Pražská koalice vydrží. "Smečka" nekultivovaných demonstrantů ji posílila

04.12.2010 8:29

POLITOLOGOVÉ Nově zvolené Radě hlavního města Prahy předvídají politologové pevné soužití. Jednak její složení odpovídá původní mocenské konstrukci, jednak koaliční zastupitele semkne nekultivovaný tlak zvnějšku.

Pražská koalice vydrží. "Smečka" nekultivovaných demonstrantů ji posílila

Nadějně vypadá očima politologů budoucnost koalice ODS a ČSSD na pražské radnici. „Mají šanci se udržet, navíc jim pomohly i úterní události. Ten tlak zvnějšku, takový nekultivovaný, zastupitele obou stran jen stmelí a koalici upevní. Pokud nedojde k nějakému velkému průšvihu, tak minimálně rok až dva mají jisté," uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Ve třiašedesátičlenném zastupitelstvu hlavního města Prahy má ODS dvacet členů, ČSSD čtrnáct, KSČM tři a nejsilnější TOP 09 šestadvacet. „Není to zas až tak těsná koalice, protože se dá čekat, že ji budou sichrovat tři komunisté. Navíc odpovídá původní mocenské konstrukci, takže by měla vydržet celé volební období," odhaduje pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek.

Důvěru by nebudila ani TOP 09 s ojetinami a odpadlíky z jiných stran

Podle něj si to strůjci koalice pohlídají, protože ve hře jsou velké peníze a silné ekonomické zájmy. Navíc tyto dvě strany byly zvyklé spolupracovat za bývalého primátora Pavla Béma i před ním. „Možná těsně před koncem čtyřletého vládnutí Praze se naoko pohádají, ale bude to jen taková finta na voliče," domnívá se Mlejnek.

Složení rady odpovídá tomu, že obě strany musely dostát svým slibům, že Prahu povedou novější jména, aby byly alespoň trochu důvěryhodné. „Důvěru z politiků už nevzbuzuje skoro nikdo. Pokud ale bude vedení města dobře hospodařit, může důvěru získat, á propos copak TOP 09 s ojetinami a odpadlíky z jiných stran vzbuzuje důvěru?" ptá se Zbořil.

Vedení města se může pokusit získat popularitu miliardovou laskominkou

Úterní demonstrace nebude mít podle Mlejnka na počínání zastupitelů žádný vliv, protože i bez ní si jsou dobře vědomi, že budou pod bedlivým dohledem médií a veřejnosti. Očekává, že se koalice pokusí i získat popularitu Pražanů nějakou velkou akcí. „Aby se mohli ukázat ve stylu ´vy jste na nás dopředu prskali a podívejte, co my jsme pro vás zajistili´, tak trochu komunistickým způsobem. Kde se točí desítky miliard, tam může jedna padnout na něco takového," soudí Mlejnek.

Zbořil předpokládá, že vedení Prahy vymyslí nějaký fígl, aby do budoucna opakování úterních událostí zabránilo. „Demonstranti pro to dali koalici argumenty tím, že používali sprostá slova a chovali se jak smečka vulgárních kverulantů. Určitě vymyslí způsob, jak omezit projevy veřejnosti při zasedáních orgánů, třeba formou pořádkových pokut," domnívá se Zbořil.

I pro Havla platí, že není doba, aby bezmocní nabývali moci

Podle něj navíc chybí protestujícím vhodná autorita, kterou v tomto smyslu není ani bývalý prezident. „Václav Havel je už autoritou jen pro určitý okruh lidí, ale ne těch, kdo jsou u moci. Teď není doba, aby bezmocní nabývali moci. Navíc ti, proti nimž se demonstruje, nejsou nijak ideologicky ukotveni. Ač v různých stranách, spojují je společné zájmy. Proti komunistům s jejich ideologií se to bojovalo, ale na tyhle mocné nemají morální autority vůbec žádný nárok," tvrdí politolog.


K věci:

Hájek k zaseknuté Praze: Je to lynč a Havlovo absurdní drama 

Pozorovatel magistrátu: Ne Listopad 89, ale ruská revoluce 

Dopoledne pokřiky a výtržnosti, po obědě klid. Zastupitelstvo jedná 


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…