Překvapení: Průšvih Ratha je horší než problém Parkanové

15.06.2012 4:42

POLITOLOGOVÉ Česká veřejnost prý hůře než čerstvou "kauzu Parkanová" vnímá a i nadále bude vnímat kauzu kolem Davida Ratha. U obviněného poslance je totiž prý jasné, že je zloděj. Zatímco u Parkanové jde spíše o kolektivní vinu. Pokud vůbec.

Překvapení: Průšvih Ratha je horší než problém Parkanové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová s Miroslavem Kalouskem

Poté, co alespoň zdánlivě lehce utichla kauza kolem z korupce obviněného poslance Davida Ratha, je v hledáčku médií kauza nová. Protikorupční policie totiž ve středu požádala Poslaneckou sněmovnu, aby jí vydala k trestnímu stíhání poslankyni Vlastu Parkanovou (TOP 09). Je podezřelá z toho, že kvůli nákupu letadel CASA český stát "obrala" o 658 milionů korun.

Anketa

Kdo "zhřešil" víc?

13%
hlasovalo: 1899 lidí

Jde o "náhodnou" kauzu, nebo o pečlivě načasovanou politickou manipulaci, která má poslední dosud čisté vládní straně přistřihnout pomyslná křídla? Má "kauza Parkanová" zalepit tu Rathovu a pomoci oranžovým k udržení prvenství v rámci voličských preferencí? ParlamentníListy.cz pátraly v řadách odborníků. Zajímalo je jak porovnání obou kauz z hlediska závažnosti, tak z hlediska vlivu na politické smýšlení veřejnosti. 

Společný jmenovatel: Miliony. Jinak nic

Obě kauzy jsou na první pohled podobné, na druhý však téměř zásadně odlišné. Rath byl přistižen s miliony v hotovosti, Parkanová je obviňována z nepřímého vlivu na jejich nekalý odliv. Její vina tak rozhodně není tak "jasná". Navíc jde o zcela odlišné částky. Zatímco u Ratha "pouze" o sedm, respektive třicet milionů, u Parkanové jde až o více než šest set milionů.

Pro veřejnost ale samotné částky tak klíčové nejsou. "Důležitá je snadnost pochopit situaci. U Ratha to je jasné. Když někoho chytíte s hodinkami, které patří sousedovi, je jasné, že je to zloděj. Totéž platí u kauzy Rath. U Parkanové to je komplikovanější, jde tam sice o mnohem větší peníze, ale její odpovědnost za pochybení není tak jasná," řekl redakci novinář, publicista a politický komentátor Karel Hvížďala.

"Lidé budou kauzu Parkanová jen velmi těžce rozplétat, nebude je to bavit," dodal s tím, že u Ratha má drtivá většina veřejnosti jasno - Ano, je to zloděj.

Bezúhonná TOPka? Už ne

Známý politolog Zdeněk Zbořil upozorňuje na další aspekty kauzy. "U ODS a ČSSD už veřejnost předpokládá, že všichni se pohybují na hraně zákona. U TOP 09 ne, tu dosud veřejnost považovala za bezúhonnou. Je to první kauza, kde konkrétnímu člověku hrozí žaloba, to může mít na preference TOPky negativní vliv," řekl redakci Zbořil.

Nijak fatálně to ale prý stranu neohrozí. "Lidé to vnímají stejně, všichni jsou zloději a politika je svinstvo," uvedl s tím, že u veřejnosti vítězí spíš emoční vnímání politických kauz.

"Podíváme-li se na to racionálně, kauzy jsou odlišné. V jedné jde o pár milionů, v druhé o stovky," uvedl s tím, že v kauze Rath je pochybení možné "hodit na jednoho člověka", kdežto u Parkanové nikoliv.

Politická manipulace? Vzrušující

Kauzy jsou tak při bližším zkoumání nesrovnatelné. Zajímavé také je relativně brzké načasování "aféry Parkanová" po té Rathově. "Evokuje to myšlenky na politickou manipulaci, to načasování je vzrušující," dodal Zbořil.

Politolog Josef Mlejnek šel v hodnocení kauz ještě více do hloubky. Voliči jednotlivých stran ji podle něho budou vnímat výrazně jinak. "Voliči ČSSD budou více vnímat kauzu Parkanová, Ratha budou vnímat jako nějakou habaďůru," uvedl pro ParlamentníListy.cz Mlejnek. Pravicoví voliči budou podle něho na kauzy nahlížet přesně naopak. Předjímat vliv na preference TOP 09 je ale předčasné.

Mediální obraz kauz pro ParlamentníListy.cz zhodnotil politolog Jan Bureš. "Mediálně kauza Parkanová kauzu Rath přehluší. Ale preference TOPce nijak radiálně klesat nebudou," řekl redakci s tím, že v kauze Rath jde o přímou, zatímco u Parkanové nepřímou a navíc nejistou vinu.

Chyba úředníků. A co Parkanová?

"Problém je, že šlo o rozhodnutí celé vlády, nebo alespoň její části, Parkanová musela mít podklady úředníků a podobně, vina určitě není jenom její," uzavřel politolog.

SLEDUJEME kauzu kolem nákupu letounů CASA

Smlouvu na nákup španělských letounů schválila celá tehdejší vláda, které velel Mirek Topolánek. Seděli v ní i někteří současní ministři, třeba Alexandr Vondra (ODS), nebo Jiří Pospíšil (ODS).

Policie tvrdí, že bývalá ministryně obrany mohla způsobit škodu až 658 milionů korun. Parkanová prý nedoplnila návrh na nákup letadel CASA znaleckým posudkem o ceně. I přesto, že to byla její povinnost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…