Předpověď: Andrej Babiš zesměšnil Sobotku. Je to král, ovládne úplně vše. Nemá konkurenci

08.04.2014 12:01

POLITOLOGOVÉ Dost velkou potupu připravil Andrej Babiš špičkám ČSSD, když pro stát dojednal mnohem výhodnější podmínky, než jaké se chystaly přijmout ve věci OKD. Politolog Jan Kubáček v této souvislosti hovoří o zesměšnění sociálních demokratů a osolení jejich otevřené rány, protože se ukázali i jako špatní a marnotratní vyjednavači.

Předpověď: Andrej Babiš zesměšnil Sobotku. Je to král, ovládne úplně vše. Nemá konkurenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka

Stačila hodinová schůzka ministra financí Andreje Babiše s předsedou představenstva NWR Garethem Pennym a rázem je na světě dohoda o prodloužení činnosti Dolu Paskov do roku 2017 a podpora od státu ve výši 600 milionů korun výhradně na sociální program pro horníky. To je neporovnatelně výhodnější než plán ČSSD, která chtěla dle vyjádření ministra průmyslu Jana Mládka a premiéra Bohuslava Sobotky vydat ze státního 1,1 miliardy korun na útlum a odstupné, pokud by majitelé OKD provozovali na své náklady ztrátovou těžbu v dole do roku 2016.

Pro špičky ČSSD to je od šéfa hnutí ANO dost traumatizující lekce. „Bezesporu došlo k jejich zesměšnění. Veřejnost tak dostala informaci, že jsou špatnými i marnotratnými vyjednavači. Naopak Andrej Babiš je pro ni faktickým vítězem o to víc, že veřejnost je už opravdu otrávená z toho, jak státní peníze doslova tečou ze všech stran a přitom se nedostává na spoustu potřebných věcí a projektů,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Osolení otevřené rány sociálních demokratů

Babišův majstrštyk odhalil, jak málo toho jsou sociální demokraté schopni získat pro stát. „Je to pro ně osolení otevřené rány, protože výsledek nemohou kritizovat, když o obdobný usilovali, ale tento je výrazně lepší. Opět se na dalším příkladu ukázalo, kdo je faktický premiér, kdo je hybný činitel a vůbec nejdůležitější aktér vlády. Potvrdilo se to, co od voleb vidíme, že faktickým premiérem je Andrej Babiš a že ho tak vnímá i okolí, protože zástupci společnosti NWR se dohodli s ním, a to výrazně výhodněji pro stát,“ poznamenává Jan Kubáček.

„To, že Andrej Babiš vypálil rybník Bohuslavu Sobotkovi, Janu Mládkovi a celé sociální demokracii, bude mít pokračování a určitě to zvýrazní i média Andreje Babiše, zejména deník MF Dnes a Rádio Impuls, protože ty mají masový dopad na voličsky zajímavou veřejnost, která si začíná uvědomovat, že se blíží evropské volby. A dál poroste tlak na Bohuslava Sobotku, na jeho premiérství i na jeho akceschopnost,“ poukazuje politolog na to, že hnutí ANO může i díky této Babišově dohodě bodovat v blížících se volbách do Evropského parlamentu.

Po dobytí ČEZu bude Babiš lídrem vrcholné, ale i byznys politiky

A při hodnocení šéfa ANO nezůstává jen u uzavřené dohody o Dole Paskov. „Andrej Babiš je opravdu žralokem v klidném vysluněném rybníku české vlády. Naprosto samostatně zvládl svou personální politiku na Ministerstvu financí i na rezortech řízených ministry za hnutí ANO bez jakékoli komunikace s dalšími koaličními partnery. Teď se ukázalo, že již provádí jakoby vnitrozemskou hospodářskou politiku, ale strategickou. A další meta, kterou očekávám těsně po evropských volbách, až se budou sčítat rány a vítězství, bude dobytí nejmocnější zdejší firmy, a to vedení ČEZu,“ myslí si Jan Kubáček.

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Pak se Andrej Babiš stane neomezeným vládcem a nebude mu moci uškodit jakákoli situace, i kdyby se jednalo o destabilizování vlády, protože to by zvládal za souhry prezidenta Miloše Zemana, který by se patrně stal mediátorem takového konfliktu. „V podstatě bude korunovaným králem, opravdovým lídrem tuzemské jak vrcholné politiky, tak i té byznys politiky. Fakticky nebude mít konkurenta na obzoru ani z řad levice, ani z pravice,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček.

Pohotová reakce rutinéra, ale veřejnost víc ocení, kdo dohodu vyjednal

Premiér Bohuslav Sobotka se o dohodě ministra financí s předsedou představenstva NWR dozvěděl během návštěvy Zlínského kraje. „Vítám tuto informaci stejně jako změnu názoru Andreje Babiše. Byla to sociální demokracie, která od počátku navrhovala aktivní přístup k řešení problému OKD,“ prohlásil předseda vlády i ČSSD, když byl konfrontován s dotazem, co říká tomu, že Andrej Babiš vyjednal nepoměrně lepší podmínky pro stát, než byly ty, s nimiž se hodlala spokojit sociální demokracie.

„Je to pohotová reakce, je to obrana politického rutinéra, ale nebudeme si nalhávat, že pro veřejnost je mnohem důležitější, kdo ten výsledek vyjednal. A myslím si, že si teď Andrej Babiš neodpustí žádné vystoupení, aby nepřipomněl, že to byl právě on, kdo ho dosáhl. To, že změnil názor, mu nijak neuškodí, protože veřejnost na něm oceňuje, že je schopen přiznat, že se mýlil, nebo že má nové informace a rozhoduje se proto jinak,“ vysvětluje Jan Kubáček.

Pokud se bude koalice hádat, odskáče to sociální demokracie

Pro veřejnost bude Babišova dohoda o OKD výrazným argumentem jeho schopností i jeho akceschopnosti. „A také toho, že vlastně on je ten klíčový prvek vlády, který ale je i výhodný pro veřejnost. A to si myslím, že pro širokou voličskou obec bude velmi důležitá informace zvlášť v situaci, pokud se bude vláda dál hádat, pokud v ní bude panovat napětí. Pak za spory bude odpovědná sociální demokracie, Bohuslav Sobotka, popřípadě lidovci, ale Andrej Babiš bude procházet u lidí bez poskvrny právě kvůli tomu, že má výsledky,“ míní politolog.

Podle těchto situací se veřejnost rozhoduje zvlášť v době, kdy se nesahá na daně, ani se neprovádějí zásadní změny. „Vždyť první viditelné zákony odlišné od předchozí vlády pocítí veřejnost až tak někdy za rok, za rok a půl. Ale tohle jsou věci viditelné, to jsou pro veřejnost důležité symboly. Andrej Babiš ví, co dělá, a počítám, že tento fakt velmi marketingově využije už teď na těch vyjížďkách, které slibuje v rámci předvolební kampaně hnutí ANO. To bude jeden z důležitých sloganů o schopnostech Andreje Babiše,“ dodává Jan Kubáček.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…