ANO nedopouští výrazných chyb, popularita jim zůstává, i když senátní volby ukázaly, že při nižší volební účasti už jdou výsledky ANO dolů,“ zamýšlí se nad perspektivami pravicových subjektů Sokol.

Lokální výkony lidí z radnic mohou image ANO poškozovat

Zatím byl největším tahákem pro voliče Andrej Babiš, jak ukázaly volby v řadě míst, i v Praze, kde lidem nevadilo, že neznají lídryni Adrianu Krnáčovou ani program strany. Za Babišovými zády se schovala nejen nepřipravenost pražské lídryně, ale i nevalné výsledky ministrů ANO - šéfů resortů dopravy a spravedlnosti Antonína Prachaře a Heleny Válkové. Ale nezmění se situace, až v řadě míst Čech, Moravy i Slezska ovládnou radnice nezkušení politici hnutí ANO? Nebudou hnutí za rok, dva posuzovat i podle chování politiků v regionech? „Určitě, v komunálních volbách mnohde lidé volili ANO spíš kvůli Babišovi než kvůli místním kandidátům, komunální rovina tam byla potlačena, Praha v tom nebyla výjimkou,“ potvrdil Petr Sokol, že může dojít i k případům, kdy lokální výkony lidí na radnicích začnou image ANO poškozovat.

Odradit pravicové voliče může i uzavírání koalic mezi ANO a komunisty

Není vyloučeno, že v některých místech může pravicové voliče odrazovat i uzavírání radničních koalic mezi ANO a komunisty. „V místních poměrech to pravicové voliče určitě odrazovat bude, přestože už tolik netáhne ten deklarovaný antikomunismus. Ale zatím se ukazuje, že s výjimkou Kladna se takové koalice uzavírají v levicových oblastech, v severních Čechách, v Ostravě, ve Slezsku, kde pravicových voličů tolik není. Zatímco v těch spíše pravicových oblastech ANO ještě koalici s komunisty ve větším městě neuzavřela, takže to hnutí poškodí, ale méně, než kdyby takové koalice dělali v méně levicovém městě,“ soudí Sokol.

Konec ANO bude bleskový, ale třeba až za několik let

Sociolog Petr Hampl grandiózní úspěch hnutí miliardáře Andreje Babiše v loňských sněmovních volbách, na rozdíl od mnoha dalších odborníků, předvídal. „Lidé věří osobnosti, která tvrdí, že chce zachránit zemi. Teď je otázka, jak dlouho to nadšení pro ANO vydrží. Může to být několik let, ale konec bude bleskový,“ je přesvědčen. A protože míní, že ODS ani TOP 09 nemá v parlamentních volbách šanci, vidí velký potenciál u Strany svobodných občanů. „Tam bychom se mohli dočkat nějakého velmi zajímavého překvapení, až dojde ke zhroucení ANO, k čemuž dojde, “ věří sociolog Petr Hampl. „Myslím, že to je strana, která v horizontu dvou let půjde obrovsky nahoru, že si sáhne na několikanásobek toho, co má teď,“ vidí perspektivu v malé straně, která má zatím jediné zastoupení v Evropském parlamentu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…